Mindent szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává. Pál, Korintus 6.12-20-ból. Ez mit jelent? Hogyan kell ezt értelmezni?
Talán a keresztények többsége sem érti, ugyanis az ennek a szövegnek a megértéséhez mélyebb teológiai ismeretek kellenének.
A szerző - ha jól emlékszem - feltehetően dialogikus diatribét használ, vagyis nem nem értelmezhető a mondat sima gondolatként.
A dialogikus diatribé olyan műfaj volt, ahol a görög szerző előbb idézte a vitapartnert, majd azt saját maga cáfolta meg.
Ebnen az értelmezésben:
"Minden szabad nekem" - mondja a vitapartner.
"De nem minden használ" - mondja Pál.
Érdekességként megjegyzem, hogy az 1Kor 14-ben ugyanezt a módszert használhatja Pál az egyik magyarázat szerint. Vagyis nem jóvahagyja a zagyvalék nyelvet, hanem vitázik a korintusiakkal.
Üdv. egy agnosztikus.
Szia
ilyenkor neha segit, (ha erted), hogy megnezel egy angol nyelvu forditast. Mar sokszor abbol vilagossa valik.
Ket verzio:
1 Corinthians 6:12, NIV: I have the right to do anything,' you say--but not everything is beneficial. 'I have the right to do anything'--but I will not be mastered by anything.
1 Corinthians 6:12, ESV: “All things are lawful for me,” but not all things are helpful. “All things are lawful for me,” but I will not be dominated by anything.
Tehat itt a "mindent szabad" jogi es vallasi ertelemben ertendo. A kora keresztenyek egyik legfontosabb elve es jelszava az volt, hogy orajuk nem vonatkozik a mozesi torveny, nem kell betartaniuk az etkezesi szabalyokat, a zsido ritualekat, eloirasokat, megtartaniuk a vallasos unnepeket.
Ez aztan oda vezetett pl. Korintusban, hogy a "mindent szabad nekem" olyan kliseve valt, amit allandoan ismetelgettek, sot ezzel igazoltak a nem eppen erkolcsos vagy bolcs tetteiket, szokasaikat.
Erre figyelmezteti oket Pal, hogy "mindent szabad - de ez nem jelenti azt, hogy minden jot is tesz, pl. a spiritualis novekedesnek, a hiteteknek. Mindent szabad - de ne legyetek a rabjava, hogy az iranyitson."
Itt a "mindent szabad nekem" szinte idezojelben ertendo, tehat "ezt mondjatok mindenre, de azert nem teljesen, legyetek esznel".
Modern keresztenyeknek ez sok mindent jelenthet, pl. amit a polgari torvenykonyv megenged, nem biztos, hogy jo is. Vagy nem kell szigoruan betartanod, amit a felekezeted eloir, de azert ami nem segiti a hited fejlodeset, azt ne csinald. A masodik fele pl: szabad netezni, de ne legyel a rabja. ---> Ezt en nem mondom, hogy igaz, vagy hogy igy kell ertelmezni, vagy hogy te mint kereszteny ezt tedd - csak en igy tudom.
3-es
Igen, erre is gondoltam egyébként. Köszi mindenkinek a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!