Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valláskülönbözőség:mit lehet...

Valláskülönbözőség:mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

a férjem új energiával foglalkozik-kryon,plejádok. érdekes de vannak számomra elfogadhatatlan tételei/pl: az állatok azért vannak h megegyék őket az emberek,vagy a sorozatgyilkos és a szent között nincs különbség mert a karma kerekét meg lehet törni stb/

félreértés ne essék ő nagyon jó ember,de én-bár nem voltam vallásgyakorló sosem-mióta gyerekeink vannak egyre inkább a hit felé fordulok. most mondtam neki h szeretném ha a gyerekek katolikus óvodába,iskolába járnának,aminek persze előfeltétele h elkezdjük a vallásos nevelésüket,elsősorban a keresztény értékrend számít nekem a vallásban.

ő azonban teljesen kiakadt h ilyen régi energiákba akarom a gyerekeimet kényszeríteni. és most azzal jön,hogyha mi ketten nem egyfelé megyünk,megváltozik az energiaszintünk,ez által az utunk és el fogunk válni.

de ő nem akar vallást,nekem meg az új energia sok.

a gyerekneveléssel meg végképp gondban vagyunk mert szerinte ez egyx béklyó amibe bele akarom kényszeríteni őket,és h az nekik rossz lesz,szerintem viszont csak jót tehet nekik.

mit lehet ilyenkor tenni?

tényleg el lehet távolodni egymástól? nem akarom elveszíteni,de a gyerekek...

jaj olyan nehéz...

2010. aug. 18. 11:22
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

pontosan h nem bólogatójánosokat akarok. hanem egy irányt,egy olan értékrendet,amely segítehet jó döntéseket hozni. egy valahová tartozás érzést adni nekik.

nyilván a család az első. de az sem mindegy h az óvoda,iskola mit tanít nekik.

én csak meg akarom mutatni nekik h ez is lehet egy út,de nem kell birka módjára menniük,követniük önmagukat is feladva.

édesanyám kapott vallásos nevelést és ő nagyon jól tudta hasznosítani amit tanult. mert az értékrend megmaradt,de nem lett bólogatójános.

én is ezt szeretném megadni a gyerekeknek. és nyilván tőlünk kapják az alapot,de én úgy érzem jót tehet nekik ha tanulnak máshol,mástól még mást is.

később ha úgy érzik mégsem ez kell nekik,én nem fogom őket kényszeríteni semmire

2010. aug. 18. 13:02
 12/26 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, én veled teljesen egyetértek! Jó az irány.

Csak, ahogy a 12:52-es kommentemben írtam és ahogy ki lehet belőle következtetni, az ún. "kereszténység" is nagyon sokszínű és egymásnak ellentmondó értékrendszerekből áll, melyek gyakran kerültek/nek egymással ütközőpályára, hogy csak finoman fejezzem ki magam. Ezek pedig - megeszem a kalapom, ami nincs -, ha "jó gyümölcsök", amiről Krisztus beszélt! Ha pedig nem azok, akkor mi köze is az adott felekezetnek Őhozzá, azon kívül, hogy mondja?!

Lehet egy átfogó, általános, de egyúttal kevés valódi értéket adó "keresztény" értékrendet tanítani a gyerkőcöknek (persze, lehet hogy az említett családtagjaidnak az életükre gyakorolt hatásában így is remekül vizsgázott az, amit tanultak. Ez azt bizonyítja, hogy mekkora ereje lehet valójában). De ami sokkal fontosabb lenne szerintem az az, hogy igyekszel nekik megadni a legtöbbet a szeretetedből úgy is, hogy az eredeti értékrendet is eléjük tárod. Megismerteted velük majd a kereszténység igazi alapjait, nem csak egyoldalúan, egyetlen forrásból előadva, hanem a másik oldalt is meghallgatva! És majd döntsék el ők, hogy melyiket tartják elfogadhatónak.

Ezt nem nyújtja minden egyház.

2010. aug. 18. 13:25
 13/26 anonim ***** válasza:

Igazából ugyanúgy nincs jogod ráerőltetni a gyermekeidre a katolicizmust, mint a férjednek a maga butaságát - ugyanis mind a ketten egy elég szélsőséges útra akarjátok terelni a gyermekeiteket.

