Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus vs. nem más kereszté...

Katolikus vs. nem más keresztény vita - valaki megmagyarázná ezt nekem?

Figyelt kérdés

Először is én nem keresztényként nőttem fel, nem is vagyok megkeresztelve egyik vallásba sem, szóval nem igazán értek ehhez az egészhez. Viszont mióta egyetemre járok, sok keresztény barátom van, katolikusok és más keresztény felekezetekből egyformán, így merült fel bennem ez.

Szóval egy egyik barátom (baptista) azt mondta, hogy a katolikusok azért bálványimádók, mert szentekhez imádkoznak, pedig Jézus az egyetlen közbenjáró.

Majd ugyanez a baptista ismerősöm pár napja megosztotta a gyülekezetük felhívását, hogy közbenjáró imaalkalmat tartanak egy beteg tagjukért.

Akkor most ez hogy van, akik mg ne haltak meg, azok közbenjáró imázhatnak, míg akik a mennyben vannak (mármint a szentek), azok már nem?

2021. máj. 30. 10:29
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
78%

"Hol olvastad, hogy ők maguk nem imádkoztak?"

Ezt egyedül te írtad az imént, tehát nálad olvastam most. Nekem teljesen új információ, szerintem az apostolok személyesen Istenhez is imádkoztak és a híveket is kérték, hogy imádkozzanak értük.

A katolikusok is elsősorban Istenhez imádkoznak, de másodsorban kérnek másokat is erre, olyanokat is, akik már Isten közvetlen környezetében vannak.

"és ez mindenkire érvényes, nem csak a jelenleg élőkre"

Mesélj még, ezt például mi alapján állítod ilyen határozottan?

"Szerintetek az a szent Isten, hogy képes mindegyiket meghallani és teljesíteni?"

Hisszük, hogy Isten nem csak 2 milliárd ember imáját képes egyszerre meghallgatni, hanem akár 100 milliárd emberét is képes lenne, mert mindenható, nincsenek korlátai.

"Ha apádtól kérsz valamit, akkor a szomszédhoz mész át, mert az szerinted olyan jó ember, kérje meg ő a saját apád? Mert ez pont ilyen."

Azért a szomszédhoz nem, de például lehet szólok anyumnak, hogy mondjon pár jó szót kérésem érdekében. Ez amúgy egy nagyon jó példa volt, örülök, hogy leírtad.

2021. máj. 30. 21:52
 12/26 anonim ***** válasza:
22%

Itt jön be a bálványimádás.

Felruházzák a meghalt szenteket isteni tulajdonságokkal, és ezt nem volt képes felfogni az előző sem. Még a sátán sem képes mindent meghallani és látni egyszerre, neki is körbe-körbe kell járnia a Földet mert nem mindenütt jelenlévő mint Isten. Akkor mennyire egy ember aki kisebbé tétetett az angyaloknál is.

2021. máj. 31. 12:52
 13/26 anonim ***** válasza:
11%

"Hisszük, hogy Isten nem csak 2 milliárd ember imáját képes egyszerre meghallgatni, hanem akár 100 milliárd emberét is képes lenne, mert mindenható, nincsenek korlátai."

Arról volt szó, hogy ti mindenféle szenthez imádkoztok és annak az egy szerencsétlennek kéne meghallani olyan közegben két milliárd katolikus imáját, ahol nincs tér és nincs idő. Szándékosan azért nem kéne félreérteni.

Nem Istent degradáltam le, hanem leírtam, hogy minden szent egyben ember is és egy ember nem Isten.

2021. máj. 31. 14:12
 14/26 anonim ***** válasza:

"olyan közegben két milliárd katolikus imáját, ahol nincs tér és nincs idő"

Ha nincs idő, mint írod, akkor miért ne lenne erre képes? Egyáltalán nem értelek, de szerintem te se gondoltad ezen érveidet logikusan át :)

Ezt amúgy nem te írtad, degradálva Isten képességeit?

"Szerintetek az a szent Isten, hogy képes mindegyiket meghallani és teljesíteni?"

Mert én erre (is) reagáltam.

