Tényleg így van ?

ma 08:42
Nem. A vallásos ember, amikor jót cselekszik, tudja, hogy jót cselekszik, ezért teszi, nem (közvetlenül) a jutalomért vagy a büntiért. Ha ez lenne a motivációja, akkor félelemből vagy nyereségvágyból tenné, nem istenhitből.
Aki nem vallásos, az viszont nem jót cselekszik, hanem amihez kedve van, hiszen nincs semmilyen erkölcsi alapja az ő jócselekedeteinek.

"Aki nem vallásos, az viszont nem jót cselekszik, hanem amihez kedve van"
a ketto miert zarja i egymast? mi van ha nekem ahhoz van kedem hogy jot cselekedjek? nem lehet? ha ket ember ugyanazt cselekszi (mondjuk segitenek egy idos embernek atmenni a zebran), az egyik vallasos, a masik nem, akkor csak a vallasos ember tett jot?

"A vallásos ember, amikor jót cselekszik, tudja, hogy jót cselekszik, ezért teszi, nem (közvetlenül) a jutalomért vagy a büntiért."
Az ateista is tudja hogy jót cselekszik.
"Ha ez lenne a motivációja, akkor félelemből vagy nyereségvágyból tenné, nem istenhitből."
Az istenhitnek a része az is hogy Isten megítél a halál után. Pont hogy a része a jutalom és a büntetés.
Pont ez az. Bármit is tesznek ott van mindig mögötte az hogy ha jót tesznek jutalmat kapnak/elkerülik a poklot/ezt várja el tőlük.
Nem az a jó ember akinek kellenek ezek ahhoz hogy jót tegyen hanem az aki ezek nélkül is jót tesz.
Segít például mert akar. Mert boldog lesz ha másoknak jó és nem szereti ha az emberek szenvednek.

ma 09:47
Amikor segítesz egy idős embernek ateistaként, miért teszed?
ma 09:54
Azt írod, amit én is, csak rosszul következtetsz :)

"Amikor segítesz egy idős embernek ateistaként, miért teszed?"
Mert rászorul.
Mert nem akarom hogy a másik embernek rossz legyen.
Mert azt akarom hogy jó legyen neki.
"Azt írod, amit én is, csak rosszul következtetsz :)"
Akkor vagy azt nem érted amit én írok vagy azt amit te.

ma 11:26 és ma 12:13
De miért akarod, hogy neki valamilyen legyen? Miért jó érzés segíteni?

"De miért akarod, hogy neki valamilyen legyen? Miért jó érzés segíteni?"
Miért szereted a túrós tésztát? vagy miért nem?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!