Mi vezetett el az aktuális hitbéli meggyőződésedhez?
90
(83 vagyok)
Mi az, hogy "lógni hagyott", te nem hallottál még olyanról, hogy valakinek más dolga van napkozben, mint hogy ezzel foglalkozzon?
A te válaszodra tobbek kozott azért nem reagáltam, mert effektíve nem volt világos tobb mondatodról, mit akarsz mondani.
pl.
"rengeteg ember van és nagyon nem érdekel, hogy szerinted, ha valaki vallásos és a vallása meggyőzte, hogy a meleg emberek pokolra valóak és bűn stb... majd ha lenne választás arról, hogy a melegek házasodhatnak, akkor te hova szavaznál ilyen meggyőződés után?"
89.
1.
Az eredeti mondatod az volt, hogy materialistának azért jó lenni számodra, mert azt mondhatod, hogy "nem tudjuk", ha nem tudjuk.
CSAK erre írtam azt, hogy azokban a kérdésekben, amikre te utalsz, a teisták is azt mondják.
H2+o= H2o
materialista: igen
teista: igen
mikor lesz gyógyszer a Covidra?
materialista: nem tudjuk
teista: nem tudjuk
2. nem, szerintem nézz utána, hogy mi a világnézet.
nincs sok: teista (egy vagy tobb istenhivo), deista, panteista, materialista, kb. ennyi
Ezeket nem lehet egymással szemben letesztelni, mert pont az a lényeg, hogy nincs rá bizonyíték. Pont arra keresi a válaszokat, amire tesztelheto válasz nincs.
Pont azért beszélek arról, hogy "materialista" vagy velem szemben, és nem "szkeptikus", mert szkeptikus bármilyen világnézetu ember lehet, istenhívo is. A teizmussal szemben nem logikus olyasmiket szembeállítani, ami nem világnézet, (pl. tudomány, bizonyíték, szkepticizmus, tudományos módszer a világ megismerésére).
3. hit - vallás - egyház
Vannak istenhivok, akik nem gyakorolnak vallást. Nagyon is sokan (hisz istenben, a "maga módján", mondja). Osztonbol, megérzésbol hisz "valami nálunk magasabb" dologban, de nem csatlakozik be egy vallásba sem.
Vannak vallásos emberek, akik igazából nem hisznek Istenben, más miatt járnak templomba (hagyománytisztelet, családi elvárás, kozosséghez tartozás, gyerekkorban kialakult szokás). A ketto sokszor egybeesik, de egyáltalán nem feltétlenul (és ezt a papok is tudják).
Az egyház meg... szerintem alig van olyan vallásos, aki mindenben egyetért az egyháza tanításával, pláne a viselkedésével, politikai húzásaival, egyéb hulyeségeivel. A vallást gyakorlók adományaiból tartják fenn, de ez nem jelenti az egyetértést, a kritika hiányát, pláne nem, hogy a vallás ugyanaz a fogalom lenne, mint az egyház.
Pl:
a. "nem véletlenul vannak a dolgok" - hit (érzés)
b. "Krisztus Isten fia volt" - a kereszténység mint vallás tanítása
c. "az abortusz bun" - egyes egyházak tanítása
c. "hajléktalan szálló fenntartása" - egyház tevékenysége
a. vmilyen Isten létezésében való hit
b. kereszténység, buddhizmus stb.
c. Magyar Református Egyház
4. "Ez az eddig kidolgozott legjobb módszer az igazság megismerésére."
Nem mindig. Az emberek a mindennapjaikban nagy bajban lennének, ha csak igy lehetne donteni. Ha nincs elég ido az ilyen vizsgálatokra vagy nem áll elég információ rendelkezésre, akkor az emberi agy zsigerbol, megérzésbol dont. Pl. az, hogy van-e Isten, ebbe a kategóriába tartozik, hiszen nincs elég információ róla és nem is lehet (ezt te is beismered). Ugyanilyen nevetséges lenne egy szerelmes embernek nekiszogezni a kérdést, "bizonyítsd be, hogy neki van a legszebb mosolya", vagy tudományos szemmel vizsgálni, mi értelme van egy József Attila versnek, vagy hogy miért szebb lánynév az Abigél, mint a Johanna. Azt a pszichológia bizonyította, hogy az emberek egyáltalán nem csak racionális alapokon hoznak dontéseket, nem is hozhatnak. Azt is a pszichológia bizonyítja, hogy te is részben érzelmi, irracionális okokból nem hiszel istenben - hogy minden csak anyag es energia, és nincs szellem. Nézz utána.
