Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten nem jó és nem is rossz?

Isten nem jó és nem is rossz?

Figyelt kérdés
Igaz lehet ez kijelentésként?

#filozófia #Milyen Isten? #Filozófiai kérdés
2021. máj. 8. 12:33
1 2 3 4 5 6
 31/53 A kérdező kommentje:

#30 Az is lehet..de az is lehet hogy nekem van igazam. De ha ír majd itt egy újabb bátor jelentkező, egy újabb elméletet, ami ezúttal nem bibliai, és nem is olyan mint az enyém, az is ugyanúgy lehetséges lesz. Egyik sem biztosabb mint a másik. És ne feledd, őrült aki biztos.

Na folytatva az elméletemet,

szerintem amit isten teremt, az csak úgy tud létezni hogy isten áthatja, mert rajta kívül semminek sincs önálló léte, de valamilyen módon a teremtett dolgaival képes magát azonosítani, de csak olyan áron hogy ideiglenesen megfeledkezik magáról, illetve muszáj is hogy megfeledkezzen magáról, mert csak így tud ilyenmódon megismerni valamit, ahogy. Nem is csak hogy megfeledkezik magáról, hanem el sem tudja magát képzelni, hogy milyen lehet, hiába jut el logikailag önmagához. De ha miután beazonosítja magát egy általa teremtett dologként, és ezután nem tudja a maga végtelenségét elképzelni, könnyen lehet hogy a végtelen önlétezésében sem tudja elképzelni hogy milyen a végesség, csak ha azonosítja magát valami végessel, önmaga végtelenségéről megfeledkezve. Na ezért gondoltam csak a teremtett dolgain, pl. emberen keresztül tud ténykedni a világban.

2021. máj. 9. 09:36
 32/53 anonim ***** válasza:

"mert rajta kívül semminek sincs önálló léte,"

Ez így igaz. Azonban az ember az erkölcsi törvényeket kivéve, minden másban szabad akaratot kapott. eldöntheti, milyen nevet ad egy állattnak, vagy a gyermekének, milyen kertje legyen, mit főzzön.

Isten nem felejtkezik meg magáról. Azt hiszem ezt megéreznénk a világegyetem fenntartásának kibillenéséből.

Az, hogy Isten az embert magához hasonlónak teremtette, az azt jelenti, hogy a többé életformától eltérően, hatalommal is felvan ruházva, pl az állatok felett. A szeretetet képességét is Tőle kaptuk, és az igazság érzetet, a lelkiismeretet.

Istennek nincs soha lelkiismeret furdalása, nekünk viszont igen. Ha jól működik, akkor jelez ha baj van.

2021. máj. 9. 09:48
 33/53 A kérdező kommentje:

#32 Félreértetted xd Az én elméletemben nem billen ki a bili xd

Egyébként a te elméleted is jó lehet, de az enyémben úgy van hogy mi magunk vagyunk ezek a megnyilvánulások, azaz mi vagyunk az önmagát teremtettjeként tévesen, de okkal beazonosított isten. Azaz megfeledkeztünk a valódi isteni önvalónkról. Így értettem. És tényleg igaz xd Nem csak hogy megfeledkeztünk isteni önvalónkról, hanem elképzelni sem tudjuk mi vagyunk valójában. Hát nem szenzáció xd Kerek az elmélet xd

2021. máj. 9. 10:06
 34/53 A kérdező kommentje:

"Istennek nincs soha lelkiismeret furdalása, nekünk viszont igen. Ha jól működik, akkor jelez ha baj van."

Igen.Nincs neki tulajdonsága, csak akkor ha valaminek képzeli magát, tehát kvázi elképzeli hogy van tulajdonsága, ami korlátozza, és véges, de csak úgy tudja hitelesen helyzetbe képzelni magát, ha megfeledkezik végtelen, korlátozatlan önmagáról.

A lelkiismeretfurdalást a pszichológia szépen leírja..evolúciós alapja van, a gépezet része.

2021. máj. 9. 10:13
 35/53 A kérdező kommentje:

És amikor írtam hogy: egy egy csodának hitt jelenség miután tudományos magyarázatot nyer már nem hisszük isteninek, de pedig lehet hogy isten volt, mert ugye csak a maga által teremtett tudományos törvényszerűségei keretein belül tud megnyílvánulni.

Itt azért mondom hogy csak "lehet" hogy isteni,(miközben az elmélet szerint csakis isteni lehet) mert itt a véges földön a korlátozó tulajdonságok felvétele után tud(unk) csak ténykedni.

2021. máj. 9. 10:37
 36/53 A kérdező kommentje:
A gépezetbe beleteremti a logikát is ami önmagára mutat, de emelett véges elménknek teljesen lehetetlen a valódi önmagunk elképzelése. Sejtelmünk van róla, tudjuk hogy valami van, méginkább pl. mikor meditálunk, de ennyi.
2021. máj. 9. 10:43
 37/53 anonim ***** válasza:
Ilyen hogy evolúciós berögződés meg állatias ösztön fogalmak nem játszanak, mivel teremtésről beszélünk. Az ember egy különàlló faj, soha nem volt semmilyen közös ősünk se állatokkal se növényekkel. Ezt vedd figyelembe, mivel nem az evolúciós témában nyitottad a kérdésed, hanem Isten szerepel benne.
2021. máj. 9. 11:27
 38/53 A kérdező kommentje:
Az én elméletemben isten egy olyan gépezetet teremtett amiben az az evolúció, ösztönök, és agyi beidegződések, sémák alapján működünk.
2021. máj. 9. 13:02
 39/53 anonim ***** válasza:
Ez miben különbözik attól, hogy egy ilyen gépezet magától, istenek nélkül létrejött?
2021. máj. 9. 13:10
 40/53 A kérdező kommentje:
Szerintem magától nem történik semmi. A földi szintjeinken ezt bizonyítani is tudjuk. Valójában az én elméletemben teremtés sincs, ezt csak leegyszerűsítésként használom. Csak isten van akinek végtelen potenciálja van, de önmagában semmilyen, és képes valamilyenné válni, választásszerűen. Szerintem nincs teremtés, hanem minden már csak van, a teremtés helyett valamilyenné válás van. A gépezet is, meg minden csak van, ami magában foglal minden variációt, belértve a múltat és jövőt is.
2021. máj. 9. 13:40
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!