Hogyan faragjunk ateistából istenhívőt?
Nem könnyű feladat, rögtön két okból is, az egyik, hogy tudatosan nem akar az lenni /világnézeti alapállás – „nem engedhetjük meg, hogy Isten betegye a lábát az ajtón.” R. Ch. Lewontin genetikus/, amivel nem sok mindent lehet kezdeni, a másik, több esélyt ad a véletlennek egy lehetséges intelligens tervezéssel szemben / - „ú g y t ű n i k, hogy a vegyi anyagok összetettebb vegyi anyagokká fejlődnek. Ezek a komplex vegyi anyagok ezután önállóan ö s s z e á l l h a t n a k az élet legegyszerűbb építőelemeiként, stb...”/, de itt is megbújik egy megfogalmazható háttér-ok, mégpedig, hogy Isten nélkül akar élni, vagyis nem enged beleszólást az életvitelének az irányításába. És itt már a Biblia is leminősítést kap, hogy elavult, meg hogyan ítélt Isten évezredekkel ezelőtt. Aztán Jézusba is belerúgnak, hogy kitalált személy, aztán jön a magát Isten földi képviselőinek tartott történelmi kereszténység brutális korszakaira való hivatkozás, a hatalommal való visszaélések, eretnek üldözések, kegyetlen gyilkosságok, elevenen való megégetés, olajos kátrányban való megfőzés, kínzások alkalmazása /utólagos szépítgetéssel, hogy csak fél óráig volt szabad/, mintha az ateista államvezetők kezéhez nem tapadna 100 milliók vére. Aztán jön az, hogy a vallás csak üzlet /amiben sok igazság van, mert maguknak palotákat építenek szektavezérek, akik azt hirdetik, Istennek bankót adj, az aprópénzt hagyd magadnak, ha nem bővölködsz és beteg vagy Isten nem áldott meg, mert a Bibliában a szegénységhez átok kapcsolódik. Azután maguknak Tv-vesznek hogy nyíltan terjeszthessék tanaikat, és amikor fellépnek a pódiumon, bizonyos videók tanúsága szerint fetrengenek a földön és rázkódnak attól az erőtől, amit szentnek jelent ki a szektavezér /mint az inkvizíció is szentnek volt nevezve/, amiről pont az ellenkezője van kijelentve a Bibliában – (2Thessz 2:9-12). A fizikus meg azt mondja, a nagy bumm magától keletkezett, mivelhogy belebújt a csirketojásba, és amit abban anyagmozgást lát, nincs bizonyíték a tyúkra, aki a tojást tojta. A legmodernebb csillagvizsgálók hatszögletű üvegtükreit német mérnökök finomhangolják, ami egyértelmű tervezés eredménye. [link] - Lásd alul: 6.3 -as rész. Az univerzum finomhangolása az életre meg teljesen véletlen - mondja az ateista -
amiben minden bonyolult rendszer véletlenül van, ellenben ami a tudomány vívmánya itt a földön, azt mindet megtervezik, véletlenül nem keletkezik semmiféle gyártósor vagy kész termék. Ezek után na mégis, hogyan lehet ateistából istenhívőt faragni, ha minden idegszálukkal ellene vannak, és a saját gondolatvilágukból nem hajlandók kilépni, sem semmiféle más megközelítésnek utat adni, józanul mérlegelni a vizsgálható tényeket, hogy azok hová vezetnek, és az észszerű gondolkodás milyen következtetésre kell hogy sarkalljon minden őszintén gondolkodó embert? Most új világrendről beszélnek, abban lesz helye Istennek, vagy Isten új világrendjében nem lesz helye a mostaninak? Nagyon nem mindegy, hogy valaki hová teszi le a voksát, mire építi az életét. Mindjárt jön az első komment, hogy a „faragjunk” nagyon rossz kifejezés, persze, mondjál jobbat, mondjad szebben, mutass szeretetet, tárd ki a szívedet, mutass jó példát, stb… és megnyered az elveszettet, akiért jött Jézus, de aki magát így