Hogyan válik egy ateistából olyan vallásos ember, aki olyan mondatokat fog igaznak tartani, mint ez: "Szép ez a táj, köszönjük Istennek"?
Nem hangoztatja, de ha beszélget valakivel, akkor nagy eséllyel el fog hinteni ilyen mondatokat.
Pl. A toboz/táj azért olyan szép,mert Isten alkotta.
Azért gyönyörű valami, mert Isten alkotta.
Isten ad majd feleséget,családot, munkát, kérd tőle, tőle kapsz.
De persze itt a gyakorin is találhatnék ilyesmi mondatokat.
Szóval. Egy ateistából hogy válik egy ilyen emberré, aki ezeket fogja tartani igaznak?
hasonlóan a 2-eshez. De ez nem így működik ám! Amit írsz, egy racionális megállapítás, nem egy belülről fakadó élmény - egyenértékű, mintha azt mondaná: jaj de jó, hogy volt ősrobbanás, mert most itt e szép táj, köszönöm, ősrobbanás.
Maga a megismerés a rácsodálkozás, ami az isteni élmény. A gnózisz. Nem a táj. Akkor abban az intuitív élményben RÁÉBRED - ez ébredés- az ember: a világ szépségére, a csodára. De nem a "kinti" táj az élmény, hanem az, amit átél magában. Nem tudom ez érthető-e. Babits így ír:
"Nem szánom én az ostobát,
kinek üres a mennyek boltja:
ki méltó látni a csodát
az a csodát magában hordja."
Igaz,én még nem vagyok ilyen,de érzem,vagy tudom,hogy aki ilyent ír, az igaznak gondolja és minden szépet,amit lát.
És nemcsak egyszerű tényként mondja,írja,hanem még hálát is érez,csodálatot.
Gyakorin találtam egy ilyent:
"meg Isten adja az életet, így neki is van joga visszavenni azt."
(Remélem nem gond,hogy idéztem. )
„A lég, a fellegek, az erdő,
Mikéntha minden zengene…
A föld, a csillagok, a tenger,
Minden szívemmel van tele.
És mintha mind lobogna, égne;
Rajongna, élne szikla, rög…
Állat, virág, fa, sőt az ember
Érezne tégedet, Örök!…
[…]
És mintha mind belém ömölne,
Az óceán s a csillagok,
Szín és sugár, dal, illat, éter:
Úgy érzem, én minden vagyok."
Komjáthy Jenő: Az örök dal (részlet)
Vallásos élmény=hallucináció.
Olyasmit érzékelni, látni, hallani, megtapasztalni ami nincs ott.
Elmebetegség elhatalmasodása, felszínre törése, korábbi drogfogyasztás miatti Flashback? nem tudom, hogy a szót használják rá a magyarban.
https://www.youtube.com/watch?v=Nqz993dVDFs
Rajta is tisztán látszik, hogy beteg. Nem tudja megkülönböztetni a valóságot a fénylényektől...
Szimpla elmebetegség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!