Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten nem jó és nem is rossz?

Isten nem jó és nem is rossz?

Figyelt kérdés
Igaz lehet ez kijelentésként?

#filozófia #Milyen Isten? #Filozófiai kérdés
2021. máj. 8. 12:33
1 2 3 4 5 6
 21/53 A kérdező kommentje:

1. feltevés: Nem szól bele a földi történésekbe, tévedhetőségünk ellenére szabad kezet ad.

2:A másik lehetőség, hogy abszolút beleszól a földi történésekbe, de akkor ha már beleszól,szerintem mindent úgy intéz ahogy ő szeretne, és akkor minden ahogy van szándékosan van úgy őáltala.

3: A harmadik hogy csak részben szól bele. De szerintem akkor csak abba a részbe szólna bele ahol gonoszság, igazságtalanságot lát.

Én az egyesre szavazok

És a döntéseink okai nem mások mint evolúciós késztetések és tanult beidegződések, egyikről sem tehetünk.

2021. máj. 8. 22:25
 22/53 A kérdező kommentje:
Szerintem ő maga nem tud lenni se jó se rossz, csak rajtunk keresztül tudja megtapasztalni ezeket a jelenségeket ilyen korlátolt formában.
2021. máj. 8. 22:31
 23/53 A kérdező kommentje:
Szerintem a földi történésekbe sem tud beleszólni csak rajtunk keresztül. Az meg nagyon korlátolt, valószínűleg nem véletlenül.
2021. máj. 8. 22:34
 24/53 anonim ***** válasza:
10%

Isten parancsolatai / törvényei: (ha kereszténységről beszélünk)

-A nők nem taníthatnak templomban, a szavuk és az áruk fele annyi, mint a férfiaknak, de csak akkor, ha szüzek (utána még kevesebbek)

-Parancsolatot ad ki, hogy kit hogyan teszel a rabszolgáddá / vásárolhatsz rabszolgát, megverheted őket, de ha 2-3 nap után hal meg, akkor nem a te felelősséged. Lehet annyi feleséged / háremnek neveznénk most, amennyit a pénzed enged.

-Ha valaki más vallásból való, akkor a világ semely részén nem szabad megtűrni, meg kell ölnöd.

"Szerintem a földi történésekbe nem tud beleszólni..."

Szóval a végtelenül erős istened teremtett valami aztán meg nem tud vele mit kezdeni, csak halandókon keresztül? Ne nevettess.

Mellesleg ha isten mindenható (logikailag lehetetlen dolgokat képes csinálni) és végtelenül erős, szóval bármire képes,

akkor istened tud akkora követ teremteni amit nem tud felemelni?

ha igen, akkor nem végtelenül erős, ha nem akkor nem mindenható

az összes isten definíció vérzik a logikai hibáktól

2021. máj. 9. 01:54
 25/53 anonim ***** válasza:

Jah és azt is hozzátenném, hogy ha megerőszakoltál régen egy szűz nőt, akkor feleségül kellett venned, szóval őszintén egy erőszaktevőt kötelezően hozzáadni férjül az erőszak áldozatához, nem csak hogy nem morális, hanem immorális. Jah és az erőszak nem számított ilyen esetben bűnnek. Csak szólok.

Mellesleg, ha ez nem a te istened, akkor hogy lehet benne egy szent könyvben ez a mai napig, úgy hogy az istened nem avatkozott közbe?

Milyen gyenge, nyámnyila istenben hiszel, aki teszteli az embereket úgy, hogy tudja mi történik a jövőben, tehát felesleges?

Folyamatosan minden szent könyv nem csak a biblia megmutatja, hogy az emberek hittek valamiben és isteneket hoztak létre.

bocsi, de nem szavaztam.

2021. máj. 9. 01:58
 26/53 A kérdező kommentje:

"Szóval a végtelenül erős istened teremtett valami aztán meg nem tud vele mit kezdeni, csak halandókon keresztül? Ne nevettess."

Nem akarlak nevettetni. Mondom hogy képzelem, de ne fújjogj, én se becsmérlem a te elképzeléseid, már ha vannak.

Teremt egy univerzum nevű gépezetet ami törvények szerint működik, de mivel rajta kívülálló dolog nem létezik ő mindent áthat, így fordul elő hogy ott van az emberben is. Habár a tudatosságod maga az isten, embernek hiszed magad, és ha embernek hiszed magad, csak emberként tudsz beleszólni a világ történéseibe. Így megy a játék a földön szerintem.

2021. máj. 9. 08:21
 27/53 A kérdező kommentje:
De félreértés ne essék, az elméletem szerint ez is volt a cél,hogy embernek higyjük magunkat, tehát nem csapdába kerültünk. Mert isten csak önmaga teljességéről megfeledkezve tud valamilyen lenni, pl. jó vagy rossz, és a dolgok ilyenformán megélése csak így lehetséges. Tehát valójában tud ténykedni a földön,de csak földi szabályok szerint pl.emberként vagy mert más szabályok nincsenek is,minthogy ő nem egy felsőbb hatalommal rendlkező teremtmény ami hierarchikusan van a rendszerben,hanem ő önmagában semmilyen.
2021. máj. 9. 08:30
 28/53 A kérdező kommentje:

Persze az elméletem alapján kieszközölhet nagyobb szabású dolgokat is a földön vagy az univerzumban minthogy mindenben ott van. De minden ténykedése csak a saját maga által teremtett törvényszerűségek keretein belül zajlódhat. Így ha valamit nem értünk, az mondjuk csoda történt, mikor meg rájövünk a tudományos okára már nem is csoda tovább, pedig az lehet hogy isten volt, a tudományos magyarázat ellenére.

Más is íratna ilyen elképzeléseket, amit jobbnak talál a vallásos magyarázatoktól..

2021. máj. 9. 08:44
 29/53 A kérdező kommentje:
Szerintem ha isten mindenható, akkor bármilyen tulajdonság amit rámondunk, pl. megdícsér vagy elítél, vagy hogy "jó" az màr lekorlátozza.
2021. máj. 9. 08:51
 30/53 anonim ***** válasza:

A hármas az igazság. Ádámnak meghatározta, meddig mehet el, mit kell csinálnia, és ez az utódokra is érvényes.

A Bibliában végig ezt olvashatjuk. Csak akkor avatkozik bele, ha a terve, törvényei ellen mozdul valaki.

2021. máj. 9. 09:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!