érzi jól és otthonosan a maga választotta életstílusban, azzal mit lehet kezdeni? Lehetetlen dolog ez a vállalkozás, vagy mégis: Istennél semmi sem lehetetlen?! Mi ültetünk és öntözünk, de a növekedést Isten adja... 1Tim 2:4 Aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson. Az üdvösség azt jelenti: örök élet, ahol a tested nem öregszik, mert az eredeti DNS programban a sejtmegújulás folyamata határtalan időre tervezett - volt, – ellenben a halál szükségszerű az evolúció véletlen mutációs lépcsőfolyamatában, ahol végül szembe kerülsz a tudatos elmúlás tényszerűségével, mivelhogy ennek a mérhetetlen intelligenciát mutató univerzumnak semmi értelme azok szerint, akiknek a tudomány terepet ad a Nobel-díj vadászatra, ami épp elég értelmet ad abban a komplex értelmetlenségben, amiben ők a műszereikkel turkálnak, és nem találják a műszerekkel nem mérhető háttér intelligencia forrását. Lehet, hogy nem is akarják megtalálni? Vagy a honnan van az univerzum intelligenciája kérdés jogos válasz az univerzum intelligenciájának a tagadására? Persze, jön a válasz, egyébként meg finomhangolás csak az amatőrök számára létezik, lásd itt és ott. De hogy tudja tagadni az intelligencia univerzális létét az univerzumban az, aki ez ellen a saját korlátolt intelligenciáját veti be?! Ahhoz van intelligenciája, hogy a nagyobbat tagadja azon nüansznyi alapján, ami ahhoz képest neki van? Akkor nem mégis minden mögött a személyes indíték a lényeg?
Nem kell "faragni"...
Először is mutass példát a saját életeddel, élj Krisztus tanítása szerint, másfelől ha kérdez, akkor beszélgess vele erről. Ha nem kérdez, fölösleges rátukmálni. Hitünk szerint Isten majd az alkalmas időben megszólítja a lelkét.
Ateistából sehogy se lehet, mert vagy nem született bele a hajlam, vagy kiveszett belőle hogy tudjon hinni nem kézzel foghatóban.
Én is utóbbi során lettem ateista, és kérlek ne erőszakoskodj más döntésén:)
Szemedbe*
Plusz értő olvasásod nuku 13 as.
Nem hogy nem akar hinni, hanem nem tud, képtelen rá:)
A keresztények többsége szerint (legalábbis itt, ezen az oldalon, de azt nem tudom, hogy a nagyvilágban ez mennyire fedi a valóságot) az ateisták nem halnának meg a hitükért, hiszen nincs is nekik hitük. Szóval csak annyi a dolgod, hogy fogsz egy seprűnyelet, és elkezded ütni az ateistát; ha elég ideig ütöd, akkor meg fog térni, még mielőtt meghalna. És olyanra tér meg, amilyenre szeretnéd.
Más módját én nem látom a dolognak, legalábbis magamból kiindulva. És nem azért, mert nem akarok hinni. Elhiszem, hogy jó lehet, próbáltam én is, és valahol irigylem is a hívőket, amiért képesek hinni. Boldogok tudnak lenni a puszta semmitől is. De bennem minduntalan kérdések vetődnek fel, kétségek gyötörnek, nem találom a helyem a vallásban. Én nem tudtam felfedezni, megtapasztalni benne a szakralitást, nem lettem tőle boldog. Nem nekem való.
Szóval hiába is magyaráznád rojtosra nekem a Bibliát, a Koránt, a Védákat vagy bármely vallás tanait, én akkor is képtelen lennék hinni, tapasztalás nélkül. Tehát marad a seprűnyél.
Intelligens tervezés, na persze!
- Mi a helyzet a kihalt fajok millióival? Hiba csúszott a tervbe, vagy ott már elfogyott az intelligencia?
- Mi volt a terv a csökevényes szervekkel? A tervező nem akarta, hogy a polcon porosodjanak, vagy van ennél okosabb megoldás is?
