Keresztények, hogyan viszonyultok a kulonboző relaxációs, meditálós módszerekhez? Relaxáció lehet pl. autogén tréning, progresszív izomlazítás, jóga. De vannak ennél ezoterikusabb módszerek, agykontroll, transzcendetális meditáció stb.
Kérlek ne mosd össze a valódi relaxációt a különböző keleti technikákkal elért módosult tudatállapotokkal. Nem ugyanaz, mert nem ugyanaz történik az agyban például hipnózis, meditáció során, vagy ha ebéd során teleeszem magam, és nyugodtan, ellazultan relaxálva pihenek.
Autogen training sem több mint egy önhipnózis, csak jobb a marketingje.
Ha azt mondom magamnak, nyugodj meg, megtudod csinálni az nem hipnózis, mért is lenne?
Kérlek légy óvatos az ilyen technikákkal, mert nem hiszem, hogy veszélytelenek. Módosítják az agy működését, de nem tudni biztosan, hogy ez egyáltalán jó dolog-e.
Már az is gyanús, hogy már a csapból is ezek a módszerek folynak.
Biblia meditáció pedig teljesen különbözik a keleti meditációktól, hipnózistól. Előbbi esetén nem cél a módosult tudatállapot, helyette az ember igyekszik kontextusba helyezni életét, cselekedeteit a Bibliában leírtak szerint, és azon elmélkedik min is változtathatna, vagy egyszerűen békét, és hálát él meg Isten kijelentéseit, ígéreteit olvasva.
Nincs ebben semmi szélsőséges amit leírtam, annyi a helyzet, hogy a két világ nem összeegyeztethető.
Igazából már nem nagyon értem, mit mondasz.
"Kérlek ne mosd össze a valódi relaxációt a különböző keleti technikákkal elért módosult tudatállapotokkal."
Most írtam, hogy a relaxáció, AT, nem "keleti technika".
Most írtam le, hogy mi az, hogy "módosult tudatállapot". A relaxáció egy módosult tudatállapot, akár a fürdővízben éred el, akár teleetted magad, akár máshogy relaxálsz.
"Autogen training sem több mint egy önhipnózis, csak jobb a marketingje."
Az autogén tréning (és az autogén relaxáció) egy relaxációs forma. Leírtam, mi az önhipnózis.
"Ha azt mondom magamnak, nyugodj meg, megtudod csinálni az nem hipnózis, mért is lenne?"
önhipnózis, leírtam, hogy miért - a szaknyelvben
Az idegeskedest (stresszválaszt) is mi váltjuk ki, bebeszéljük magunknak ugymond, ugyanígy be tudjuk magunknak beszelni azt is, hogy nyugodjunk meg. Autogén módon, az autonóm idegrendszerre hatva. Ugyanilyen hatást vált ki, ha beveszel egy nyugtatót (a benzodiazepineknek pláne az a hatásmechanizmusa, hogy ellazítják az izmokat), csak az nem autogén.
"Módosítják az agy működését"
az agy működését nem módosítják
"Már az is gyanús, hogy már a csapból is ezek a módszerek folynak."
Ezen az alapon nyelvet se tanulj és hajsampont se vegyél, mert a csapból is ez folyik.
A pszichológusok javasolják, igen, a stresszel való mindennapos megküzdésre, a szorongásos betegségek megelőzésére. Illetve vannak országok, ahol az állami egészségügy a krónikus fájdalmakban szenvedőknek is autogén relaxációs CD-t ad, mert azt is csillapíthatja. Ha a csapból is ez folyik, bizonyára vannak, akik számára működik.
A bibliai meditációról egy szót nem szóltam, az nem relaxációs módszer.
Ha valaki nem akar relaxálni, annak nem kell - de ne utasítsa el olyan érvekkel, amik nem igazak.
Ez ugyanaz, mint a Harry Potter meg egyes egyházak: "nem olvastuk, de mondták, hogy keresztényellenes".
Tudom, hogy egy német ember nevéhez fűződik, de ettől még egy koppintása a keleti módszereknek, ugyanazzal az eredménnyel.
