Van még aki nem bírja rajtam kívül és mit tehetnék hogy megszokjam?
Én református vagyok, ahol most lakom,tőlem 5 percnyire van egy ortodox templom. Ahol lakom az az ortodox egyház területe volt csak az egyház elvette és blokkokat vagyis paneleket épített és az egyháznak fizetett kárpótlást. A lakásomból ha futok 2 perc alatt a templom udvarán vagyok.
Ez miatt el szoktam járni oda minden vasárnap meg hétfőn esténként amit úgy hívnak hogy vecsernyie.
Van 3 pap, egy vagy 80 éves meg egy jóképű fiú meg egy szakállas. Minden alkalommal jön oda az egyik pap ahol állunk és tömjenezik, olyankor meg kell hajolni és keresztet vetni,nem merném nem csinálni mikor a pap rám néz és kínálja nekem a tömjént. Hol az öreg hol a fiú tömjénez. Mikor az öreg akkor nem olyan büdös és úgy ahogy elviselem. De mikor a jóképű tömjénez annak olyan erős a szaga hogy alig kapok levegőt. Sokszor azon fohászkodom hogy bár ne essek térdre vagy ne ájuljak el. Ma sajnos a fiú tömjénezett és szörnyű volt a szag. A számon is vettem levegőt hogy kibírjam nemcsak az orron mert akkor térdre esek a szagtol vagy elájulok. Ezt csak az tudja aki volt román ortodox templomban. Mit tudnék csinálni hogy jobban bírjam a szagát a tomjennek? A többiek mindegyik bírja de én nem. Meg van még egy baj: mikor kell a papnak énekelni hogy Doamne Miluiește akkor keresztet is kell vetni. De én vagy énekelek vagy keresztet vetek mert ha egyszerre csinálom akkor vagy a keresztvetést rontom el vagy az éneket és a hangom magas és hallatszik. Hogy lehet egyszerre énekelni és keresztet vetni...és a pap olyankor nézi az embereket és nem csinálhatom meg hogy nem csinálok semmit.
Amúgy szeretek menni abba a templomba mert nagyon közel van hozzám, 5 perc séta, szeretem hallgatni a román szót ha nem is értem mert megfog a nyelv. Másfele nem járok és már ott tartok ha egy vasárnap vagy ünnepnapon kimaradok akkor érzem hogy hiányzik nekem de nem tudom mi. A reformátusban sose fogott meg a pap predikálása de itt a szívedre beszél, egyszerűen beszél hogy értsd és nem tudsz nem odafigyelni. Szóval olyan karizmatikusak és mintha irányítanák az emberek gondolatait vagy nem tudom. Ezt csak az tudja megérteni aki volt román ortodox templomban. Míg otthon éltem addig tőlünk az ortodox kolostor messze volt és a református közel de most a református templom messzebb van. Régebb is tudtam a római katolikus és ortodox főbb ünnepek 90%- nak a dátumait. Mindig számon tartottam a Mária napokat, meg más ünnepeket,sokszor jobban mint egy katolikus vagy ortodox és én jutattam eszébe. De míg nem volt a számban az ortodox templom addig eszembe se jutott volna hogy menjek egy órát busszal. Jó lenne ha legalább valahogy meg tudnám szokni a tömjént mert félek hogy vagy a templomból kell kimaradjak vagy ott elájulok vagy térdre esek. Attól is nagyon félek hogy azt gondolnák hogy megszállott vagyok és én nem tudnám elmondani mitől lettem rosszul mert nem tudom hogy mondják román nyelven a tömjént és körül se tudom írni mert nem tudok románul.
Az élet nagy gondjai 🙂
Amúgy van az a mondás, hogy ha Rómába mész csinálj úgy mint a rómaiak. Na most én módosítom, ha román templomba mész csinálj úgy mint a románok. Ha nem akarsz kitűnni akkor vess keresztet, ha nem akarsz énekelni ne énekelj főleg ne olyan nyelven amit nem beszélsz.
