Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi tévők lennétek a helyemben?

Mi tévők lennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Meg vagyok keresztelve de ennyi. Nincsenek meg a különböző beavatásaim. A Katolikus hit tetszik is meg nem is. Olyan mint egy jó ruha ami kicsi. Vagy éppen szúr a cetli benne, ez a gyónás. Nagyon félek gyónni nem tudom miért. Egy idegen előtt kitárulkozni?

Keletti vallások nem érdekelnek csak Krisztus! Viszont a reformátusság nekem nagyon rideg! A katolicizmusban a burjánzás tetszik az évezredes keveredés.

Szeretném gyakorolni, de félek ezektől.

Miért nem lehet csak elmenni hittanra? Misére?

Miért kell ezt túlbonyolitani?

am hiszek a felszabaditási teológiában is!

Maradjak külön utas vagy vegyem fel a szűk ruhát ami szúr is?

2021. szept. 18. 22:51
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
Menjek csak misére legfeljebb nem áldozol. Nem olyan fontos az az aldozás a templomban. Érzem hogy azt gondoljátok hogy atvaltozik Jézussal a kenyér,bor.....de azt otthon is meg lehet csinálni. Nem kell mindenfele pap. Elég egy mélyen hívő ember oda. Keri Istent hogy szentelje meg az adományokat, utána felidézi Jézus szavait majd epiklézist kell csinálni vagyis imával le kell hívni a Szentlelket ( tegnap olvastam egy ortodox oldalon és rögtön a magáévá tettem, amúgy se hittem hogy szavak után atvaltozik) hogy Általa változzon át a kenyér meg a bor. Mert mi sem ami történt eddig a Biliában abba benne volt a Szentlélek ereje.
2021. okt. 12. 23:13
 22/23 anonim ***** válasza:
Bibliàban
2021. okt. 12. 23:14
 23/23 anonim ***** válasza:

Ha csak megkeresztelve vagy, de se bérmálkozó nem voltál, se gyónni nem voltál még, akkor először is hitoktatásra kellene járnod.

A sorrend ugyanis az, hogy ELŐSZÖR megtanulod a hit alapjait, majd UTÁNA részesülsz a beavató szentségekben.

Hiszen nem csatlakozhatsz úgy a közösséghez, hogy nem is tudsz semmit arról, amihez csatlakoznál. Mi van, ha megtudod, mik a szokások, és annak tudatában már lehet, hogy nem is akarod? :)

A római katolikusoknál a sorrend a következő, annak, aki még megkeresztelve sincs, de már felnőtt, vagy fiatal tizenéves és nem vett részt iskolai hitoktatáson:

1. Részt vesz a jelölt egy 2 éven át tartó hitoktatáson.

2. Utána elvégzi élete első gyónását, megkeresztelik, és életében először kiszolgáltatja neki a pap az Eucharisztia szentségét. Ez utóbbit nevezik elsőáldozásnak. Ezt a helybéli pap is végezheti.

3. Utána kitűzik a bérmálkozás időpontját. Ez az időpont lesz az, amikor a megyéspüspök útja éppen arra vezet, ahol összegyűlt a bérmálkozni szándékozók egy csoportja. Csak püspök bérmálhat.

4. A bérmálást követően lesz a jelöltből teljes jogú tagja a római katolikus egyháznak.

Ha többet szeretnél megtudni a római katolikus szokásokról, kezdésként az alábbi könyveket ajánlom, nehézségi sorrendben felsorolva:

1. Fila Lajos: Katolikus családi hittankönyv

2. Katona István: Meghívás az életre - Lelkiismeret vizsgálat felnőtteknek

3. Verbényi István: Ministránsok kézikönyve

4. Puskely Mária: Ezer év misztikájából

5. A katolikus egyház katekizmusának kompendiuma. (Kérdezz-felelek formában tanítja meg az alapokat.)

6. Timothy Radcliffe: Vesd bele magad! - élet a keresztség és a bérmálás kegyelmében

7. Timothy Radcliffe: Miért vagyok keresztény?

8. Timothy Radcliffe: Miért járjunk misére?

2021. okt. 12. 23:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!