Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A baptisták elismerik a más...

A baptisták elismerik a más felekezetek által végzett gyermekkeresztséget?

Figyelt kérdés
Úgy tudom, hogy a történelmi egyházak elismerik a baptisták bemerítését keresztségként. A baptisták elismerik-e a más felekezetek gyermekkeresztségét, vagy újra be kell merítkezni náluk? (Ami a történelmi egyházak szerint teológiailag téves, mert keresztelkedni csak egyszer lehet)

2021. dec. 27. 22:19
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
12%

Attól függ melyik felekezetét. A baptisták elismerik például a pünkösdi keresztények, vagy a Hit Gyülekezete felnőtt keresztségét. A történelmi egyházak csecsemőlocsolásánál inkább az a kérdés, hogy Isten elismeri-e ezeket?

Részlet a baptista hitvallásból:

10. A bemerítés

Hisszük, hogy a bemerítést az Úr Jézus Krisztus

rendelte.

1 A bemerítés az újjászületés jelképe,

2 a Megváltóba vetett hit szeretetből és engedelmességből fakadó gyümölcse,

3 Krisztussal és az ő testével, a hívők

közösségével való egyesülésünk kiábrázolása.

4 Bemerítésben csak az részesülhet, akinek életében

láthatók a megtérés gyümölcsei;

5 aki az Úr Jézus Krisztusba vetett hitéről vallást tett, és bemerítését önként kérte.

6 Jézus Krisztus rendelése és az apostolok

példája nyomán a bemerítendőt az atya, a Fiú és a

szentlélek nevére teljesen a vízbe merítjük.

A történelmi egyházak csecsemőlocsolásánál vajon érvényesül-e a 4. és az 5. pont?

2021. dec. 27. 23:10
 2/26 anonim ***** válasza:
0%
Keresztény Reformátusoknak csak el kéne fogadja.
2021. dec. 28. 00:07
 3/26 anonim ***** válasza:
80%
Van nálunk egy asszony, akinek baptista férje van, ő maga pedig református. Ugyanúgy vesz Úrvacsorát, ahogy más, még senki nem űzte ki az imaházból, hogy detakarodjkimerttenemvagykeresztény :))))
2021. dec. 28. 05:29
 4/26 anonim ***** válasza:
59%
Akik között én voltam, ők nem ismerik el, hanem újrakeresztelnek mindenkit és külön megtérést kérnek feltételként.
2021. dec. 28. 10:18
 5/26 A kérdező kommentje:
A baptisták modern lelkesedése az alkalmaikon tetszik. Viszont én gyerekként meg voltam keresztelve, és én azt gondolom, hogy a keresztség egyszeri. Ha úgy döntenék, hogy csatlakozom hozzájuk, és hitvallást teszek, megértenék, hogy én azt vallom, hogy meg vagyok keresztelve, és a bemerítkezés számomra nem járható, mert senkit nem lehet kétszer megkeresztelni?
2021. dec. 28. 10:35
 6/26 anonim ***** válasza:
0%
Az unokanoverem református és járt a baptistakhoz. Szerencsére kilépett 1 év után mikor oda került a sor hogy bemeritettek volna. Mi a fene merítik be ha egyszer megkeresztelnek csecsemőként. A Hiszekegyben is az van, Vallom az Egy Keresztséget a bűnök bocsánatára. Ezt a baptistak nem is érik akkor hogy is keresztények. Én is voltam pár alkalommal ott az unokanoveremmel és azt is láttam hogy nem Istenhez hanem csak Jézus hoz imádkoznak. Nekik csak Jézus van.
2021. dec. 28. 10:41
 7/26 anonim ***** válasza:
0%
Nem rendes keresztények. Az evangelikusoknál jobbak de nem rendesek. Én oda se tennem be a lábam, elég volt amit az unokanoveremmel jártam. Csoda hogy a református papunk meg jóba is volt a baptista pappal meg elfogadta a vallását.
2021. dec. 28. 10:42
 8/26 anonim ***** válasza:
92%

Én úgy tudom, hogy nem ismerik el a történelmi egyházak keresztségét (ha az csecsemőkorban történt) és "újrakeresztelik" alámerítéssel, miután hitvallást tett és szeretne a baptista közösséghez csatlakozni.

Fordítva egyébként a történelmi egyházak elismerik a baptista keresztséget, mivel az is a Szentháromság nevére történt, a mód (hogy alámerítés-e, pl. medencében, folyóban vagy máshol történt) az lényegtelen. A katolikus/evangélikus/református egyházak szerint nincs újrakeresztelkedés, mert egy keresztség van és ez a szentség nem ismételhető.

2021. dec. 28. 10:44
 9/26 anonim ***** válasza:
81%
Bár nem vagyok baptista, de azt vallom, hogy a keresztség valóban egyszeri. Az viszont sokkal fontosabb kérdés, hogy mik a keresztség feltételei, és hogy valóban érvényes-e a keresztség. Nekem megtérésem után elég egyértelmű volt, hogy be kell merítkeznem, mert ami csecsemőként történt velem, ahhoz egyrészt semmi közöm nem volt, az nem az én döntésem volt, másrészt a vízzel meghintésre sehol nincs példa a Bibliában. A bemerítkezés számomra egy engedelmességi kérdés volt. A jelentőségét viszont csak évekkel később értettem meg. Nagyon tömören a lényege az, hogy a bemerítkezés által kapunk hatalmat a bűnök felett, és nem kell, hogy a bűnök uralkodjanak rajtunk - sajnos nem nagyon tanítanak erről.
2021. dec. 28. 11:10
 10/26 anonim ***** válasza:
0%
7# Nem is hiszem, hogy képes lenne elviselni téged bármilyen keresztény közösség.
2021. dec. 28. 13:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!