Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten nem jó és nem is rossz?

Isten nem jó és nem is rossz?

Figyelt kérdés
Igaz lehet ez kijelentésként?

#filozófia #Milyen Isten? #Filozófiai kérdés
2021. máj. 8. 12:33
1 2 3 4 5 6
 11/53 A kérdező kommentje:
Azután méricskéli isten hogy mennyire volt hibás mint a bíróságon? Nem tudom. Nekem ez isten lealacsonyítása.
2021. máj. 8. 19:39
 12/53 A kérdező kommentje:
Vagy modndok jobbat nem csak az állati ösztönök uralkodnak el rajtunk, hanem azok a helyes vagy helytelen minták is, amiket kiskorunkban elraktároztunk az elménkben, és későbbi helyes vagy helytelen döntéseink alapjául szolgálnak. Ezekről szintén nem tehetünk, úgy mint az állati ösztöneink erősségéről sem. Ezenkívül általánosan nagyon nem kedvez az elnyomó hatalom jelenléte, ami azt jelenti hogy startból mínuszuból indulunk. Vannak a világon bűnözői statisztikák amik rossz irányba változnak. Ez azt jelenti hogy x emberből y ember törvényszerűen megfogja szegni isten szabályait, és ez el lett döntve úgymondmielőtt még világra jövünk.
2021. máj. 8. 19:52
 13/53 anonim ***** válasza:

Ember állatias ösztönei?

Az ember magasabb rendű, és nem ösztönből cselekszik. Ezért akkor "bújik" ki az a bizonyos "állatias" magatartás, amikor nem akar magán uralkodni.

Úgy véli, joga van ahhoz, pedig tévedés. Vannak jogok, amit kizárólag Isten engedhet magának.

Az ember Isten hasonlatosságára lett teremtve, és nem az állatok hasonlatosságára. Ha Isten képes kontrolálni, pedig sokszor megérdemelnénk a büntit, akkor mi is. Minden akarat kérdése, és a fejben dől el.

Ezért jó azt megtanulni, hogy az ember 10-ig számoljon, mielőtt bármit is tenne. Ha Isten úgy reagálna ahogy néha az ember, akkor megnézhetnénk magunkat.

Isten pedig nem méricskél. Ha valaki, akkor Ő tudja a legjobban, hogy személy szerint kinek milyen vaj van a füle mögött, az ember nem. Ezért az ember hajlamos az érzelmeket, vagy a haragot elő venni, és ez alapján ítéletet, vagy döntést hozni. Isten esetében ez a "veszély" nem áll fent.

2021. máj. 8. 20:00
 14/53 A kérdező kommentje:
Én inkább úgy látom nagyon magunkban vagyunk itt a játékban, de ezzel kevesen mernek szembenézni. Egymás segítségét igénybe vehetjük, és kitalálhatunk magunknak képzeletbeli segítőt is(minthogy erre valahogy könnyen hajlamos lények is vagyunk, mármit fantáziálásokra, beleélésekre), de a dolgok reális földi valósága valahogy mindig belerondít az illuzióinkba, és az agyi sémáink újra meg újra megsérülnek, ami bizonytalanságot eredményez, még ezt elnyomjuk és kész a bál
2021. máj. 8. 20:01
 15/53 A kérdező kommentje:

"Ember állatias ösztönei?"

Pontosan. Újat mondtam? A pszichológia erre épül.

2021. máj. 8. 20:05
 16/53 A kérdező kommentje:

"Az ember magasabb rendű, és nem ösztönből cselekszik. Ezért akkor "bújik" ki az a bizonyos "állatias" magatartás, amikor nem akar magán uralkodni."

Szerintem ez az állítás erős kicsit..

De akárhogyis a bűnözői statisztikák már a bűnözők születése előtt játékban voltak. Nem kérdés hogy a következő generáció x százaléka bűnöző lesz, ezt mi emberek is tudjuk előre, hát akkor isten nem?

2021. máj. 8. 20:15
 17/53 anonim ***** válasza:

Az a helyzet, kérdező, hogy ez az isten rendkívül ellentmondásos - és még ráadásul sokat változott is az évszázadok alatt.

Épp ezért konkrét dolgokra kellene hivatkozni, hogy mitől lesz ő jó, vagy rossz.

Szerintem attól, hogy egy csomó lényt életre hívott, és környezetet teremtett nekik, még nem lesz jó.

2021. máj. 8. 20:57
 18/53 A kérdező kommentje:
#17 Szerintem sem.
2021. máj. 8. 22:05
 19/53 A kérdező kommentje:
Csak amikor így beszélünk, azt a vallásosak ellenük, vagy isten ellen tett támadásnak tekintik. Pedig mi csak annyit mondunk, se nem jó, se nem rossz, vagy hogy nem ítélkezik.. mert nincsenek ilyen korlátozó tulajdonságai.
2021. máj. 8. 22:10
 20/53 anonim ***** válasza:

De éppenséggel lehet jó is, meg rossz is, meg akár mindkettő is.

Külön-külön, vagy akár egyszerre is.

Pont úgy, mint egy ember. Képére és hasonlatosságára.

Csak nem végtelen.

2021. máj. 8. 22:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!