Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vallásos vagy, vagy ateista ?...

Vallásos vagy, vagy ateista ? Miért ? Mi a személyes meggyőződésed a vallásról? Fejtsd ki kérlek !

Figyelt kérdés

Véleményem szerint ha egy vallásos és egy ateista vitatkozik, elbeszélnek egymás mellett, hiszen mindketten a saját burokjukban vannak.

Mindkettőnek megvan úgymond a maga igazsága, mindkettő a saját pozíciójából, nézőpontjából magyarázza a dolgokat. Tehát valahol mindkettőnek igaza van és egyiknek sem.

A teljes igazságot igazából senki sem tudja.

2021. febr. 18. 17:00
1 2 3 4 5
 21/45 Mojjo ***** válasza:
56%

@19:

"Nem tudom mire alapozod, hogy valaki biztosan egyik-vagy másik oldalon áll."

Semmire. Nem gondolom, hogy ez így lenne. Viszont a #15-be beidézettek alapján egész biztos vagyok benne, hogy konkrétan te hívő vagy és voltál, aki épp úgy tesz, mintha pártatlan lenne. Csak gondoltam, felhívom rá a figyelmedet, hogy ez elég randa egy taktika. Aztán vagy elgondolkozol rajta, vagy nem.

2021. febr. 18. 18:18
 22/45 A kérdező kommentje:
Na, ne veszekedjetek, a veszekedés és a kulturált vita között nagy különbség van.
2021. febr. 18. 18:25
 23/45 anonim ***** válasza:
100%

Egyik sem vagyok.

Nem hiszek egy istenben sem, de nagyon szeretném ha létezne valami.

Próbálom megismerni a többi ember hitének okát vallásos iratokból és személyes beszélgetésekből, de egyenlőre még "nem érintett meg" egy entitás sem, néha azt gondolom nem vagyok képes a hitre, pedig többet teszek érte, mint azok, akik egyszer sem olvasták el a vallásuk szent könyvét. :P Talán túl logikai alapon közelítem meg a dolgot, és keveset hallgatok a megérzéseimre.

2021. febr. 18. 18:28
 24/45 Mansour ***** válasza:
82%

Szerintem lehet szubjektív meggyőződésekről beszélni, bár ezeket "igazságnak" nevezni már problémás lehet. Szóval én azt mondanám, hogy mindenkinek lehet egyformán érvényes szubjektív meggyőződése.

És nem csak a hívő-ateista kettősség létezik. Van egy harmadik nézőpont is, az agnosztikus. Az agnosztikus képes lehet mindként másik nézőponttal azonosulni, de egyiket sem fogadja el kizárólagosan és végérvényesen. Én agnosztikusnak tartom magam, bár kissé a vallás(ok) felé hajlok. Szoktam vitatkozni ateistákkal, és hívőkkel is. Ilyenkor van, hogy az ateisták hívőnek gondolnak, a hívők meg ateistának. De van, hogy olyan nézőpontot hozok be, amivel egyik se nagyon tud mit kezdeni...

2021. febr. 18. 18:28
 25/45 anonim ***** válasza:
70%

Mojjo szerintem te frusztrált vagy, és rajtam vezeted le.

Te kötsz bele itt mindenbe és mindenkibe, a kérdés alatt folyamatosan, és okoskodsz.

Rossz lehet a bőrödben lenni. Egyébként azt hiszel amit akarsz, leírtam a véleményem, melyben egy tudós hisz istenben, szemléltetve hogy a válasz a kérdésre nem egyszerűen eldöntendő. Részemről ennyi. Leírom mégegyszer: megértem a kérdezőt mert ugyan így vagyok. Hogy neked nehezedre esik megérteni, az a te személyes problémád

2021. febr. 18. 18:36
 26/45 anonim ***** válasza:
41%
Azért mert minkettő egy véglet. Gondolok a materialista ateistára, aki még az elektromos áram létezését is kétségbe vonja mert nem látja az elektronokat vándorolni a vezetékben szabad szemmel, és a fanatikus vallásosra aki a bibliát vagy éppen a koránt szó szerint értelmezi és Isten nemvében robbant. Ezért nem értik meg egymást. Az ideális állapot a kettő között van.
2021. febr. 18. 18:54
 27/45 Mansour ***** válasza:
89%

Ezzel nem a vallásos és az ateista meggyőződés végleteit írtad le, hanem két elmebeteget, akiket egyik csoport sem vállalna fel.

2021. febr. 18. 19:03
 28/45 anonim ***** válasza:
68%

Ez nagyon hasonlít a Sziget (2005) című filmre, ahol az igazi Evan Mcgregort lőtték le, mind a ketten magukra mondták, hogy ő az igazi. És a gyilkos pont az igazit lőtte le. De a filmben pont ő alakította a negatív személyt.

Dachovni meg az mondta, hogy az igazság odaát van.

2021. febr. 18. 19:43
 29/45 Fero89 ***** válasza:
79%

Kedves Kérdező!

Ami kuszává teszi a kérdésedet, az a "maga igaza" kifejezés. Nem veszed észre hogy az igaza szó két külön jelentését használod. Mikor azt mondod mindkét fél a maga igazságát hozza a vitába, itt az igazság, az a vélemény amit az egyén igaznak fogad el. Viszont mikor azt mondod, mindkettőjüknek igaza van, itt már az igazság arra a véleményre vonatkozik amelyik valóban igaz, vagyis megfelel a mindkét fél által tapasztalt objektív valóságnak.

Ez lényegében egy nyelvi hiányosság, hiheti mindkét fél hogy igaza van, de attól ez még két egymást kizáró állítás esetében lehetetlen.

Még ha soha nem is tudjuk meg az igazat.

Egy korábbi válaszoló példájával élve, ha soha nem nyitjuk ki a csomagot, és nem tudjuk meg mi van benne, az akkor is vagy könyv, vagy nem könyv, más lehetőség nincs. Az egyik véleménynek igaznak KELL lennie.

Az alap kérdésedre válaszolva én ateista vagyok, hogy miért az még mindíg a csomag metaforával szemléltetném.

Mivel nincs semmi bizonyíték, vagy arra utaló jel, hogy mi van a csomagban, szerintem értelmetlen spekulálni rá. Mindeközben egyesek azt mondják, hogy ez bizony egy kupon egy étterembe és azt akarják hogy senki ne egyen addig mást, hanem készüljön az étteremre. Megint mások azt mondják hogy biztos valami nagyon finom édesség, és senki ne fogyasszon addig más édességet, mert akkor elrontod előtte a gyomrod.

Én azt mondom, amíg semmi bizonyítékunk nincs rá, hogy egyáltalán van valami a csomagban, addig úgy érdemes élni az életünket, mintha nem is lenne benne semmi.

2021. febr. 19. 06:33
 30/45 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Nem lesz benne kereszteződés, amikor a vallásos és az ateista vitatkozik, az olyan, mint 2 párhuzamos egyenes: sohasem találkozik, nem lesz közös pont az érvrendszerükben."

Talán van egy közös nevező! A természet szépsége mindkét oldalon állókat lenyűgözheti! És ebben egyet is érthetnek!

Természetesen a keletkezés okát illetően már koránt sem ez a helyzet!

2021. febr. 19. 06:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!