Miért antijudaista egy "haladószellemiségű, keresztény" (római katolikus) hittantanár?
Nem vagyok zsidó, de ha az lennék büszke lennék rá, ahogy arra is büszke vagyok, hogy magyar vagyok. Vannak zsidó, köztük judaista vallású (többek között ortodox) barátaim is. Vallásilag pedig a kereszténység áll hozzám a legközelebb. Egyszerűen nem bírom elviselni, amikor keresztény testvéreim más vallású felebarátaimat mocskolják. Legyen az iszlamofóbia, antijudaizmus vagy bármi más. Szerintem inkább a közös pontokat kellene keresni a többi vallással, mintsem ellentéteket szülni, ebben eléggé hasonlít az álláspontom a bahá'í-ra, viszont én egyértelműen a kereszténységhez állok közel. Éppen eléggé romlott ez a társadalom, kezdve a hanyatló erkölcsi morállal (elég egy reality műsort bekapcsolni vagy megnézni a legnépszerűbb weboldalakat), folytatva a felelőtlenséggel (elég megnézni, hogy mikor volt utoljára, az idei előtt fehér karácsonyunk vagy elég megnézni, hogy a mai napig milyen körülmények vannak sok helyen) és haladva tovább a végtelenség felé. Én inkább konzervatív vagyok, de van amiben a fejlődést támogatom.
Van egy fiataloknak szervezett közösség, egy óra keretében. Itt van egy hittantanár, aki rendszeresen hangoztat antijudaista, de leginkább az antiszemitizmus határát súroló gondolatokat. Egyszer például azt mondta, hogy a városban csak pár hely van, ami rettenetesen irritálja, az egyik ilyen a zsinagóga. Másszor azt mondta, hogy azért nem nézett meg egy filmet, mert egy "mocskos zsidó" (vallásilag is zsidó) színész játszik benne. Egyszer a szombattal viccelődött. Egy jó félévvel ezelőtt, amikor még új voltam, mondott egy héber kifejezést, én megkérdeztem, hogy beszél-e héberül, erre vigyorogva azt felelte, hogy nem és az orra elé tette a kezét.
Az Ószövetséget zsidók írták. A judaizmus szentkönyve is egyben, Tanakh néven.
Ezek után még én vagyok az, aki furcsa (legalábbis az ő szemében), mert összeegyeztethetetlennek tartom a homoszexuális életmódot a kereszténységgel vagy mert szerintem igenis a lélek fontosabb a húsnál?
Hogy gondolkodhat így egy testvérem? Én gondolkodnék rosszul?
#1.
Természetesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!