A hittantanár miért mondja azt, hogy nem szabad ítélkeznünk M. Richárd felett? Igaza van neki?
Szóba került a hittanon, hogy most meghalt ez az M. Richárd, aki egy minden hájjal megkent, aljas bűnöző volt. Megkérdeztem a hittantanárt, hogy egyetért-e abban sokakkal, hogy megérdemelte a sorsát, biztosra vehetjük, hogy elkárhozott, nem szabad megbocsájtani neki.
Erre azt felelte, hogy ez nem csupán fekete vagy fehér. Azt mondta, hogy a cselekedeteit, életmódját nyugodtan elítélhetjük, azonban magát az embert soha nem ítélhetjük meg, ahogy Jézus is mondta a Hegyi beszédben. Ő borzalmasan megveti az olyan viselkedést, amikor valaki örül egy ember kárának, csak azért, mert az illető bűnös volt. Szerinte minden ember bűnös, és higgyem el neki, hogy én is ugyanolyan bűnös vagyok, mint ő. Azt mondta, hogy aki ilyet mond az nem keresztény. Azt mondta, hogy egy igazi keresztény imádkozik M. Richárdért is. Soha nem tudhatjuk, hogy ő mit élt át az utolsó óráiban. Lehet, hogy mindent megbánt, és a tettein gyötrődött végig. Soha nem tudhatjuk, hogy mi vezette őt erre az életre. Akár elnyerheti az üdvözséget is. Egyedül Isten tudja ez megítélni. Meg kell látni benne is az embert, ő is Isten gyermeke és a fekete bárányt mindig vissza kell fogadni. A legfontosabb, hogy mindig bocsájtsunk meg, aki megbánta a bűnét. Sok bűnünk van nekünk is, és igen nagy esély van arra, hogy mi vagy bárki ne ugorja meg a lécet. Így lesz ez az utolsó napon is. Az Istentől távol pedig majd mutogathatunk egymásra, hogy: "Te rosszabb voltál, mint én!".
Tényleg imádkozni kellene egy ennyire undorító dolgokat elkövetett bűnözőért? Tényleg van esélye üdvözülni?
8-as vagyok
Hát a van kérdésed még és valóban érdekel az én világképem szívesen válaszolok. De azon hogy egyszerűen nem hiszek Istenben (ahogy pl. te nem hiszel a jetiben stb.) nem tudom mit fejthetnék még ki bővebben.
Aki kereszténynek tartja magát, vagy szeretné, annak Jézus példáját kell követni. Ő pedig megbocsátott saját gyilkosainak is, és imádkozott értük.
Azt is tanította, hogy mi emberek ne ítélkezzünk. Az Isten dolga...
Ezek vannak az evangéliumokban.
....És nem azért mert megérdemelte sorsát. Ha annak örülsz, hogy biztos elkárhozott, a te lelked is letorzul.
6-os /4
Ahogy modot: mikor majd "rólad születik ítélet", a te gondolataid és érzelmeidnek lesz súlya.
Mikor más emberért imádkozol, hogy ő elnyerje a lelki üdvét, valójában saját lelkedet tisztítod meg a rosszindulatú gondolatoktól és érzelmektől.
Az ima bárkiért mondod is, neked használ.
Szia
Ha értékeljük, hogy Isten igazságosságát irgalom jellemzi, nem fogunk könnyen ítélkezni mások fölött olyan ügyekben, amelyekhez nem sok közünk van, vagy amelyek kevésbé jelentősek. Jézus a hegyi beszédében így intett: „Ne ítéljetek többé, hogy ne ítéltessetek” Máté 7:1. Lukács beszámolója szerint Jézus még hozzátette: „ne ítéljetek el többé senkit, és semmiképpen nem ítélnek el titeket” Lukács 6:37. Szavaiból látszik, hogy Jézus tisztában volt azzal, hogy a tökéletlen emberek hajlamosak megítélni egymást. Ha a hallgatói között volt olyan, aki rendszeresen kíméletlen ítéletet mondott másokról, annak le kellett szoknia erről.
Biztos akiket megölt, azoknak hozzátartozói nem tudnak megbocsátani neki, amiért a családjukat tönkretette. Én véleményem, hogy xar ember vót, de nem ítélem el, de ezt nyugodtan mondhatom rá.
Pl. Berki Krisztián is sokat mocskolódott, büntető fékezett, harácsolt, kábszerezett, mérgezte a testét. Csupa-csupa rosszat gondolok róla, de azt hogy mennyire bűnös ő is azt majd Isten eldönti, hogy egyáltalán mi volt benne az a pici jó, amire felfigyelt Isten.
#18.
Korán keltél.
Nem tudom honnan vettél ennyi alátámasztás nélküli ökörséget. Egy biztos, filozófus nem vagy.
Ez se jött be. Nem keltem korán.
Van ebben valami igazán furcsa, hogy pont te beszélsz alátámasztás nélküli ökörségekről amikor te meg a hittan tanárod pont ezt képviselitek. Elhiszem hogy nem tetszik amit írok de ezt gondolom ha tetszik neked ha nem. Ez a véleményem és ne kötekedj. Hidj csak a mesékben és támadd aki ki nem álmodozik ebben veled. Elvégre ezt is tanítja neked a biblia meg a tanárod.
#20.
"Ez se jött be. Nem keltem korán."
XDD 05.55-kor írtad a választ.
"Van ebben valami igazán furcsa, hogy pont te beszélsz alátámasztás nélküli ökörségekről amikor te meg a hittan tanárod pont ezt képviselitek."
A hit nem tudás, hanem hit. Pont azért, mert nem lehet tudni az igazságot azokban a kérdésekben, amelyeket a vallások feszegetnek. Te semmilyen érvet nem hoztál fel, ebből adódóan kénytelen voltam leírni, hogy ez bizony oktalan mellébeszélés.
"Elhiszem hogy nem tetszik amit írok de ezt gondolom ha tetszik neked ha nem."
Én mindenkinek a véleményét elfogadom, csak néhány véleményt nem tartok túl bölcsnek. Például az olyan véleményeket, amelyeket nem indokolnak meg. Egy érvet nem kaptam arra, hogy szerinted a vallás, miért káros. A hite mindenkinek a magánügye, de az butaság, amikor valaki okok nélkül állít bizonyos dolgokat.
"Ez a véleményem és ne kötekedj."
De, kötekedem. Nem egy gyakoris felhasználónak mentem már az agyára a kötekedésemmel. :-)
"Hidj csak a mesékben és támadd aki ki nem álmodozik ebben veled."
Persze. Amit tudósok sem tudtak biztosra, azt majd egy három pipás, gyakoris fantom fogja jól tudni. Vegyél vissza az egoizmuból! Biztos Newton, meg egy csomó másik tudós is álmodozó volt.
"Elvégre ezt is tanítja neked a biblia meg a tanárod."
Ha egy kicsin jártasságod lenne a kereszténységben, akkor nem írnál ilyeneket.
A kereszténység szerint nyugodtan lehet vitázni, sőt az igazság, az igazságosság mellett történő kiállás minden keresztény kötelessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!