"Ez az eddig kidolgozott legjobb módszer az igazság megismerésére. " ugyanaz. Ennek a mondatnak pl. mi a tudományos bizonyítéka?
(5. Dawkins konyvérol nincs értelme beszélni, ha nem olvastad, de már a megjelenése után tobben támadták tudományos alapokon, azóta meg elég ido eltelt ahhoz, hogy az ateisták nagy része is elutasítja a nézeteit. A címe eleve, miszerint a hit téveszme lenne. A téveszme, deluzio, egy pszichiátriai kórkép, a maga diagnosztikai kritériumaival. Ennek az istenhit nem felel meg. Az istenhivok nem téveszmések.)
"attól hogy én nem találtam okot arra hogy higgyek, másnak lehet rá nyomós és helytálló oka."
Ebben egyetértunk.
ha a vallás amiről meg vagy győződve valós és isten ezt várja el tőled / parancsolta
akkor eléggé valószínű, hogy befolyásolja pl. a melegekről alkotott véleményed
amerikai példa: az emberek nagyon nagy része aki okot adott, hogy miért szavaznának a meleg házasság ellen, azok vallásosak (keresztények)
ez a példa arra, hogy a hited befolyásolja a cselekedeteid
amúgy bocsi, de akkor hol van a módszer amit mondtál / beszélni akartunk, hogy isten vagy a természetfeletti dolgok vizsgálatára mit tudnánk kitalálni?
A hozzászólásod arra példa, hogy miért károsak az eloítéletek.
Az én istenhitem nem vezetett arra, hogy a melegek házasságát elutasítsam vagy bunnek tartsam. Az én egyházam sem vezetett erre. Huszonvalahány éve kulfoldon élek, és nálunk van melegházasság. Templomokban is.
De ha Magyarországon élnék és lenne ilyen szavazás, akkor arra szavaznék, hogy legyen.
Nem minden istenhívo /keresztény vallást gyakorló ember egyforma. Ha véletlenszeruen mellém állítanál egy másik keresztényt, lehet, hogy tobb dologban térne el a véleményunk, mint amiben egyetértenénk.
Utolsó mondatod: én idáig kovetkezetesen azt írtam, hogy nincs olyan természettudományos módszer, amivel a természetfeletti létét bizonyítani lehetne.
Igen, csak én arra gondoltam, hogy sokan vannak a világon nem csak keresztények, akik vallása belesulykolja az emberekbe, hogy ez rossz.
A vallások problémája közé tartozik szerintem a dogmatikusság.
19#
párbeszédhez a minimum az lenne, hogy nem "anonim" a nicked, hanem választasz magadnak valamit, amiből követni lehet, hogy te pontosan melyik "anonim" vagy a többezerből.
Gondolom ezt most magadról írtad mert ahogy látom te is anonim vagy szóval
Elolvastam az első három oldalt.
Nos én abban hiszek, hogy ami ott ment, nem kéne csinálni.
Én kiskoromban istenhívő voltam, de ez nem járt spirituális tudással, csak úgy neveltek, hogy van egy nagyobb hatalom. Nem is beszéltünk erről sose, csak ott volt a levegőben.
Kamasz korom beköszöntével rájöttem, hogy sokkal okosabb, gyakorlatiasabb vagyok mint mások, mint a felnőttek is, és nagyon könnyen meglátom a mondatok mögötti szándékot, érzéseket, ezért elhatároztam, hogy ezt a képességemet fejlesztem, tanítom, és ami legfontosabb, hogy segítem a környezetemben lévő embereket.
Ez időszakban nagyon eltőrpült a hitem( ami addig is olyan kicsinyke volt, hogy kb nem is volt( és nem is volt a sajátom)).
14-15 éves korom körül már annyira mélyen benne voltam a filozófiában, hogy istenkereső lettem, és kimondtam, hogy én agnosztikus vagyok.
Emlékszem volt időszak, amikor azt mondtam, csak akkor lehetne bizonyítani isten létét, ha ő maga mutatná meg magát, vagy egy régi civilizáció mondaná, hogy nekik az idők kezdetén megmutatta magát. Oh, milyen tájékozatlan voltam. Akkoriban semmit sem tudtam a meditációról.
