Mi teszi az anyagot élővé?
Azért kérdezem, mert egyrészt egy alapvető kérdése ez az embereknek, másrészt most olvastam egy olyan "vallásos" meghatározást az élet mibenlétéről, hogy tulajdonképpen "élettelen anyag" nem is létezik, nem is látható semmi átmenet élő és élettelen anyag között, ami alapján jogosan megkülönböztethetnénk őket, stb...
Tudom, ebben a materialista korban, sokan hiszik azt, hogy az anyag önmagától képes "élővé" válni, vagyis a sajátosságában eleve benne van, hogy az anyagból és energiából "véletlenül" élő váljon - speciel ebben én nem hiszek, de mit gondoltok erről?
Még annyit, hogy a lenti kérdés utolsó válaszában leírtak miért lennének helyesek? Ha az élet csupán az atomok egy "szerencsés" elrendeződését jelentik, akkor ezek szerint ismerjük ezt az atomi sorrendet? Mert ehhez a kijelentéshez minimum ez kellene szerintem! De mivel az élettelenből életet még nem sikerült alkotni, biztos hogy nem ismerjük az anyag, élethez szükséges titokzatos elrendeződésének a titkát - ha egyáltalán ezen múlik.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
A kedves kérdező azt a választ akarja hallani a kérdésére, hogy a Jóságos Atyaúristen lehel életet az anyagba.
Bárminemű egyéb magyarázatot elutasít.
Mi a ráknak fárasztja magát bárki is az ilyen korlátolt - és most ékes példával szolgálok az előttem szóló mondanivalójára, de nem tehetek mást - együgyű, gondolkodásra képtelen emberekkel folytatott párbeszéddel? Nem tudom, de én nem fárasztom magam tovább.
18:11.
Figyelj csak, ha meg van halva az anyag, akkor hogyan képes változni folyamatos módon? Vagy minden anyag él, vagy egyik sem, és az életet "hátulról" kapja mind...:)
Egyébként azt a bizonyos határt ismerem, még mielőtt bárki hülyének nézne. A növényektől nevezi a tudomány élőnek az anyagösszeállásokat. De vajon a bolygónk maga él? Pedig nem táplálkozik, nem szaporodik. :)
az egyik válaszolónál láttam ezt a mondatot, és reagálnék rá, kíváncsiságból. :)
"Nincs ebben semmi fantasztikum, x körülmények között y kémiai reakciók zajlódnak le. Ebben mi a meglepő a számodra?"
De az x körülmények miért jönnek létre? Az y reakciók miatt? De az y reakciók pedig megint az x körülmények miatt...az egyiket a másikkal bizonyítjuk...melyik volt előbb? Kijelentünk egy bizonyos dolgot, egy másikkal alátámasztva, és amivel alátámasztottuk, azzal bizonyítjuk az előző hitelességét. Furcsa. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
bocsánat rosszul írtam. :D
Kijelentünk egy bizonyos dolgot(kémiai reakciók), egy másikkal alátámasztva(körülmények), és amit kijelentettünk, azzal bizonyítjuk az utóbbi hitelességét. Furcsa. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
"Figyelj csak, ha meg van halva az anyag"
Nincs meghalva. Soha nem is élt.
"akkor hogyan képes változni folyamatos módon"
A körülmények alakítják, nem önmaga változik.
"Vagy minden anyag él, vagy egyik sem, és az életet "hátulról" kapja mind."
Az anyag csak anyag, nem kap életet sehonnan. Egy bizonyos szerveződési szinttől az anyagnak olyan tulajdonságai lesznek, amit élőnek nevezünk.
"De vajon a bolygónk maga él? Pedig nem táplálkozik, nem szaporodik."
Nem, a bolygó nem él, az élő/halott bolygó kifejezést arra szokás használni, hogy képes-e fenntartani az életet, vagy sem. A körülmények megfelelőek-e az élet számára az adott bolygón. A bolygó élettér.
"De az x körülmények miért jönnek létre? Az y reakciók miatt? De az y reakciók pedig megint az x körülmények miatt...az egyiket a másikkal bizonyítjuk...melyik volt előbb?"
Az a bajod, hogy célszerűséget keresel, és ez a cél nálad az élet. Márpedig az élet nem cél. Így alakult, örülj neki. Egyébként a körülmény volt előbb, amely lehetővé teszi a folyamatot, de nem azért, hogy lehetővé tegye. Nem bizonyítjuk egyikkel a másikat.
"Kijelentünk egy bizonyos dolgot, egy másikkal alátámasztva, és amivel alátámasztottuk, azzal bizonyítjuk az előző hitelességét. Furcsa. :)"
"Kijelentünk egy bizonyos dolgot(kémiai reakciók), egy másikkal alátámasztva(körülmények), és amit kijelentettünk, azzal bizonyítjuk az utóbbi hitelességét. Furcsa. :)"
Egyik változat sem érthetőbb mint a másik :)
"De sajnos - éppen erre tér ki az általam linkelt Magyar Narancs cikk írója - vagyis a félrevezető tájékoztatás megtette a hatását."
