Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A hittantanár miért mondja...

A hittantanár miért mondja azt, hogy nem szabad ítélkeznünk M. Richárd felett? Igaza van neki?

Figyelt kérdés

Szóba került a hittanon, hogy most meghalt ez az M. Richárd, aki egy minden hájjal megkent, aljas bűnöző volt. Megkérdeztem a hittantanárt, hogy egyetért-e abban sokakkal, hogy megérdemelte a sorsát, biztosra vehetjük, hogy elkárhozott, nem szabad megbocsájtani neki.

Erre azt felelte, hogy ez nem csupán fekete vagy fehér. Azt mondta, hogy a cselekedeteit, életmódját nyugodtan elítélhetjük, azonban magát az embert soha nem ítélhetjük meg, ahogy Jézus is mondta a Hegyi beszédben. Ő borzalmasan megveti az olyan viselkedést, amikor valaki örül egy ember kárának, csak azért, mert az illető bűnös volt. Szerinte minden ember bűnös, és higgyem el neki, hogy én is ugyanolyan bűnös vagyok, mint ő. Azt mondta, hogy aki ilyet mond az nem keresztény. Azt mondta, hogy egy igazi keresztény imádkozik M. Richárdért is. Soha nem tudhatjuk, hogy ő mit élt át az utolsó óráiban. Lehet, hogy mindent megbánt, és a tettein gyötrődött végig. Soha nem tudhatjuk, hogy mi vezette őt erre az életre. Akár elnyerheti az üdvözséget is. Egyedül Isten tudja ez megítélni. Meg kell látni benne is az embert, ő is Isten gyermeke és a fekete bárányt mindig vissza kell fogadni. A legfontosabb, hogy mindig bocsájtsunk meg, aki megbánta a bűnét. Sok bűnünk van nekünk is, és igen nagy esély van arra, hogy mi vagy bárki ne ugorja meg a lécet. Így lesz ez az utolsó napon is. Az Istentől távol pedig majd mutogathatunk egymásra, hogy: "Te rosszabb voltál, mint én!".

Tényleg imádkozni kellene egy ennyire undorító dolgokat elkövetett bűnözőért? Tényleg van esélye üdvözülni?

2022. máj. 17. 17:55
1 2 3 4
 21/34 A kérdező kommentje:

És hidj nyugodtan!

Higgy az. Rendhagyó az írásmódja.

2022. máj. 23. 20:39
 22/34 anonim ***** válasza:
Szuper. Megy is a jelentés :) köszi hogy kifejtetted bővebben. Ja és az “egoizmusból” nem pedig “egoizmuból”.
2022. máj. 23. 21:41
 23/34 anonim ***** válasza:
47%
Pont ezért gyűlölöm a kersztényeket. Mert ilyen kétszínű képmutatóak akik a jóságról meg szeretetről rojtosra pof@zzák a szájukat de aztán egy ismeretlen ember aki ateista, itt kezdődik a probléma számodra azt a porig gyalázod és mindenébe belekötsz még egy nyelvtani hibába is. Na most akkor hogy is van ez? Írjad csak tovább a szöveget véres szájjal ahelyett, hogy gondolkodnál kedves barátom. És kikérem magamnak, hogy semmit nem tudok. Felnőtt létemre évekig ezelőtt egyházi tag voltam és nem véletlen vagyok ilyen állásponton amin. Neked erről fingod nincsen és így nem is lesz. Ja és köszi, hogy megmutattad az utat és erősebbé tettél abban, hogy mennyivel jobb a vallás nélkül az életem.
2022. máj. 23. 21:51
 24/34 A kérdező kommentje:

"Pont ezért gyűlölöm a kersztényeket."

Értelmes ember nem gyűlölködik, mert azzal csak magát mérgezi.

"Mert ilyen kétszínű képmutatóak akik a jóságról meg szeretetről rojtosra pof@zzák a szájukat de aztán egy ismeretlen ember aki ateista, itt kezdődik a probléma számodra azt a porig gyalázod és mindenébe belekötsz még egy nyelvtani hibába is."

Mondjuk nem kellene rá okot adni, hogy beléd kössenek. Ha lennének rendes érveid, tudnál helyesen írni (és nem az elgépelésekről beszélek, esetleg egy-egy vessző lehagyásáról), akkor nem kötnének beléd. A szövegértéseden is csiszolhatnál, mert az sem megy nagyon. A világnézetét mindenkinek tiszteletben kell tartani, de a műveletlenségét nem. Többek között például rengeteg ateista teológus, vallásfilozófus van. Hogy itthonról egyet említsek, például Dr. Szalai Miklós. Érdekesmód, ők nem osztoznak a pocskondiázó véleményeddel, mert tanultak a témában. Te nem ateista vagy, hanem antiteista. Nézz utána a fogalmaknak!

https://www.youtube.com/watch?v=5u__9bbm6dk

A kereszténység a szeretet hirdeti, nem a plátói szerelmet minden ember felé, azok hibáinak feledésével. Ennyi erővel a keresztény egyetemeken sem buktatnák meg a diákokat, és nem mondanák meg a hallgatónak, hogy nem tudja a tárgyat.

"Na most akkor hogy is van ez?"

Minden jól van.

"Írjad csak tovább a szöveget véres szájjal ahelyett, hogy gondolkodnál kedves barátom."

Ha ez neked véres szájú szöveg, akkor mi lenne veled egy tehetségkutatóban, egy olyan téren, amiben nem vagy tehetséges? Ott is a szemedbe mondják, hogy nem csináltad a legjobban. Az ember ettől feljődik.

"És kikérem magamnak, hogy semmit nem tudok."

Ebben a témában nem sokat.