Nézd nem akarlak megbántani, de ha rákeresel az autogenic trainingre, akkor ilyen válaszokat kapsz:
'The principle of passive concentration in autogenic training makes this technique different from other relaxation techniques such as progressive muscle relaxation and biofeedback, in which trainees try to control physiological functions. As in biofeedback, bidirectional change in physiological activity is possible. Autogenic training is classified as a self-hypnotic technique. It is different from hetero-hypnosis, where trance is induced by another individual. Autogenic training emphasizes a trainee's independence and gives control from therapist to the trainee. By this, the need for physiological feedback devices or a hypnotherapist is eliminated.'
Jó, akkor mutass rá, miben koppintása a keleti módszereknek. Ne csak kijelentsd, hanem ird le a párhuzamokat. Es azt is, hogy pontosan melyik "keleti módszernek". Ha már ilyen jól ismered.
Wikipedia idézet: és?
Na, ennek örülök.
Mivel kb. 10 éve gyakorlom szinte minden nap az autogén relaxációt, van fogalmam róla.
Nincs keleti "technikákhoz" köze.
Tudod, mi az autogén relaxáció? Lefekszel a hátadra, becsukod a szemed. Egyenként ellazítod az izmaidat, 10-15-20 perc. Kinyitod a szemed és
felkelsz. Vagy ha elalvás előtt csinálod, akkor elalszol. Es kész.
Az ilyen embert ha berakják egy MRI csőbe, akkor azt látják, hogy az izmai ellazulnak, és az autonóm idegrendszere megnyugszik.
Ha az ember ellazult állapotban van, a testrészei (főleg a keze és a lábfeje) kellemesen meleg és nehéz, ezért a módszer alapja az, hogy ha elképzeljük, hogy a testrészeink felmelegszenek és elnehezednek, akkor el fognak lazulni - és valóban.
A német pszichiáter arra jött rá, tapasztalatból, hogy ehhez nem kell orvos, aki ezt mondogatja a páciensnek, hanem mondhatja / gondolhatja az illető saját magának is. Ettől lett "autogén".
Az autogén relaxációnak több változata van. Az autogén "tréning" a tanulási folyamatot jelenti - amit vannak, akik kihasználnak, és 5-6 héten át tanítják, a tanfolyam díját bezsebelve. Van, aki ennél sokkal gyorsabban meg tudja tanulni - és van, aki sosem. Annak más sfajtát kell találnia, nem mindenkinek jön be ugyanaz.
Ami Bagdy Emőkét illeti - nincs különösebben véleményem, sosem találtam szimpatikusnak. Amit belinkeltél, abban jó sok marhaságot ír valaki az AT-rol. Eleve 15-20 alkalmat ír a megtanuláshoz (!).
"erősíti a test öngyógyító folyamatait"
"elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, szívritmust és légzést is kontrollálja"
"rendszeres gyakorlással a testi és pszichés működésünket aktuális céljaink megfelelően leszünk képesek szabályozni"
"kb. 2-3 hónap elteltével várható a teljes gyógyulás és a tünetek megszűnése, a testi-lelki egyensúly megteremtése"
szóval igencsak túl van ez habosítva. Az autogén relaxáció a stressz-t csökkenti, és ezért a stressz által okozott betegségek, problémák legyőzésében SEGITHET. Ha valakinek magas a vérnyomása, vagy migrénje van, akkor enyhülHET a problémája az AR-tol. Vagy nem. (Hiszen magas vérnyomást nem csak stressz okoz.) Ilyesmit ígérni, hogy teljes gyógyulás várható, komoly szakembernek nem is lehet. A stressz
tűrőképességet valóban fokozza, ha valaki jól csinálja, és aki megtanulja, egy idő után a buszmegállóban állva is el tudja lazítani magát 30 másodperc alatt. A stressz csökkenésével egy idő után jobban tűri az ember a krónikus fájdalmakat (ha van ilyenje), de meggyógyítani nem fogja az AR.
Keleti technikákon gondolom azt értik a keresztény "kritikusok", hogy "mind a jógából van", meg "a buddhista szerzetesek" meg "Hare Hare Krishna", "ayurveda, reiki, nyitra yoga". Azért inkább meg kellene ismerni jobban először, minek megy neki és mivel veszi egy kalap alá. Az AR-nak tényleg orvosi alapja van, nem filozófiai / vallási.
En amúgy külföldön tanultam, és akitől tanultam, szintén keresztény (mint menet közben kiderült). O nyilván azt szokta mondani, ha valakinek a vallási csoportja tiltja, az ne tanulja.
A bibliai meditáció teljesen más, azt írtad is, azt is szoktam (nem olyan gyakran), az nem ide tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!