Szag ellen meg nem tudom mit tudsz tenni. Nálunk Angliában nem tömjén van, hanem ilyen illatosított olaj amit a csuklódra kensz ima előtt. Szerezz be ilyen olajat, kend a csuklódra és amikor tömjeneznek az orrod elé tartod és azt fogod érezni... Vagy nincs jobb tippem.
a templomtérben nem tudsz úgy elhelyezkedni, hogy ne jöjjön olyan közel hozzád a füstölő? Egyébként meg az ortodox szertartás nagyon szép, szeretem. és nagyon szépek az énekek: Angyali üdvözlet
https://www.youtube.com/watch?v=XzK5YEVMHn4
"hallgasd meg imámat"
Én is szeretem az ortodox szertartást. Nem avval van a bajom bár kissé érthetetlen hogy miért nincs náluk orgona amin énekelnek.
Csak a tömjént nem bírom és sehol nem tudok elhelyezkedni mert hátul az oszlopok mögött szoktam megállni és a pap odajön hozzám és lóbálja a tomjénezőt és olyankor keresztet vetek. Mert azt úgy kell és nem akkor érzem a szagot hanem mikor elmegy a pap. Na Szent Péter és Pál apostol előestéjén volt és térdelve kellett imádkozzunk. A tömjén után terdeltunk le és lennt még jobban éreztem. Meg a pap ment előre és az ikonok felé is logatta a tömjént és az a szarka mind hátrafelé jön hozzám. Már arra gondoltam hogy előbbre kéne üljek de akkor a mise végén meg kéne csokoljam az ikonokat és én azt nem tudom megtenni. Mondjuk így is meg kéne de hátul nem tűnök fel vagy nem annyira.
Ismétlem az ortodox liturgiát szeretem másként nem mennek oda és az első tömjenezés után otthagytam volna a francba azt a templomot.
Van még egy másik dolog: én elhiszem amit az ortodoxok tanítják. Azt vallom hogy a Szentlélek csak az Atyatól való és hogy nem bűnösnek születünk csak a hajlam van meg bennünk és elkövetünk, vannak a Szentek, Vértanúk akik példaképe állnak előttünk hogy nem követtek el bűnt és kínozták őket még megölték a hitükért és soha nem hagyták el Istent. Azt is elhiszem hogy vannak csodatévő Mária ikonok aminek a napja július 12- én van. Isten a szentek által tesz néha csodákat az emberekkel hogy hogyjenek. Tavalyelőtt az egyik magyarországi faluban sírt Szűz Mária mert könnyezett a szobor és tavaly jött a vírus. Szűz Mária tudta hogy jön a koronavírus és siratta ezt a világot.
Elhiszem hogy Szűz Mária eredendő bűntől mentesen született.
Szégyen a reformátusoktól hogy ezeket nem hiszik el. Én is református vagyok és mindezeket elhiszem. Nem a keresztség számít hanem hogy mit hiszel el, milyen tanitást érzel a magadénak.
Szeretem az ortodoxokat, sokat szenvedtek a keprombolasoo idején amit Szent Teodóra császárnő szüntette be és mikor olvastam a képrombolást meg hogy üldözték őket akkor jött hogy sírjak.
Nem akarom ismételni ezt de azt mondom mint református hogy az ortodox az Eredeti Apostoli Keresztény vallás. A reformációt csak behozták és sok ember áttért hogy ne kelljen keresztet vetni meg térdepelni meg tisztelni a Szenteket és Szűz Máriát mert egyszerűbb ülni a széken és énekelni a zsoltárkonyvből. A világ nagyon hitehagyott és az emberek többsége arra megy hogy minél gyorsabban letudja a templomot és nem.arra hogy Istennek megadja az igaz imádatot.
Hat nem tudom, nem tudsz ugy hatrahuzodni, hogy ne erjen el hozzad annyi tomjen? Tenyleg van olyan, hogy valaki allergias es nem birja, van, aki azonnal rosszul lesz, es hanyni is szokott, ezt a papoknak tudni kellene.
Beszelned kellene a pappal - ha nem tudsz romanul, nem tudna veled odamenni valaki es tolmacsolni? Biztos hogy nem te vagy az egyetlen.
Amugy megertem, tenyleg nagyon szep az ortodox szertartas, es a lelked legmelyen erint meg.
