Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egyes elvileg hívő emberek...

Egyes elvileg hívő emberek miért szégyenlik saját felekezetüket?

Figyelt kérdés

Már sok kérdés kapcsán láttam, hogy az adott kérdező vagy egy-egy rendkívül heves és sok hozzászólást író hozzászóló egyszerűen nem mert válaszolni arra az egyszerű kérdésre, hogy melyik felekezethez tartozik.

Pedig ez akár segítheti egymás nézeteinek megértését is, hiszen így világossá válhat, hogy egy adott kérdésben miért így vagy úgy vélekedik.

Hozzáteszem, hogy pont ezek a hozzászólók ellenben nem riadnak vissza a személyeskedéstől, voltam én már melegtől, hitehagyottól kezdve minden, mert fel mertem tenni ezt az egyszerű ártalmatlan kérdést.

Üdv.:

egy katolikus

#hit #felekezet #szégyenli hitét
2020. dec. 17. 16:14
1 2 3 4 5 6 7
 51/61 anonim ***** válasza:
#47 bocsi kicsit összezavarodtam
2020. dec. 18. 21:49
 52/61 anonim ***** válasza:
47 Én meg katolikus nem lennék. Egyébként meg ne akarjál rám hivatkozni mintha te valaha is adventista akartál volna lenni mert az aztán igazán nem tőlem függ! Na itt is megmutattad magad az előítéleteiddel együtt!
2020. dec. 18. 21:52
 53/61 anonim ***** válasza:
43%

Nekem aztán teljesen mindegy, hogy mi gondolsz az írásomról, szükségtelennek tartom belemenni abba, hogy vitázzak arról, hogy azokat a dánieli látomásokat, meg a Jel-t, hogyan kell értelmezni. Egy igazi adventista úgyis csak akkor nyugszik meg, ha a Pápaságot olvassa ki belőle.

De azért less rá erre is, hogy lásd, a katolikus kutatóknak is megvannak a magyarázataik, amik ráadásul modernebbek is, mint a túlhaladott adventista historizmus:

Katolikus ószövetségi kommentárok:

[link]

Katolikus újszövetségi kommentárok:

[link]

Az adventista történelmet és Ellen G. White hitelességét szintén szükségtelen vita tárgyává tennem. Az egész adventizmus egy hamis próféciából indult a 19. század amerikájában, amit a (Jel 10,8-11)-el magyararáztok ki, miszerint a milleriták csalódása (szerintetek) meg volt jövendölve.

Egyébként én azért is írtam, mert magyar nyelven már nincs normális adventista kritika. Ami jelenleg van a neten magyarul, az részben hiteltelen, abba az adventisták jogosan kötnek bele.

Persze írhatnék egy pár alapkritikát ahol rámutatnék arra, hogy pl. a szombatünneplés vagy a lélek halhatatlanságának a tagadása nem áll olyan szilárd talajon, ahogyan az adventizmus által képviselt antikatolikusság sem.

Viszont úgy néz ki, hogy lesz egy pár szakmai szintű kritika, amit nem egy hozzám hasonló laikus fog írni. Az Apologia Kutatóközpont honlapján ugyanis ott van előkészületben egy pár olyan cikk is, ami az adventizmust fogja érinteni (pl. vizsgálati ítélet) lásd itt:

[link]

Ezen a linken a Jehova tanúiról is elég jó kritika van fent, hasonlót várok az adventizmusról is.

2020. dec. 18. 22:32
 54/61 anonim ***** válasza:
*Ezen a honlapon
2020. dec. 18. 22:35
 55/61 anonim ***** válasza:
0%
53 A vitát én sem tartom szükségesnek de amit idáig felhoztál azt is látom, hogy nem áll meg a Biblia mérlegén. Ha nem lennék adventista akkor sem tudnék mást kiolvasni azokból a próféciákból csak azt amit már idáig is elmondtam. Nyilván katolikusként vagy a pápaság támogatójaként kellemetlen kiolvasni ezt a Szentírásból, persze voltak olyanok akik még így is rájöttek erre de nem mindenki ennyire elfogulatlan a saját egyházával kapcsolatban. Bizonyára a katolikus kutatóknak is megvannak a maguk magyarázatai amelyeket számomra nehéz lenne nem elfogultnak titulálni ha nem a Biblia valódi mondandója a cél, hanem az egyház igazolása. A katolikus kommentárok sem ismeretlenek előttem, forgattam már őket, vannak használható részeik de számos dolog hagy kivetni valót maga után. Úgyszintén nem látom én sem értelmét annak hogy az E. G. White személyéről nyissunk vitát hiszen teljesen eltérő véleményen vagyunk a személyével és munkásságával kapcsolatban. Olvastam már én is pár kritikát de ezeket a kritikákat nagyon gyengének tartom pláne úgy ha valakinek mélyebb Biblia ismerete van. Tőled merőben eltérően vélekedem a szombatkérdésről, a lélek halhatatlanságáról és a katolikus egyházról is. Az Apológia Központot pedig nem tartom sokra.
2020. dec. 19. 09:12
 56/61 anonim ***** válasza:
83%

"A vitát én sem tartom szükségesnek de amit idáig felhoztál azt is látom, hogy nem áll meg a Biblia mérlegén"

Nem, nem látsz te semmit, ugyanis az történt veled, mint a Jehova tanúival.