2021. máj. 31. 17:33
 15/26 szp72 ***** válasza:
83%

@ "Még a sátán sem képes mindent meghallani és látni egyszerre, neki is körbe-körbe kell járnia a Földet mert nem mindenütt jelenlévő mint Isten."

Igen a Sátán nem mindentudó, és nem mindenütt jelenlevő, de nem hiszem, hogy ezt a körbe-körbe járást szó szerint kéne érteni. Ez csupán antropomorfizmus, vagyis a szellemi világ jobb híján emberszerű elképzelése. A Biblia tele van antropomorfizmussal. Mindenesetre a világon sokan esnek akár egyszerre is kísértésbe, mert a kísértő ott van úgymond egyszerre több helyen.

@ "Akkor mennyire egy ember aki kisebbé tétetett az angyaloknál is."

Egyrészt a Krisztusban megdicsőült szentek már nagyobb méltóságban vannak az angyaloknál, hiszen Krisztus társörökösei. Másrészt pedig mivel Isten mindenható, ezért arra is képes, hogy a megdicsőült szenteket is képessé tegye, hogy úgymond több helyen is ott legyenek, ha szükséges.

2021. máj. 31. 21:49
 16/26 anonim ***** válasza:

Én református vagyok de úgy tudom hogy csak a Szentek vannak üdvözülve. Mivel szenvedtek és meghaltak Krisztusért vagy csodákat tettek meg sok jótettet az emberekért vagy mind a három együttvéve ezért elnyerték az üdvösséget. Mivel Szentek lettek Isten szemében (a Jelenések könyvében is szerepel hogy Isten mellett vannak) ezért közvetítenek az embereknek. Mária a legtiszteltebb, a legszentebb a heruvimok és a szerafimok között mert Ők nevelte fel, hordozta Jézust. Mivel az emberek Megvaltoját hordozta,nevelte és tudta hogy Jézus ki lesz, ezért a többi embert is szereti,megsegitti.

Szentekhez, Máriához Csakis Közbenjárásért szabad imádkozni (bár a Jelenésekben Mária az ég királynője 12 csillaggal a koronáján és ezért van hatalma segíteni. Nem annyi mint az Isten de kissebb dolgokban tud segíteni meg kozbenjarni), hogy Istenhez imádkozzanak értunk. A barátodért aki beteg imádkozol Istenhez de lehet Szent Nectarionhoz is aki a betegek védőszentje hogy Járjon közbe Istennél. Jézus azt mondta hogy az Anyagot őáltala vezet az út de ezt úgy értette hogy direktben csak Jézushoz lehet imádkozni mintha Istenhez tenned. Közvetítők mindig is voltak mint Mózes meg a próféták a nép és Isten között.

2021. szept. 22. 17:03
 17/26 anonim ***** válasza:
Elhunytak hogy imádkozni értetek ha a tisztitotuzben vannak vagy a köztes állapotban? Csak a szentek udvozulnek rögtön a haláluk után és csak ők képesek érted imádkozni. A halottakért mi, élők imadkozhatunk Istenhez vagy a Szentekhez közbenjárásért hogy könnyítés meg a köztes létét vagy a purgatóriumit és mégis udvozulhessenek.
2021. szept. 22. 17:06
 18/26 anonim ***** válasza:
A katolikusok sajnos nem keresztyének
2022. febr. 15. 21:17
 19/26 anonim ***** válasza:
55%

Gondolom akkor a katolikusokból kiszakadt összes szekta sem az, lényegében szinte minden ortodoxián kívüli felekezet.

2022. febr. 15. 21:21
 20/26 anonim ***** válasza:
0%

Az őskeresztyének nem voltak katolikusok. Bármennyire is ezt akarják elhitetni sokan, de ez nem igaz.

A pápának nincs hatalma, csak ebben a világban. Nem létezik purgatórium, és nem lehet üdvözülni, csak a személyes élő hiten, és Jézussal való kapcsolaton keresztül.

Aki halott emberekhez imádkozik, az bálványokat imád, tetoválni tilos, és az Isten szava kizárólag a Bibliában található meg, semmilyen másik műben nem.

A pápa se nem közbenjáró, se nem helytartó, se nem Jézus küldötte. Semmi köze Istenhez.

2022. febr. 15. 21:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!