- A bioszféra vajon miért ennyire sérülékeny, ha egy intelligens tervező alkotta?
- Mi volt a terv pl. a kukoricával, hogy az amerikai kontinensre kellett eldugni és az európai ember nem is hallott róla a XVI. századig?
- Ha a világegyetemnek égető szüksége van egy tervezőre, akkor a tervezőnek (aki jóval komplexebb lehet, mint az univerzum) miért nincs?
- Együgyű ateistaként, hogy döntsem el, hogy több száz vallás több ezernyi istenéből melyik az igazi, ha mindegyik azt állítja magáról, hogy ő (és csakis ő) az igazság valódi birtokosa?
- "Aztán Jézusba is belerúgnak, hogy kitalált személy..." Talán nem kellett volna egy közel-keleti zsidóból svéd rocksztárt csinálni. [link]
- "...mintha az ateista államvezetők kezéhez nem tapadna 100 milliók vére..." A kereszténység házalt egy boldogabb jövő ígéretével, ami helyett csak boszorkányüldözést, inkvizíciót és giccses épületeket kaptunk. Ovis dolog mutogatni a másikra, hogy ők sem jobbak. És hol volt isten, miért nem szólalt fel egyszer sem, hogy ez nem az ő nevében, nem miatt történik?
- "Az üdvösség azt jelenti: örök élet, ahol a tested nem öregszik..." És mire a jó az öröklét? Az élet céltalan, értelmet talán csak az óra ketyegése ad neki, hogy nem húzhatod az időt a végtelenségig, ha valamit el szeretnél érni, ki szeretnél próbálni. Öröklét esetén még ez is hiányzik, és ha az élet céltalan, akkor az öröklétre ez hatványozottan igaz. Neked mi a terved az első tízezer évre, hogy az öröklét ne fulladjon unalomba mindjárt a legelején?
Ez a baj a vallásos bullshitekkel. Amíg csak ismételgeted, jó papagáj módjára, addig talán még értelmesnek is tűnik, de ha egy másodpercre is elgondolkozol a kimondott szavak értelmén, rögtön kiderül, hogy semmi értelmük. Na ezért nem lehet meggyőzni egy ateistát.
Én úgy látom, nem csak az ateistákból kell hívőt "faragni", hanem a legtöbb vallásos emberből is. Mert nem ér semmit a vallásod, ha a száddal ugyan vallod, hogy hívő vagy, de ugyanúgy gondolkodsz és viselkedsz, mint egy ateista.
Mondok egy példát. Mostanában minden médiából a Covid járvány folyik. Ha azt látják mondjuk a munkatársaid, hogy te is feszültebb vagy, jobban magadra figyelsz, könnyebben felidegesítenek mások, panaszkodsz a korlátozások miatt, a maszkban meg a vakcinában bízol Isten helyett stb., akkor miért érdeklődnének a vallásod iránt? Minden ateista is így gondolkodik, kihagyja Isten hatalmát és gondviselését a képből.
De ha látják, hogy a járvány miatti körülmények ellenére is másokkal törődsz, békés vagy, nem félsz, nem vagy feszült, nem a régi, szabadabb életed visszakapása a fő célod, nem panaszkodsz, akkor ha szólsz Istenről, látni fogják, hogy az nem üres beszéd, hanem van tartalom mögötte, mert látják, hogy te más vagy. Lehet, hogy nem is kell neked beszélned, mert rákérdeznek, hogy te hogyan lehetsz ilyen békés és nyugodt. Ha a hited nem csak egy elméleti dolog, hanem a gyakorlatban is megéled, és látszik az életeden, hogy nem vagy ateista, akkor hitelesek a szavaid. Ha meg nem, akkor magadat is becsapod, hogy te hívő vagy.
Sok keresztény elméletben és a szavaiban keresztény, de gyakorlatban ateista. Ezzel aztán sok nehézséget zúdít Istenre is. Azért mondom, hogy a legtöbb kereszténynek is szüksége lenne, hogy hívővé faragja valaki őket.
üdv Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!