Isten nem jó és nem is rossz?
Ember állatias ösztönei?
Az ember magasabb rendű, és nem ösztönből cselekszik. Ezért akkor "bújik" ki az a bizonyos "állatias" magatartás, amikor nem akar magán uralkodni.
Úgy véli, joga van ahhoz, pedig tévedés. Vannak jogok, amit kizárólag Isten engedhet magának.
Az ember Isten hasonlatosságára lett teremtve, és nem az állatok hasonlatosságára. Ha Isten képes kontrolálni, pedig sokszor megérdemelnénk a büntit, akkor mi is. Minden akarat kérdése, és a fejben dől el.
Ezért jó azt megtanulni, hogy az ember 10-ig számoljon, mielőtt bármit is tenne. Ha Isten úgy reagálna ahogy néha az ember, akkor megnézhetnénk magunkat.
Isten pedig nem méricskél. Ha valaki, akkor Ő tudja a legjobban, hogy személy szerint kinek milyen vaj van a füle mögött, az ember nem. Ezért az ember hajlamos az érzelmeket, vagy a haragot elő venni, és ez alapján ítéletet, vagy döntést hozni. Isten esetében ez a "veszély" nem áll fent.
"Ember állatias ösztönei?"
Pontosan. Újat mondtam? A pszichológia erre épül.
"Az ember magasabb rendű, és nem ösztönből cselekszik. Ezért akkor "bújik" ki az a bizonyos "állatias" magatartás, amikor nem akar magán uralkodni."
Szerintem ez az állítás erős kicsit..
De akárhogyis a bűnözői statisztikák már a bűnözők születése előtt játékban voltak. Nem kérdés hogy a következő generáció x százaléka bűnöző lesz, ezt mi emberek is tudjuk előre, hát akkor isten nem?
Az a helyzet, kérdező, hogy ez az isten rendkívül ellentmondásos - és még ráadásul sokat változott is az évszázadok alatt.
Épp ezért konkrét dolgokra kellene hivatkozni, hogy mitől lesz ő jó, vagy rossz.
Szerintem attól, hogy egy csomó lényt életre hívott, és környezetet teremtett nekik, még nem lesz jó.
De éppenséggel lehet jó is, meg rossz is, meg akár mindkettő is.
Külön-külön, vagy akár egyszerre is.
Pont úgy, mint egy ember. Képére és hasonlatosságára.
Csak nem végtelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!