Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A román ortodoxok miért csak...

A román ortodoxok miért csak a gyerekeknek adnak kenyeret és bort?

Figyelt kérdés
Feltűnt hogy csak a gyerekek kapnak. A felnőttek homlokát meg mindkét csuklóját bekenik mironnal meg jónak egy zacskó kenyeret.

2021. szept. 8. 13:32
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:
Az a kenyér lehet a Szentlélek ajándéka. Én már szoktam menni a paphoz hogy menjen meg. Már nem érdekel ha ikont kell csókolni sem. 2 napig illatos a kezem tőle. És Nagyboldogasszony előestéje óta a tömjén illatát se értem intenzíven. Alig érzek valamit belőle míg azelőtt majd megfulladtam. Vasárnap is volt betegek menete hétszer tömjéneztek minket és alig éreztem, 14- e előtt ha kétszer tömjéneztek is majd megfulladtam. Lehet a Szűzanya segített meg engem mert tudja hogy nem bírom a tömjént és átalakított hogy ne érezzem intenzíven. Más szagokat érzek teljesen.
2021. szept. 8. 23:29
 12/36 anonim ***** válasza:
0%

Természetesen nem Isten segített, mert hát ki Ő... A szűzanya persze hogy ő alakította át az orrodban az érző receptorokat, mert a szűzmari már csodát tenni is tud, mer ő nem egyszerű hulla, lelke a mennyben, hanem már teremt is!

Ekkora egy istenkáromló teológiát...

2021. szept. 9. 05:36
 13/36 A kérdező kommentje:
De akkor se értem hogy miért Csak Gyerekeket aldoztatnakma Román Ortodoxă templomokban? Miért ilyen hülyék? A felnőtt a pokolba kell kerüljön csak a gyerek a mennybe? A gyerek is felni egyszer és akkor a pokolba jut mert nem áldozhat vagy hogy? Június óta volt időm észrevenni hogy Csak gyerekik kapnak borba áztatott kenyeret, felnőttek nem.
2021. szept. 9. 18:06
 14/36 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy a felnőttek nem voltak szentségi állapotban. A gyerek viszont az orthodox felfogás szerint 7 éves koráig bűntelen. A teológia nem tiltja, hogy felnőtt igazhívő (tehát orthodox egyházhoz tartozó) is részesüljön a Szent Testből és Vérből. Ha te református vagy, nem áldozhatsz orthodox templomban, mivel az ő teológiájuk szerint az eucharisztia Krisztus valódi teste és vére, amit te nem hiszel. Mellesleg katolikusként sem áldozhatnál, mivel hitük szerint a katolikusok (és minden nem orthodox) Krisztus valódi egyházán (testén) kívüli van, így nem része annak a misztikus közösségnek, amit az eucharisztia kovácsol egységgé.

Tömören.

Engedd el, és tartsd tiszteletben a hitüket.

2021. szept. 12. 19:30
 15/36 A kérdező kommentje:

Dehogy Áldozok. Elég bűnös vagyok de szentségtörés re nem vetemednek. Volt már olyan hogy ettem atvaltoztatott kenyeret ( onnan tudom hogy az volt hogy a pap.adta a kezembe) borba áztatott kenyeret egy pohár borral de azokra a pap hívott mindig, nem magamtól mentem és mindig a vecsernyéken volt vagyis este 6 órakor,nem délelőtt.

Az ortodox felnőtt ha meggyonik akkor aldozhat és a gyerekek semmivel.se jobbak a felnőtteknél

Barbárok az ortodox papok hogy felnőtteket nem aldoztatnak Délelőtt a Liturgián. A délutáni aldozas nem lehet az igazi ha engem.is hívnak. Mert igazi áldozata nem hívnak mert a diacon tudja hogy nem vagyok ortodox és ők követnek el bűnt nem én aki csak szót fogadok. Egyszer volt a boros kenyér, egyszer az atvaltoztatott háromszög vagy milyen alakú kenyér szóval nem kocka alakú de mondtam hogy a pap hívott oda hogy hai și tu, gyere te is, hogy utasitjattam volna vissza. A diakonusnak mellett volna szóljon mert tudja hogy nem az a vallások.

2021. szept. 13. 01:24
 16/36 A kérdező kommentje:
Katolikusba soha nem.aldozram, eszembe se jutna és a pap se olyan hülye hogy hívjon. Gondolja ő hogy nem katolikus vagyok mert nem ismer.
2021. szept. 13. 01:25
 17/36 anonim ***** válasza:
Vecsernyén szerencsére nincs áldozás. Előre megszentelt áldozati liturgián van, böjti időben.
2021. szept. 13. 05:54
 18/36 A kérdező kommentje:
De van. Mondom hogy Vecsernyén kaptam borba áztatott kenyeret és bort. Kétszer is hívták mire mentem és többször is lehetett venni de egyszer vettem. Míg az atvaltoztatott kenyeret a pap adta és Odahívott hogy gyere, az is Vecsernyén volt. És utána kaptunk proszfort is vagy mit ami nincs átváltoztatva. Én is azt hittem hogy amit adott a pap nincs átváltoztatva de feltűnt hogy hegyre volt vágva és mondom hogy utána kaptunk a prezsbiterektol vagy hogy hívják akik isszák szét a proszforakat meg hozzák a vizet a keresztelohoz, segítenek, szóval tőlünk kaptunk megint kenyeret. Akkor döbbentem rá hogy atvaltoztatott kenyeret adott a pap.
2021. szept. 13. 09:45
 19/36 A kérdező kommentje:
Lehet böjt volt....várjál csak.....azt hiszem vagy augusztus 6 előtt volt vagy augusztus 15 vagy 24. Azt hiszem böjt volt de én ezt nem tudom mert református vagyok. De ahogy írod....az ortodoxok mindig böjtölnek....lehet kifogytam egy böjti vasárnapot. A orotenstans ember bemegy az ortodox templomba, honnan a fenéből kéne tudja ,,mire esik be,,?
2021. szept. 13. 09:47
 20/36 anonim ***** válasza:
100%
Alapból az orthodoxiaban csak az orthodox tekinthető teljesértékű kereszténynek. A jelöltek liturgiája után (el is hangzik, hogy jelöltek, távozzatok) bent sem lenne szabad maradnod.
2021. szept. 13. 12:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!