Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Istenhívők, ti nem akartok...

Istenhívők, ti nem akartok szabadok lenni?

Figyelt kérdés
Lelkileg szabadok lenni, mindenféle korlát és úr élkül élni? Nem gondoljátok, hogy ez emberi alapon jár mindenkinek? Hogy az ember jobb ennél a megalázkodó, szolgalelkű ês gyenge lénynél?

2021. okt. 20. 07:33
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
93%

Nem érted a lényegét kérdező. Az emberek sok ok folytán különbözők. Tegyük fel, valakinek van egy értékrendje, amit követne. Véletlenül körülnéz, és talál - mondjuk egy vallást, ami pont ezt hirdeti, ezért eszerint kezd élni. A te felfogásod szerint ő elvetette a szabadságot. Pedig az a szabályrendszer éppen az ő igényeit fogalmazza meg.

Vannak világi (állami) törvények. Lehet nem betartani, da ezt bizony itt a valóságos földi életben büntetik meg, akár nagyon. Tehát ne legyenek törvények? Legyen helyettük káosz?

A vallás nem egy kötelező kurzus. Lehet, hogy egy vallásos ember ezért bűnösnek tart, bár szerintem az értelmes vallásos emberekre ez nem igaz. A törvény kötelező. Mégis, nagyon sok ember egyikkel vagy másikkal, netán mindkettővel azonosulva nemcsak szabadnak érzi magát, de egyben kényelmesnek tekinti azt az állapotot.

2021. okt. 20. 11:56
 12/43 A kérdező kommentje:
De nem látják be, hogy az ember, mint lény ennél jobb? Miért kell erkölcsi szabályrendszer egyáltalán? Szabadon élni nehezebb, de pont ez benne a vonzó. Ez emel minket magasabbra
2021. okt. 20. 12:37
 13/43 anonim ***** válasza:
65%

"Szabadon élni nehezebb, de pont ez benne a vonzó. Ez emel minket magasabbra"

Látjuk, hogy hová vezet az istentelenség ...

2021. okt. 20. 12:52
 14/43 anonim ***** válasza:
3%

Persze, hogy látjuk: emiatt létezik a humanizmus.

Meg ezért van, hogy 200 év alatt többet fejlődött a tudomány, mint előtte 20000 év alatt.

De néhányan még vissza akarnak mindenkit húzni a középkorba, mert ott jobban érzik magukat.

2021. okt. 20. 12:55
 15/43 anonim ***** válasza:
90%

Nietzsche, te vagy az? :))

Amúgy előttem már nagyjából leírták a lényeget: ha valaki szabad döntése folytán egyetért egy adott vallással és követi az nem szabadság?

"Az nem szabadság például, hogy egy vallás szabja meg neked, mi a bűn. Csak az bűn, amit te annak érzel. Ami miatt a lelkiismereted jelez."

Biztos van ilyen is, de az én lelkiismeretem megegyezik azzal, amit a vallásom tanít a bűnről. Vagyis kicsit egyszerűbben fogalmazva példával: ha most hirtelen valaki betiltaná a vallást és mondjuk az összes templom az összes pappal eltűnne, én akkor sem élnék másképp. Én nem az egyház miatt vagyok keresztény, hanem magam miatt. Mert ezt tartom helyesnek.

"Ezért kell mindenki ateista legyen, hogy kitörjünk ebből a szolgaságból"

Hm, mindenkire ráerőltetnél egy világnézetet (ami neked szimpatikus)? Ez lenne az a nagy fene szabadság, amire szeretnél minket rávenni? :))

2021. okt. 20. 13:19
 16/43 anonim ***** válasza:
91%

"Miért kell erkölcsi szabályrendszer egyáltalán?"

Nézd, ha valaki kinyírja a legjobb barátodat, de előtte még jól meg is kínozza azért, mert ő a gyilkosságot speciel nem érzi bűnnek, akkor ugye ez is elfogadható..?

Ellentmondásos dolgokat írsz. Ráadásul még a szekuláris államban is van jogrend, aminek pont ez a funkciója, hogy állítson egy minimális normált, ami szerint együtt élünk és mi az, ami belefér és mi az, ami nem. Az emberi együttélés alapja, hogy normákat fektetünk le. Aztán arról már vitatkozhatunk, hogy mik legyenek ezek, de hogy kellenek, abban minden tanult ember egyetért, vallástól függetlenül.

2021. okt. 20. 13:25
 17/43 A kérdező kommentje:
16os szerintem bűn lenne, ha kinyírná, de mit számít az én véleményem? Joga van megtenni. Hol az az erkölcsi gát, ami ezt akadályozná?
2021. okt. 20. 13:42
 18/43 anonim ***** válasza:
43%

"Persze, hogy látjuk: emiatt létezik a humanizmus."

Aminek ékes követője Hitler, Sztálin és Pol Pot.

"Meg ezért van, hogy 200 év alatt többet fejlődött a tudomány, mint előtte 20000 év alatt."

Hála a korábbi hívő tudósoknak, akik megalapozták ezt az egészet, és pl. az ID-seknek és kreacionistáknak hála, akik rámutattak arra, hogy a nagy bumm és a törzsfejlődés egy tudománytalan marhaság. Kár, hogy még mindig ölik bele a pénzt, feleslegesen. Szóval a humanizmus, vagy materializmus, vagy ateizmus, tök mindegy hogy nevezzük, csak hátráltatja a világot

2021. okt. 20. 14:08
 19/43 anonim ***** válasza:
11%

Kreatti, dugulj el!

Ha Hitler, Sztálin és Pol Pot szerinted humanista volt, akkor valami nagy gond van nálad a toronyban.

A kedvenc témáidat meg megint sikerült becsempészni, látom.

"a humanizmus, vagy materializmus, vagy ateizmus, tök mindegy hogy nevezzük"

Hülyéknek tényleg mindegy, akik azt hiszik, hogy ez ugyanaz.

2021. okt. 20. 14:12
 20/43 anonim ***** válasza:

"Hülyéknek tényleg mindegy, akik azt hiszik, hogy ez ugyanaz."

De azt írtad, hogy szerinted nem ugyanaz. Akkor ez hogy lehet?

2021. okt. 20. 14:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!