Például a katolicizmus tudod mit mond? Azt, hogy mindegy mennyire jó ember vagy, mindegy mennyire szeretsz, ha nem hiszel a Bibliában, éppúgy a Pokolra kerülsz, mint egy kislányokat erőszakoló gyilkos. Na most képzeld el, ha az egyik gyereked felnőve úgy érzi majd, hogy ő márpedig egy természetvallásban hisz - te valóban úgy gondolod, hogy csak ezért minden jósága ellenére ugyanoda jut, ahova az a gyilkos? Valóban ezt hiszed és erre akarod nevelni a gyermekeidet?

Ezzel arra akarok utalni, hogy amíg te sem vagy tisztában a vallással, csak ártasz a gyerekeidnek, főleg a vallásos óvodával - ezzel nagyon vigyázni kell, mert lehet, hogy épp ellenkezőjére fordul a dolog. A hit ugyanis nem a nevelésen múlik, ha a gyermekeid önállóan is gondolkodó emberekké válnak...

Egyébként én nem vagyok keresztényellenes, szerintem tudna jó vallás lenni némi toleranciával, de azért inkább a plejádokra szavaznék semmint az egyházra?

Miért? Nem azért, mert feltétlenül elhinném a mai ezoterikus, túlzó hülyeségeket, hanem mert ezek a mai "ezoterikus vallások", amíg nem esnek át aló túlsó oldalára, szeretetre és elfogadásra tanítanak, sokkal inkább, mint bármelyik egyházi vallás.

Persze a döntés a tiéd, de a helyedben éppúgy utána néznék a férjed hitének, mint a sajátodnak, mert amíg nem ismered őket, addig nem tudsz jó döntést sem hozni.

2010. aug. 18. 14:52
 14/26 anonim ***** válasza:

Ez nem vallás különbözőség, hanem felfogás külömbség!

A szeretet az egy nagyon jó dolog, de a másik megértése nélkül nem ér semmit. Kérdezd meg a párod, hogy kitől, mikor és hogyan szedte össze az "új eneria" elméletét és személy szerint mit vár tőle. Ha elkezdi megmagyarázni neked, akkor amit nem értesz, vagy kizárólagosá akar tenni, kérdezzél bele, hogy: miért, mi értelme van, mit hoz számára a jövőben, mit kap a család ha úgy lesz.

A keresztény értékrend betartásához nem szükséges katolikus óvoda és iskola sem. Ha nem tudod mit jelent akkor édesanyád elmagyarázza, vagy vedd számba a jó és kellemes dolgokat az életből és úgy neveld a gyermekeidet. Keress olyan iskolát, ahol az értékrendednek megfelelő a nevelés az óvodai, iskolai testület és nyugodtan odaviheted a kicsiket. A vallásos nevelés bizonyos szint után "butuláshoz" vezet, mert minden megoldást istentől várnánk. Ugyanúgy járhatsz mint a férjed.

A párodnál még az is lehet, hogy megunt, esdetleg talált mást és csak trükk a szétválásra. Egyszer egy összejövetelére menj el vele és sok minden ki fog derülni, de ne lepődj meg.

2010. aug. 18. 15:43
 15/26 anonim ***** válasza:
Szerintem hagyjátok azt a szerencsétlen gyereket békén mind a ketten, az lenne a legjobb, ha az elmeroggyant ideológiáitokról még csak nem is tudnának.
2010. aug. 18. 16:19
 16/26 anonim ***** válasza:

Olvassátok el együtt:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2010. aug. 18. 21:00
 17/26 anonim ***** válasza:

"Egyébként én nem vagyok keresztényellenes, szerintem tudna jó vallás lenni némi toleranciával..."

Erről beszéltem fentebb! A "kereszténység" csupán egy gyűjtőnév, mely sok ezer, magát kereszténynek nevező felekezetet és szektát alkot. Ezekről a sok-sok különféle és gyakran homlokegyenest egymásnak ellentmondó csoportokról, hogyan lehet egységes véleményt alkotva kijelenteni, hogy történetesen híján vannak a toleranciának? Mert ugyanis törvényszerű, hogy akad köztük olyan (legalább egy), amelyik nem intoleráns, hanem az eredeti Krisztusi minta szerint alázatos és barátságos.