Önmagában életképtelen "alkatrészekből" alkottak önmagában is életképeset. Az általad linkelt elsősorban politikai újság cikke (ami egy részben keresztény-demokrata párt lapja, ami meg is bélyegzi hitelességét), pedig bagatellizálja a jelentőséget, és ijesztget, sőt, még ellenszenvet is próbál kiváltani.
11:43.
"Az anyag csak anyag, nem kap életet sehonnan. Egy bizonyos szerveződési szinttől az anyagnak olyan tulajdonságai lesznek, amit élőnek nevezünk."
Tökéletesen egyetértek, de akkor hogy csinálja a változásait az anyag, ha nem "él"? Hogy alakít ki törvényszerűségeket? Hogy formázza saját magát, ha nem "él"?
"Az a bajod, hogy célszerűséget keresel, és ez a cél nálad az élet. Márpedig az élet nem cél. Így alakult, örülj neki. Egyébként a körülmény volt előbb, amely lehetővé teszi a folyamatot, de nem azért, hogy lehetővé tegye. Nem bizonyítjuk egyikkel a másikat."
Most jól következtetek, ha azt írom, szerinted még élet sincs? És létezni is felesleges, csak úgy jött a semmiből céltalanul, értelmetlenül a semmiért?! Ok nélkül és cél nélkül. A körülmény mégis hogyan alakult ki, ha nem a anyag egymás közti reakciói miatt? És ezek a reakciók mégis hogyan jöttek létre? Biztosan a körülmények miatt...ez az ami kissé értelmetlen. :)
""Kijelentünk egy bizonyos dolgot, egy másikkal alátámasztva, és amivel alátámasztottuk, azzal bizonyítjuk az előző hitelességét. Furcsa. :)"
"Kijelentünk egy bizonyos dolgot(kémiai reakciók), egy másikkal alátámasztva(körülmények), és amit kijelentettünk, azzal bizonyítjuk az utóbbi hitelességét. Furcsa. :)""
"Egyik változat sem érthetőbb mint a másik :) "
Az első kijelentésem egy jó nagy marhaság, nem is érdemes figyelembe venni...a második viszont értelmes, mint mondat, de értelmetlen mint kijelentés...és pont ezért írtam le, mert az egyik válaszoló által ez lett leírva. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
"de akkor hogy csinálja a változásait az anyag, ha nem "él"? Hogy alakít ki törvényszerűségeket? Hogy formázza saját magát, ha nem "él"?"
Már mondtam, hogy nem formálja saját magát, a körülmények formálják, és itt van vége a történetnek. Az anyagnak vannak szerkezetében hordozott tulajdonságai, és ideális állapota. A szerkezetében hordozott tulajdonsága, hogy mennyire reakcióképes, hányféleképp tud kötést létrehozni, és így tovább. Ideális állapota pedig az, ahogyan a legstabilabb. a legstabilabb atommaggal a vas rendelkezik, ez a legnehezebb elem, ami egy csillagban általános körülmények közt létrejöhet, a legstabilabb elektronszerkezete, a nemesgázoknak. Ezek nem is reagálnak semmivel.
Az anyagnak alapvető tulajdonsága, fizikai kényszer, de nem szándék, hogy kialakítsa a nemesgáz szerkezetet, így elektronokat vegyen fel, vagy adjon le, annak függvényében, hogy jelenleg mennyi van a külső héján. A problémája ezzel az, hogy ilyenkor ionizálódik, pozitív, vagy negatív töltésű lesz, függően attól, hogy felvett, vagy leadott elektront, de ez lejátszódik ott is, ahonnan felvette, így azzal párba rendeződve molekulát alkot. Szerkezettől függően ez lehet kis kétatomos molekula, vagy akár rendkívül hosszú DNS, vagy polimer is.
A víz folyása, és a szél sem akaratlagos. Szinten fizikai kényszer. A nap energiát sugároz ki, fölmelegíti a talajt, az pedig a fölötte levő légréteget, a meleg levegő tulajdonsága, hogy ritkább, ezért a sűrűbb hideg levegő felé emelkedik, a helyére beáramló hideg levegő pedig a szél. Ezeket a folyamatokat nem részletezném tovább, mert ez nem az a kategória.
"Most jól következtetek, ha azt írom, szerinted még élet sincs?"
Nem. Azt mondom, hogy az élet kialakulása nem célja az anyagnak. Ettől még létrejött.
"És létezni is felesleges, csak úgy jött a semmiből céltalanul, értelmetlenül a semmiért?!"
Hát, ha szerinted felesleges... Én a magam részéről teljesen jól elvagyok az életemmel. Saját célokat tűzök ki magam elé, keresem a boldogságot. Attól, hogy nincs egyetemes cél, és (szerintem) nem isteni eredetű, még nem teszi kevésbe fontossá, sőt, szerintem még csodálatosabb.