A Tanúk fejében annyira összeforrt az Őrtorony szervezet teológiája a Bibliával, hogy nem tudnak már különbséget tenni a kettő között. Számukra Biblia tanítása = Őrtorony teológia.

Ugyanez történt veled is. Annyira a magadévá tetted az adventista teológiát, hogy már teljesen összeforrt a bibliai egzegézissel. Neked a Biblia tanítása = adventista teológia.

Ezt ugyan tagadhatod, de aki nálad nagyobb emberismerettel, és tudással rendelkezik, az meg fogja látni ezt a viselkedést rajtad. Ezért azt is elmondom, hogy a legnagyobb teológiai vitaidat nem értelmiségiekkel fogod vívni, hanem hitgyülisekkel, meg tanúkkal, akik kb. olyanok mint te.

"ha nem a Biblia valódi mondandója a cél, hanem az egyház igazolása"

Azoknak a katolikus kutatóknak, akik a kommentárokat írták, nincs szükségük arra, hogy az Egyházat igazolják. Azt az intézményt, ami a Bibliát is összerakta, nem kell igazolni. Az Egyház kb. 2000 éves múlttal rendelkezik, és abban a kétezer évben nagyon sokminden van. Jóval nagyobb tudás gyűlt össze, mint hinnéd.

Ha csak egyetlen embert emelnék ki onnan, a világ egyik legnagyobb gondolkodóját, Szent Ágostont, már látszik a különbség. Szent Ágoston miatt nem kell magyarázkodni, mert a ő igazolva van, még Stephen Hawking professzor is megemlítette őt "Az idő rövid történetében".

Ellenben az adventizmus miatt lehet magyarázkodni, hogy vajon az úttörők közül mindannyian ariánus (eretnek!) nézeteket vallot-e mindenki, vagy "csak" a többség? Amúgy, tudod-e, hogy az Egyház már kb. 1500 éve elítélte az arianizmust? Akkor vajon Ellen G. White miért nem fedte az úttörő adventistákat? Jön most a Jehova tanúi szöveg az "új világosságról"? :D

És mondok én még valamit:

Itt a fórumon eljátszhatod az adventista hitvédőt, azért, mert az itteni kommentelők nem ismerik az adventizmust mélységeiben. De velem NEM játszhatod el. Mert én másokkal ellenben ismerem az adventizmust, szóval előttem ne akard igazolni az adventista magyarázatokat. Arra azonban nem fogok időt pazarolni, hogy ízekre szedjem az egészet.

2020. dec. 19. 10:24
 57/61 A kérdező kommentje:

"Ha nem lennék adventista akkor sem tudnék mást kiolvasni azokból a próféciákból csak azt amit már idáig is elmondtam."

Nem azért, de ezt miből gondolod? Próbáltad értelmezni a Jelenések könyvét a szervezeted agymosása előtt is? Ha igen, akkor honnan tudtad, hogy a 10. fejezet a 19. századi nagy csalódás benne? Mert én az adventizmus ismerete előtt azt se tudtam, hogy voltak olyan idióta világváró emberek, akik nem csak benyelték a sok hamis próféciát, de be nem teljesülés után is elhitték a sok elme roggyant naiv kimagyarázásokat.

2020. dec. 19. 10:55
 58/61 anonim ***** válasza:
0%

Nem sokat nyom a latba a véleményed sem a kirohanásod! Veled ellentétben én meggyőződtem arról amiről beszélek a Biblia alapján! A legkevésbé sem érdekel hogy az neked nem tetszik! Engem az a tudás érdekel elsősorban ami a Szentírásból árad és az maga tesz bizonyságot a katolikus egyház ellen és ezt nem olyan nehéz kiolvasni belőle! Számomra meg egyáltalán nem Szent Ágoston volt a világ legnagyobb gondolkodója! Meg nem is Stephen Hawking az ateista! Én leírtam neked hogy mit mond az E. G. White a szentháromsággal kapcsolatban, de úgy látszik nem vetted be, hát ez a te dolgod.

Én is mondok neked valamit:

Én nem játszom semmilyen hitvédőt hanem a Bibliából érvelek az E. White-al kapcsolatban meg elmondom a véleményemet ha szóba kerül! A katolikus hitvédelmed meg a legkevésbé sem érdekel mert az a Bibliából nem igazolható! Amiben biztos, hogy egyetértünk az az hogy én sem kívánok rád időt pazarolni!

2020. dec. 19. 11:00
 59/61 anonim ***** válasza:

Na ez meg a másik... A próféciák.

Az adventizmus a maga hitét erősen a próféciákra építi, (akkor is, ha nem ismeri ezt el) ami borzasztóan ingatag alap.

Mivel pedig így cselekszik, ezért utólag felül sem vizsgálhatja magát, hiszen ha kiderül, hogy a próféciai magyarázatai hibásak, azzal magát hitelteleníti.... Ugyanabba a hibába estek, mint a Jehova tanúi, azok is erősen alapoznak a próféciákra, akik szintén feléreértik az egészet.

De egyébként értelmes embereknek vajon eszébe jutna SZIMBOLIKUS leírásokra alapozni egy felekezetet!?

Az egész alap értelmetlen.

2020. dec. 19. 11:06
 60/61 anonim ***** válasza:
0%
59 Ismét sikerült megmutatnod hogy mennyire nem értesz semmit a Bibliából! De látom, hogy magát az adventizmust sem érted!
2020. dec. 19. 11:17
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!