2010. aug. 19. 00:11
 18/26 anonim ***** válasza:

"hanem az eredeti Krisztusi minta szerint alázatos és barátságos"

Tolerancia alatt azt értettem, hogy egy keresztény vallás sem fogadja el a többi hitet, ami egyébként egy nem hívő szemszögéből épp akkora értékű és hitelű, mint maga a kereszténység. Semmivel sem jobb, igazabb és bölcsebb.

Hisz maga Jézus mondta, hogy aki nem keresztény, az megy a pokolra. Tehát akármilyen jó ember vagy, ha nem hiszed el, hogy Jézus Isten fia, ha nem fogadod el, hogy a Biblia valós tényeken alapul, akkor mit sem számít a szíved összes jósága, szeretete, Isten által ugyanoda kerülsz, mint egy gyilkos: a Pokolba.

Mintha maga a hit fontosabb lenne, mint a szeretet. Holott egy bölcs istennek valójában látnia kell, hogy az emberek különbözőek, épp ezért nem lehet rájuk erőltetni ugyanazokat a történeteket - hisz maga a Biblia nem számít bizonyítéknak -, és amikor valaki Visnuhoz, Aprhroditéhez, Freyához vagy akár a Nagy Istennőhöz imádkozik, nem ugyanarra gondol-e, mint a keresztények, amikor azt mondják: Atyám?

Az Istenség ugyanaz, csak a vallások mások, hát mindenhol másképp nevezik őket. Az, hogy a vallások olykor ütik egymást, pusztán abból ered, hogy az emberek írták a szent könyveket...

2010. aug. 19. 13:22
 19/26 anonim ***** válasza:

"Tolerancia alatt azt értettem, hogy egy keresztény vallás sem fogadja el a többi hitet, ami egyébként egy nem hívő szemszögéből épp akkora értékű és hitelű, mint maga a kereszténység. Semmivel sem jobb, igazabb és bölcsebb."

Ez mind szép és jó, de a Biblia szerint létezik egy Teremtő Isten, akinek bizony jobban számít a véleménye!

Az Ő szemszögéből kéne elsősorban nézni a dolgokat.

Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a valódi, Krisztus szerinti kereszténynek nem kell toleranciát tanúsítani a más hiten lévők iránt. Sőt, ez Jézus idejében, az első sz.-ban tökéletesen meg is mutatkozott. Köze nem volt az akkor élt keresztényeknek a később színre lépett egyház intoleráns hittérítő világához!

"Hisz maga Jézus mondta, hogy aki nem keresztény, az megy a pokolra."

Tévedés! Jézus ilyen sohasem mondott. A "pokol" egyébként sem egy szó szerinti, tüzes kínzóhely a bűnösök "örök gyötrésére", hanem a hádesz, vagyis az emberiség jelképes közös sírja másik kifejezése, ahova mindenki kerül. A szó szerinti halál állapota.

Hogy ki hal meg Isten ítéletében, egy másik téma, de korántsem ilyen könyörtelen módon jár el Isten, mint ahogy előadod.

A különböző vallásrendszerek között hatalmas különbség van hitelvekben, babonákban, mítoszokban, melyek mind befolyásolják azt, hogyan gondolkozol a világról és ennek nyomán hogyan élsz, viselkedsz a gyakorlatban. Ha pl. egy hitrendszer, egyház, felekezet helyet ad valamilyen formában az erőszaknak, aminek során sokszor ugyanazon hívők csoportján belül pusztítják el egymást az emberek, akkor erősen meg kéne kérdőjelezni, hogy mi köze is ennek a szervezetnek ahhoz az Istenhez, akiről a Biblia is beszél?!

Jézus ezt viszont valóban mondta:

"„Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, akik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Eképpen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik. Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket” (Máté 7:15–20).

Tehát Jézus a szeretetet azonosította azzal, amiről a követőit fel lehet majd ismerni. Méghozzá ennek a hívei csoportjában nemzetközi szinten is meg kéne, hogy legyen!

2010. aug. 19. 14:21
 20/26 anonim ***** válasza:

Én pedig azt mondom, hogy csinálhatnál valami értelmesebbet is annál, minthogy ezzel a sok rizsával tömöd a saját és a többi ember fejét.

Neked nincs életed, csak ezzel a baromsággal foglalkozol?

2010. aug. 19. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!