"Ok nélkül és cél nélkül. A körülmény mégis hogyan alakult ki, ha nem a anyag egymás közti reakciói miatt? És ezek a reakciók mégis hogyan jöttek létre? Biztosan a körülmények miatt...ez az ami kissé értelmetlen."
Mert rosszul értelmezed. A körülmények adottak egy folyamat lezajlásához, de a folyamat létrehoz egy új, az előzőtől eltérő körülményt, ami más jellegű folyamatokat tesz lehetővé. Mindent még nem értünk, de eleget tapasztaltunk már, elég közvetlenül istentől eredeztetett dologra találtunk más magyarázatot, hogy a jelenlegi lyukainkat ne istennel tömjük be, hanem más válaszokat keressünk. Korábban elképzelhetetlen dolgokat fedeztünk fel. Korábban lehetetlen dolgokat vittünk véghez. Ennek a folytatása szerintem szép és nemes cél.
"Tökéletesen egyetértek, de akkor hogy csinálja a változásait az anyag, ha nem "él"? Hogy alakít ki törvényszerűségeket? Hogy formázza saját magát, ha nem "él"?"
Nos ezeket a gondolatokat kibővítve és továbbgondolva, még sok ilyen kérdést lehet feltenni.
Én, bár nem panteistaként, hanem teistaként, de egyetértek veled.
Az igaz, hogy élő és élettelen között alapvető különbséget teszek én is, hiszen pont ez az a szakadék, amit nem vagyunk képesek materialista alapokon logikusan magyarázni! Nincs reálisan felfogható lehetőség az élettelen anyagból, az élővé váláshoz.
Ehhez egy jó kiegészítés ez a (téma nagyságához képest) rövid, de velős összefoglaló:
De ettől még az élettelen anyagban valóban ott látszik az (a materialisták szerint csak "látszólagos") értelem és intelligencia, mely sokkal magasabb rendű, mint azt hinnénk. Az viszont nem látszik, hogy a valóban előremutató és "önmagát felépítő" anyagi folyamatok (tehát élet nélkül), hogyan tudnák megtenni az "önszerveződésként" definiált lépéseket?!
Az anyag önrendező képessége, mint az anyag sajátosságaiból adódó tulajdonsága, valóban megfigyelhető. De ez nem az a folyamat, aminek a következtében az összetettebb és az élethez vezető, valóban intelligens szerveződések kialakulnának.
Az utolsó válaszolónak is köszönöm az eddigi hozzászólásait, idéznék is tőled:
"Már mondtam, hogy nem formálja saját magát, a körülmények formálják, és itt van vége a történetnek."
Szerintem itt nem lehet vége a sztorinak, mert a "körülményekre" való folytonos hivatkozás, nem adja meg a legfőbb választ: honnan vannak a "körülmények", vagyis az anyag sajátos, rendkívül összetett és intelligens szerkezete?
Csak úgy véletlenül?
A véleményem szerint tehát, ha el is fogadnánk, hogy az "ősok", a "körülmények" véletlenül alakultak úgy, ahogy, a továbbiakban még ennél is nagyságrendekkel nagyobb valószínűtlenségi tényezők kellettek volna a következő lépésekhez.
"lég közvetlenül istentől eredeztetett dologra találtunk más magyarázatot, hogy a jelenlegi lyukainkat ne istennel tömjük be"
Erre meg csak azt tudom mondani, hogy a pl. a Biblia nem tartalmaz semmi olyan babonát, amit a régiek tévesen Istennek tulajdonítottak volna és közben "egyszerű" természeti folyamatokról van szó. Vagyis nem tudományos kézikönyv, de ahol ilyen kérdésekkel foglalkozik, ott meglepően pontos.
tegnap 12:54.
"Már mondtam, hogy nem formálja saját magát, a körülmények formálják, és itt van vége a történetnek. Az anyagnak vannak szerkezetében hordozott tulajdonságai, és ideális állapota. A szerkezetében hordozott tulajdonsága, hogy mennyire reakcióképes, hányféleképp tud kötést létrehozni, és így tovább. Ideális állapota pedig az, ahogyan a legstabilabb. a legstabilabb atommaggal a vas rendelkezik, ez a legnehezebb elem, ami egy csillagban általános körülmények közt létrejöhet, a legstabilabb elektronszerkezete, a nemesgázoknak. Ezek nem is reagálnak semmivel."
Honnan van az anyagnak magában hordozott tulajdonsága?...mindent ugyanazon "hullámok" építenek fel az univerzumban...az egyik miért ilyen, és a másik miért olyan? Még mindig ugyanott vagyunk...Az anyag az adott körülmények miatt változik...de az adott körülményeket maga az anyag adta...ez kicsit körkörös érvelés gyanús. Ezt kellene letisztázni szerintem. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!