"Felnőtt létemre évekig ezelőtt egyházi tag voltam és nem véletlen vagyok ilyen állásponton amin."

A pletykás vénasszonyok is elmennek a templomba, és vallásosnak tartják magukat, annak ellenére, hogy 0 tudásuk nincs a vallásuk filozófiai tanításairól, illetve annak részletes gondolatvilágáról. Ismerek olyan hívők is, aki még a vallásának a szentírását sem ismeri átfogóan, nemhogy a mélyebb tanításokat.

"Neked erről fingod nincsen és így nem is lesz."

Egy kis pszichológia: egyes emberek másokra vetítik ki a saját tulajdonságaikat, amelyekkel nem bírnak megküzdeni.

Én már eléggé beleástam magam a témába, teológiát, vallásfilozófiát, vallástudományt is tanulok egy remek tanáromtól.

"Ja és köszi, hogy megmutattad az utat és erősebbé tettél abban, hogy mennyivel jobb a vallás nélkül az életem."

Ha például el kezdesz foglalkozni matematikával, és hibázol, a tanár meg a szemedbe mondja, hogy rosszul csináltad, akkor a matematikát is ott fogod hagyni. A végére meg már egyedül fogsz ücsörögni, és büszkén vigyorogsz majd, hogy téged aztán senki sem tehet helyre.

Például a vallásfilozófia, filozófia terén nagyon felületesek az ismereteid, ezt akkor is megmondom, ha regisztrálsz még 20 fiókot, majd azokról is jelentgetsz.

A tudatlanságon nincs mit tisztelni. Ez vallástól független. Nincs mit tisztelni azon, hogy nem tudsz egy csomó mindent a témában, majd így alkotsz véleményt, és még objektív tényként is beállítod. Ez retorikailag is helytelen.

2022. máj. 23. 23:05
 25/34 anonim ***** válasza:
77%

Kérdező!

Ha már annyit emlegeted saját tudásodat, jobban is elmélyedhetnél Platón értelmezésében,hogy legalább megfelelő szövegkörnyezetben tedd.

2022. máj. 24. 06:51
 26/34 anonim ***** válasza:
Attól mert nem tartalak elég értelmes embernek ahhoz hogy érveljek neked az még nem jelenti azt, hogy lennének. Nem a templomba járós katolikus voltam hanem evangélikus egyhàz tagja hosszú évekig szerintem akkor is amikor te még apád zacskójában se voltál. Egyébként ha annyira érdekel ez a téma téged és tanulsz akkor miért nem tudsz alapvető cselekedetek elsajátítani pl amit a tanárod mond, hogy ímádkozz más bűnösökért mert te is az vagy ? Értem is imádkozol? Vagy csak ömlik belőled a gyűlölet azzal szemben aki nem ért veled egyet? Ezen gondolkozz el szerintem. Ja és igazad van nem vagyok ateista mert az azon a feltételezésen alapul, hogy van isten. Szóval ez valóban nem vagyok. Viszont szerintem fontos leszögezni, hogy ki mit tart istennek és hogyan definiálja azt.
2022. máj. 24. 08:29
 27/34 anonim ***** válasza:
*az még nem azt jelenti, hogy nem lennének.
2022. máj. 24. 08:32
 28/34 anonim ***** válasza:
M. Richárd akit elitéltek többek között gondatlanságból elkövetett emberölésért a tanárodtól megkapja a kegyelmet és arra buzdít, hogy légy te is az vele. Majd jövök én akinek annyi a “bűne” hogy a véleménye nem megegyező a tieddel de én nem érdemlek kegyelmet? Miért nem használok érveket arra, hogy meggyőzzelek. Mert téged alapvető logikai készséggel is meg lehet cáfolni azért. Ilyenkor derül ki valójában, hogy neked a hited a fontosabb vagy az egód.
2022. máj. 24. 10:07
 29/34 anonim ***** válasza:
Úgy is a pokolra kerülök az istenkáromlásért a hited szerint. Hitehagyó vagyok aki elfordult, isten számára a legkeservesebb gyermek. Miért akarsz mégis megmenteni ? Inkább imádkozz értem világiakért mint jómagam meg mint M. Richárd. Meg gondolkozz el azon, hogy mennyire nem vagy koherens azzal ami vagy meg amit állítasz. Semmilyen realitás érzékelésed nincs. Nagyon sajnállak egyébként és szívemből kívánom, hogy téged is elérjen idővel ez a felismerés ami engem. Miután nem leszel olyan aki vak hittel rendelkezdik akkor az életed egyszerűbbé, tartalmasabbá, sokszínűbbé és értékesebbé válik majd. Ja és mégvalami. A hit igenis tudás. A biblia amit olvasol, információ mégpedig olyan ami megváltoztat téged gyökeresen. A hit meggyőződésből és tapasztalásból fakad” soha nem hallottad még? Amikor bármilyen infót olvasol a témában ez a helyzet. Miért jársz hittanra ha a hithez csak hit kell és nem tudás ? Mert tanulni akarsz egy tőled jártasabbtól. Még ennyire sem látod, hogy mit miért teszel de remélem idővel megjön az eszed.
2022. máj. 24. 11:00
 30/34 anonim ***** válasza:
65%
Had jöjjek egy kis pszichológiával is a számodra: Mindig a leghülyébb gondolja magáról azt, hogy a legokosabb. Te már itta teológiától a tehetségkutatóig mindennel próbálkoztál, hogy megmutasd azt a 220-as iq-d amid van. Rég szakadtam ennyit de nem baj legalább vidámabban eltelt a ma délelőttöm a munkában. Mégegyszer köszi.
2022. máj. 24. 11:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!