Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten miért adott nekünk...

Isten miért adott nekünk szabad akaratot?

Figyelt kérdés

2021. nov. 16. 11:29
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
49%
Mert szeret. Ennêl nagyobb ajándék nem lehet Tőle. Az életed szabad akarattal. Mi értelme lenne az életednek, ha nem szabad? Nég embertől is szörnyű érzés amikor elveszik a szabadságod nemhogy Istentől
2021. nov. 16. 21:48
 12/43 anonim ***** válasza:
Ezt tőle kérdezd meg! Meg azt is, hogy létezik-e abban a formában, ahogy a kereszténység tanítja, ahogy az általános keresztény antropomorfisztikus elképzelés alapján él.
2021. nov. 17. 06:46
 13/43 anonim ***** válasza:

Azt tisztázzuk hogy ha nincs szabad akarat akkor az nem változtat olyan sok mindenen.

" Nég embertől is szörnyű érzés amikor elveszik a szabadságod nemhogy Istentől"

Nem lenne szörnyű érzés mert nem tudnál róla.

"Nekem jobb, hogy tudok magamról és felfogom a cselekedeteimet + a történéseket"

Pont ugyan ezeket tudnád akkor is ha nem lenne szabad akaratod.

Ha nincs szabad akaratunk akkor annyi változik hogy a döntéseinket már meghatározták vagy meghatározzák. A lényeg hogy nem tőlünk függ mi csak azt hisszük. Ennél fogva az életünkben nem változik semmi akkor ha van és akkor ha nincs.

Utána lenne jelentősége mert ha te beprogramozol egy robotot hogy menjen előre akkor miért szidod le ha előre ment. Akkor van értelme leszidni ha meg adod neki a lehetőséget hogy másfelé is menjen. De ugyan ilyen módon megjutalmazni is akkor van értelme.

Az pedig hogy miért. Arra egy jó sorozat/könyv tudd választ adni (a címét nem tudom már sajnos). Ott többször is előkerült egy angyal és egy démon beszélgetésében hogy vajon az ami volt az volt Isten "Nagy terve"? Ők se tudták hogy miért is csinálja amit csinál. Az angyalok és a démonok is hittek valamit hogy mi lehet a nagy terve. A szerint próbáltak cselekedni közben pedig felmerült hogy lehet totál más volt a valódi "Nagy terv".

Beleképzelni se tudja magát az ember a helyébe ennél fogva megérteni se tudja hogy miért is csinálhatta azt amit.

Persze attól még lehet elmélkedni hogy szórakozásból, szeretetből, kísérletezik, stb.

2021. nov. 17. 07:58
 14/43 anonim ***** válasza:

Mint arra szerintem már Mansour is utalt. Nem biztos hogy van szabad akarat.

De egyébként arról hogy van-e arról már folyt több vita is itt. Először lehet azt kéne meghatározni hogy akkor most van-e. Mert ha nincs akkor értelmét veszti a kérdés hogy miért.

Itt van egy kérdés ami erről szólt.

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

Ha arra jutunk hogy nincs akkor az is megválaszolja a miért kérdést valamilyen módon.

2021. nov. 17. 08:34
 15/43 anonim ***** válasza:
0%

"Mondtam én egy szóval is, hogy zavar?"

Jogos, bocs!

"Mint arra szerintem már Mansour is utalt. Nem biztos hogy van szabad akarat."

Ő egy sátánista troll. Amúgy tényleg nem jut el a tudatotokig, hogy mit csináltok? Mert ha igen, akkor van szabad akarat.

Tényleg úgy érzitek, hogy nem fogjátok fel az itteni kérdéseket és valami ösztön hajt a megválaszolásra?

Ha éhes vagy nem tudod megállni, hogy ne egyél? Minden ingerre mindig ugyanazt cselekszed, nem tudsz választani?

Tehát van szabad akarat, így mindenki szépen felelni fog a tetteiért.

2021. nov. 17. 09:43
 16/43 anonim ***** válasza:

"Amúgy tényleg nem jut el a tudatotokig, hogy mit csináltok? Mert ha igen, akkor van szabad akarat."

A két dolog között nincs logikai összefüggés, hisz determinisztikus világban is ugyanígy történne.

2021. nov. 17. 09:55
 17/43 anonim ***** válasza:

"A két dolog között nincs logikai összefüggés, hisz determinisztikus világban is ugyanígy történne."

"A két dolog között nincs logikai összefüggés"

Bizonyítsd. Amúgy van logikai összefüggés, mert ha valamit felfogsz, akkor dönteni is tudsz. A determinisztikus világban tehát nem így működne.

Ráadásul nem csak ennyit írtam, a kényelmetlen részeket elegánsan kihagytad.

"hisz determinisztikus világban is ugyanígy történne."

Ez feltételezés. Bizonyítsd!

Szóval mindenki felelni fog a tetteiért, ha tetszik, ha nem.

2021. nov. 17. 10:03
 18/43 anonim ***** válasza:

"Amúgy van logikai összefüggés, mert ha valamit felfogsz, akkor dönteni is tudsz"

Mivel ha a körülmények hatására cselekszel, vagyis a döntésed determinált, attól még nem leszel fogyatékos. Az agyad ugyanúgy működik, és felfogod mi történik, hogy te hogyan döntöttél. A különbség kizárólag abban van, hogy determinisztikus világban csak az illúzióját éled meg a szabad akaratnak, miközben ténylegesen minden döntésed már előre meghatározott.

2021. nov. 17. 10:08
 19/43 anonim ***** válasza:

"hogy determinisztikus világban csak az illúzióját éled meg a szabad akaratnak, miközben ténylegesen minden döntésed már előre meghatározott"

Igen, ezt már írtad, de ez még mindig feltételezés. Bizonyítani is kellene. A bizonyítás nem az, hogy leírod ugyanazt más szavakkal.

És nem is biztos, hogy a dterminisztikus világban csak az illúzióját élnénk meg. Fel sem fognánk a cselekedeteinket. Olyan nincs, hogy az illúzióját élem meg, mert akkor fel tudom fogni és dönteni is tudok, így nem illúzió.

"Mivel ha a körülmények hatására cselekszel, vagyis a döntésed determinált, attól még nem leszel fogyatékos."

Ezt senki nem mondta és ez hogy jött ide? Szerintem nem érted, h miről beszélek

2021. nov. 17. 10:11
 20/43 anonim ***** válasza:

"Igen, ezt már írtad, de ez még mindig feltételezés"

Mi? Hogy mit jelent a determinizmus?

[link]

" Fel sem fognánk a cselekedeteinket"

Már miért ne fognánk fel? Nem a döntés képessége az illuzió egy determinisztikus világban, hanem az, hogy a döntést szabad akaratodból hoztad meg.

2021. nov. 17. 10:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!