Miért vannak olyan emberek, akik csak addig "vallásosak", amíg nem kell lemondaniuk az egyéni hedonizmusukról?
Sok olyan embert ismerek, akik vallásosnak mondják magukat, de közben nem a "hitük" tanításai szerint élnek. Sőt, néha ha valaki megjegyzi, hogy helytelenül csinálnak valamit, akkor ők lesznek a legnagyobb "vallásújítók", akik azt hiszik, hogy joguk, sőt kötelességük feleslegesnek, haszontalannak vagy egyenesen károsnak titulálni bizonyos morálteológiai, erkölcsi tanokat, szabályokat, előírásokat.
Legtöbbször ilyenek a hedonizmust érintő kérdések. Sok kiéli az összes vágyát és nem bánja, sőt maradinak nevezi azokat, akik szintén azt a vallást követik és betartják az erkölcsi szabályokat. Sok önkielégítést végez, egy éjszakás kalandokba is belemegy, szélsőségesebb esetekben ha barátja/barátnője vagy férje/felesége van, másokkal is szexel, támogatja, hogy a melegek kiéljék a szexualitásukat. Nem tartja be a böjtöket, nem imádkozik/meditál (amit a "vallása" előír). Esetleg eljár inni és jól lerészegedik. Ezek valamelyike vagy kombinációja mellett pedig vallásosnak nevezi magát. Sőt fel is vállalja, büszke rá és nem is tartja bűnnek/véteknek/helytelen cselekedetnek.
Nektek mi a véleményetek az ilyen emberekről? Én nem tudom komolyan venni őket. Nem is mondanám őket vallásosnak. Lehet, hogy hisznek valamiben, de vallásosak semmiképpen sem vallásosak.
"A világi törvények nem büntetik? Attól függ, hogy hol... Vallásosabb keresztény országokban (például Dél- és Közép-Amerikában) vagy éppen muszlim területen eléggé sok helyen bűntetik."
Igen, kábé ahol nem világi, hanem vallási törvények alapján kormányoznak. De ezeknek mi köze a világi törvénykezéshez?
"Na erről beszéltem. Te, mint próféta már csak meg tudod magyarázni, Isten könyvének szavait, ami eléggé egyértelműen fogalmaz."
Én pedig ezt kértem, hogy mutasd meg, hol fogalmazza meg a Biblia egyértelműen a homoszexualitás tilalmát.
"Jézus pedig eleve a keresztényeket arra inti, hogy segítsenek Istent megtalálni az eltévelyedetteknek és szeressék őket, mint felebarátaikat."
Szerintem Jézus nem azt értette szeretet alatt, hogy meg akard mondani egy meleg párnak, hogy hogyan szexelhetnek és hogyan nem. Szerintem ez eléggé magánügyük, és nem igazán tartozik rád.
"Ezért sem vonatkozik minden a keresztényekre az Ószövetségből, csak azok és úgy, amelyekre Jézus utasítást adott."
Rendben. És konkrétan melyik ószövetségi törvény megtartására adott Jézus utasítást, amely megtiltotta a homoszexualitást? És hol található a Bibliában ez az utasítása?
"Igen, kábé ahol nem világi, hanem vallási törvények alapján kormányoznak. De ezeknek mi köze a világi törvénykezéshez?"
Az, hogy hasonlóak a világi és a vallási törvények, nem azt jelenti, hogy a kettő ugyanaz. A felhozott példáim nagy részében a például külön van a vallás és az állam, de ennek ellenére is, az emberek vallásos erkölcsi értékei miatt hasonlóak.
"Én pedig ezt kértem, hogy mutasd meg, hol fogalmazza meg a Biblia egyértelműen a homoszexualitás tilalmát."
Arról nem tehetek, hogy nem lehetsz túl képzett teológiailag. De a példáid alapján a szövegértés sem az erősséged... Már ha a világi törvényekkel kezdesz el példálózni, arra az érvre, hogy ennyi erővel semmi sem törvény, csak "rossz következményekkel járó cselekedet". De ha már a világi törvényeknél tartunk: a világi törvények sem egyértelmű tiltások például a gyilkosságra, csak "figyelmeztetnek, hogy mehetsz a dutyiba, ha elköveted és leírják a következményeket".
"Szerintem Jézus nem azt értette szeretet alatt, hogy meg akard mondani egy meleg párnak, hogy hogyan szexelhetnek és hogyan nem. Szerintem ez eléggé magánügyük, és nem igazán tartozik rád."
Hol írtam, hogy meg akarom mondani? :-D Szövegértés... Az, hogy egy keresztény megpróbálja a Jézus által parancsoltakat követni és az eltévelyedettekhez közelebb hozni Istent, nem azt jelenti, hogy megmondják nekik, hogy mit csináljanak. Ahogy az sem jelenti azt, hogy megmondják nekik, hogy mit csináljanak, ha valaki kifejezi a nem egyetértését vagy nem támogatását. De ha egy vallás követőinek mondják magukat, akkor az én véleményem szerint alap, hogy valaki az adott vallás tanai szerint él és nem a szentiratokat, hanem a személyiségét próbálja tökéletesíteni.
"Rendben. És konkrétan melyik ószövetségi törvény megtartására adott Jézus utasítást, amely megtiltotta a homoszexualitást? És hol található a Bibliában ez az utasítása?"
A 10 parancsolat megtartására. Mózes könyvei pedig nagy részben ezt részletezik, konkretizálják, többek között, hogy ne lehessen mindent belemagyarázni. Például leírja, hogy konkrétan mi számít paráznaságnak. Jézus a 10 parancsolatot 2 parancsolatként elevenítette fel (Isten szeretete és tisztelete, A felebarát szeretete és tisztelete), de a 10 parancsolat ennek az egésznek az alapja. Az Újszövetségben pedig több helyen is megjelenik a 10 parancsolat ÉS ezzel együtt a krisztusi tanok megtartásának fontossága. Fontos, hogy Jézus több törvény értelmezéseit még részletesebben kifejtette vagy épp átértelmezte, de a tanok alapja ugyanaz a 10 parancsolat.
#20.
A Biblia az igazságszolgáltatás fontosságáról ír! Mit isteni és mint emberi igazságszolgáltatásról. A Biblia azt írja, hogy az embereknek joga van igazságot szolgáltatni, de Istené a végső szó, Ő az, aki a végső ítéletet és számonkérést meghozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!