Tenyleg igaz hogy a legtobb orszag tudosa, ahol vallasszabadsag van az ateista vagy agnosztikus?
Az túlzás. De arányaiban jóval kevesebb hívő van a tudósok közt, mint az átlagemberek esetében, ez tény.
Ilyen - nagyon sok országon átívelő - kutatás nincs, legalábbis sosem hallottam róla.
Az az összefüggés régen bizonyított, hogy iskolázottság és az istenhit fordítottan arányos. Ami konkrétan kutatókra vonatkozott abból szintén ugyanez derül ki: a kutatók ('tudósok') között arányaiban sokkal kevesebben hisznek mint a társadalomban úgy általában.
A tudósok szó elképesztően félrevezető, ugyanis nincs definiálva. Pl egy filozófus tudós? Vagy egy irodalmár aki doktori címet szerzett az tudós? Mert ezeknek a természettudományokhoz vagyis a világ megismeréséhez hát... mondjuk úgy, hogy nagyon kevés közük van. A természettudományokkal foglalkozók között klasszisokkal kevesebb hívő van.
Ez szerintem is inkább társadalmi vagy vallási kérdés.
Ezen kívül ott, ahol még nem túl régen is hívőknek nevelték az embereket, ott ezt a kérdést fölösleges feltenni, ugyanis ez igen erősen torzít.
Egy olyan társadalomban, ahol már a szülők IS vallásszabadságban születtek (tehát nem hívő családba, ahol automatikusan hitbéli nevelést kapnak) - na, OTT jönnek majd elő a valós arányok.
Természetesen igen, ez köztudott.
Ha az okára is kíváncsi vagy akkor elmondom, hogy a tudományos módszertan tehet róla, amelyet a természettudományokkal foglalkozók jól ismernek és az nem teszi lehetővé, hogy egyszerű kijelentéseket akceptáljanak, mindenféle alátámasztás nélkül.
Magyarországon (is) vallás-szabadság van...más kérdés, hogy a viktátor és körei erőltetik a vallást...kirekesztő megnyilatkozásokat tesznek a nem vallásosakra vonatkozóan...egy csomó pénzt elherdálnak az egyházakra. Megy a népbutítás ezerrel. A stadionokra és az egyházakra nem sajnálják a pénzt. Menniük kell a lecsóba 2022 áprilisában.
Nekem is van egy reálszakos kollégám, aki istenhívőőőőő. Fel nem foghatom (persze, tudom, nem csak ő 'működik így'...ismerős állatorvos is templomjáró hívő...)
'A tudósokra való hivatkozás egy érvelési hiba.'
Ilyen az aki ugyan elolvassa az érvelési hibák listáját de ahhoz már gyenge agyilag, hogy fel is ismerje azokat. Senki sem hivatkozott a 'tudósokra' mint autoritásra. A kérdés annyi volt, hogy a többségük ateista / agnosztikus-e, a válaszok pedig azt taglalják, hogy általában a diplomások és általában az iskolázottabbak kevésbé vallásosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!