Utána ahogy alakultam tovább, és a mentális gyakorlataim átalakultak meditálássá, éreztem a kapcsolatot a mindenséggel, de akkor még nem tudtam mi az, csak hogy egy sokkal igazabb, tisztább énem jön elő amikor medutálok, ami minden felé leírhatatlanul tiszta, feltétel nélküli, és emberek számára elképzelhetetlen intenzív szeretetet érez.
Akkoriban már rég ismertem az élet értelmét, működését, a jóság mindent elsöprő erejét, valóságát.
Valamint akkoriban már rég értettem a földi rendszer működését, annak eszméletlenül szélsőségesen negatív formájával tisztában voltam, és ugyanígy tekintettem az összes egyházra, mint a rendszer része, ami tovább gyarapítja a tudatlanságot, ellenségeskedést, önismerethiányt, eltévelyedést a helyes útról, negatév agymosásokat, stb.
17 évesen megismerkedtem a spirituálizmus szóval, és rájöttem, hogy én mindig is ezt képviseltem( azt amit akkor spiritualizmusnak hittem), ami lényegében a kollektív jóság, mint végső vágy, betegségek nélküli élet, önismeret, önfejlesztés, mások szolgálata, stb.
Ekkor alakult ki bennem egy istenfogalom, ami már hasonlított a mai meglátásomhoz, miszerint van a kozmikus rendszernek egy csúcspontja, amit istennek lehet nevezni, de nem tudtam, hogy ez most micsoda, hogyan épül fel, egyáltalán mennyire tudatos, bár azt sejtettem, hogy inkább lehet tudatosnak nevezni, mint nem tudatosnak.
18 évesen már megértettem, hogy minden ami létezik az összeolvasztható egy közös ponttá, és ha mindent összeolvasztunk, az isten, aminek része a tudatosság is.
Valamint ekkor volt egy mérgezésem, ami miatt volt egy halálközeli élményem, amikor is megjártam az összes felettünk lévő dimenzió rezgését, az abszolút létezéssel bezárólag, amit mennyországnak lehet hívni. Nem volt ott semmi sem, de minden benne volt. Végtelen számú tudat volt összeolvadva, és időn felüli létezés állapotban "sugározták" a végtelen egységet( szeretet, béke, elfogadás, jóság, elégedettség, öröm, hála, kedvesség, alázat, és igazából minden ami pozitív). Ez leírhatatlan élmény. Már a felettünk élvő dimenzió rezgése is olyan hatalmas, amit a legérzékenyebb, legspirutuálisabb emberek sem érthetnek meg, és minden újabb dimenzió ugyanennyire beláthatatlan az előzőről, így mivel már a következő sem képzelhető el, a hatalmassága és tisztasága miatt, a legmagasabbat értelmetlen is leírni, de azt szeretném megértetni, hogy minden végtelen volt és örök. Végtelen szeretetet éreztem.
Még csak 20 éves koromban indult be igazán a dolog, a leírhatatlan mélységű és tisztaságú isten szolgálat, ami 25 éves koromban még egy szintet ugrott, de ezek már lényegtelenek a kérdés szempontjából.
Azt kérdezed mi hatott rám. Kívülről semmi sem. Sosem olvastam még egy apró cikket sem, semmiféle irományt, se pszichológiában, se filozófiában, se vallásokban, se politikában, sehol. Egyszerűen csak gondolkodtam, és tapasztaltam. Ahogy látható a leírásomból, eleinte istennek, materialista világon túlinak semmi helye sem volt, csupán csak a jóság vezérelt. Bármilyen állapotból egyértelműen látszódhat bárkinek, hogy a jóságot kell szolgálnia. Ezt pszichopaták, és szociopaták is 10 másodperc alatt levezetik( láttam ilyet).
Az a legjobb, ha mindenkinek jó.
Amúgy még a halálközeli élményem sem vitt előrébb a hitemben, csak belátást engedett a világ igazi jellegébe, a végső valóságba.
Minden ami kívülről jött, az max barátokkal beszélgetés, de ez is rettentő ritkán történt, és ha igen, akkor is inkább én világosítottam a másikat, nem ő engem.
Spirituális istenszolga vagyok.
Én már felébredtem. Isten csodálatos gyermeke vagyok, az univerzum tudatosan teremtő, annak elválaszthatatlan része, "ahogy" a sejtjeim a testemé.
Köszönöm annak, aki elolvasta.
logikai hiba, logikai hiba, logikai hiba, logikai hiba.... sorolhatnám, de ekkora szöveget nem fogok lebontani azért, hogy utána megpróbáld átmagyarázni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!