Erstd meg hogy nem tudok! A Leghátrébb vagyok ahol kezdődik a templom, az oszlopoknál! A pap nemhogy hozzám de még a templom kapuáig is kimegy a tömjennel mert utána mentem az ajtóig. Tehát ha kint állnék akkor is jönne tömjéneznines meg a Szent Liturgiát se hallanánk mert csak vasárnap van hangszóró, de akkor is tömjént a kapuit és mindenféle de Mindenféle megy és lógatja azt a tömjént. Említettem hogy szeretem az ortodox vallást annak ellenére hogy a sajátomat, a reformátust soha nem hagynám el. Nem kell bekeresztelkedjek ahhoz hogy az ortodox tanításokat elhiggyem. Mint ortodox soha nem tudnék helyt állni és bűn elhagyni a saját vallást ha tudom hogy a másikba nem tudnék 100%- an megfelelni és betartani a törvényeit. Nem elég ha csak hiszem az ortodox tanítást.
A pap nem kéne tömjénezzen de Isten bocsássa meg ez is csak kicsúszott a számon mert tudom hogy a tömjén kell az imádságot. Isten bocsássa meg amit írtam, régen Istennek füstáldozatot mutatták be és az ima felszáll a füsttel. A tömjén ezt jelképezi,mikor a pap odamegy akkor imádkozni kéne és keresztet vetni mert az imádság felszáll a tomjénfüsttel. Esetleg azt lehetne hogy ne erős tomjéneket használjanak hanem hígitsák fel valamivel de....az Istenhez való imádság nem lehet híg. A pap nem zárhat ki senkit hogy ne tömjénezze mert mindenki akar imádkozni vagy kérni valamit. Nincs ki odamentem velem, rajtam kívül egy református ismerősöm se tenné be oda a lábát, anyukám meg szintén nem tudja hogy mondják a tömjént románul. De mondtam hogy az imádság a tömjennel.szall fel és a pap nem zárhat ki hogy ne vigye fel az imádságomat.
Talán ha sokat megyek megszokom. Vagy kimaradok, egyebet nem tehetek. Nem forgathatom fel az ortodox liturgiát mert nem bírom a tömjént. Talán a bűneim miatt nem bírom és ha őszintén megbántam akkor Isten adna erőt hogy megszokjam.....a többieknek nincs bajuk a tömjénnel. Sokan odamennek a laphoz, odadugják a kezüket a tömjénezö elé aztán keresztet vetnek. Nekem az is elég volna ha annyira el bírnám viselni a tömjént hogy mikor a pap egy percig előttem lóbálja akkor ne legyen nekem rossz.
Az ortodox szertartás nagyon szép, jól írtad.
Az Isten áldja és segítsen meg minden Ortodox Vallásút.
Sok mindenben közösek a reformátusok Kál, például abban hogy nincsenek szobrait, meg nem gondolják hogy a kenyéren meg a borban Jézus van jelen. Én se hiszem el mert akkor már látták volna Jézust a római katolikus aldozasokon és híre volna, de csak bekapod az ostyát és kész. Volt olyan hogy valakinek az ostya meg a bőr hússal meg vérre változott és kiköpte, de mint mondtam néha történnek csodák hogy az emberek hitét próbára tegyék vagy megerősítsék.
Doamne miluiește, nepăzește și mântuiește de voi, acum și pururea și veci vecilor Amin.
Jó éjszakát kívánok és köszönöm a válaszokat. Isten áldjon meg, holnap Szent Péter és Pál apostolok és vértanúk napja lesz, róluk lesz megemlékezés.
"anyukám meg szintén nem tudja hogy mondják a tömjént románul"
Szótár szerint "tămâia".
Akkor hátha megszokod.
Így járnak a babonások. Gondolod Istennek szüksége van a tömjénre? 😂
Nem az a szégyen, hogy a reformátusok ezt nem hiszik el, hanem az, hogy ti igen.
Ha nem bírod a tömjént: nyilván Isten így akar üzenni neked, hogy nem kedves dolog számára, amit Te csinálsz.
Ne add el őseid hitét egy tál lencséért.
Egyébként az ortodoxia a legsötétebb román nacionalizmus melegágya. Ha tudnád, miket prédikál a szívedre beszélő pap, soha többet nem mennél oda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!