Mi tévők lennétek a helyemben?
Meg vagyok keresztelve de ennyi. Nincsenek meg a különböző beavatásaim. A Katolikus hit tetszik is meg nem is. Olyan mint egy jó ruha ami kicsi. Vagy éppen szúr a cetli benne, ez a gyónás. Nagyon félek gyónni nem tudom miért. Egy idegen előtt kitárulkozni?
Keletti vallások nem érdekelnek csak Krisztus! Viszont a reformátusság nekem nagyon rideg! A katolicizmusban a burjánzás tetszik az évezredes keveredés.
Szeretném gyakorolni, de félek ezektől.
Miért nem lehet csak elmenni hittanra? Misére?
Miért kell ezt túlbonyolitani?
am hiszek a felszabaditási teológiában is!
Maradjak külön utas vagy vegyem fel a szűk ruhát ami szúr is?

Ha csak megkeresztelve vagy, de se bérmálkozó nem voltál, se gyónni nem voltál még, akkor először is hitoktatásra kellene járnod.
A sorrend ugyanis az, hogy ELŐSZÖR megtanulod a hit alapjait, majd UTÁNA részesülsz a beavató szentségekben.
Hiszen nem csatlakozhatsz úgy a közösséghez, hogy nem is tudsz semmit arról, amihez csatlakoznál. Mi van, ha megtudod, mik a szokások, és annak tudatában már lehet, hogy nem is akarod? :)
A római katolikusoknál a sorrend a következő, annak, aki még megkeresztelve sincs, de már felnőtt, vagy fiatal tizenéves és nem vett részt iskolai hitoktatáson:
1. Részt vesz a jelölt egy 2 éven át tartó hitoktatáson.
2. Utána elvégzi élete első gyónását, megkeresztelik, és életében először kiszolgáltatja neki a pap az Eucharisztia szentségét. Ez utóbbit nevezik elsőáldozásnak. Ezt a helybéli pap is végezheti.
3. Utána kitűzik a bérmálkozás időpontját. Ez az időpont lesz az, amikor a megyéspüspök útja éppen arra vezet, ahol összegyűlt a bérmálkozni szándékozók egy csoportja. Csak püspök bérmálhat.
4. A bérmálást követően lesz a jelöltből teljes jogú tagja a római katolikus egyháznak.
Ha többet szeretnél megtudni a római katolikus szokásokról, kezdésként az alábbi könyveket ajánlom, nehézségi sorrendben felsorolva:
1. Fila Lajos: Katolikus családi hittankönyv
2. Katona István: Meghívás az életre - Lelkiismeret vizsgálat felnőtteknek
3. Verbényi István: Ministránsok kézikönyve
4. Puskely Mária: Ezer év misztikájából
5. A katolikus egyház katekizmusának kompendiuma. (Kérdezz-felelek formában tanítja meg az alapokat.)
6. Timothy Radcliffe: Vesd bele magad! - élet a keresztség és a bérmálás kegyelmében
7. Timothy Radcliffe: Miért vagyok keresztény?
8. Timothy Radcliffe: Miért járjunk misére?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!