Egyes elvileg hívő emberek miért szégyenlik saját felekezetüket?
Már sok kérdés kapcsán láttam, hogy az adott kérdező vagy egy-egy rendkívül heves és sok hozzászólást író hozzászóló egyszerűen nem mert válaszolni arra az egyszerű kérdésre, hogy melyik felekezethez tartozik.
Pedig ez akár segítheti egymás nézeteinek megértését is, hiszen így világossá válhat, hogy egy adott kérdésben miért így vagy úgy vélekedik.
Hozzáteszem, hogy pont ezek a hozzászólók ellenben nem riadnak vissza a személyeskedéstől, voltam én már melegtől, hitehagyottól kezdve minden, mert fel mertem tenni ezt az egyszerű ártalmatlan kérdést.
Üdv.:
egy katolikus
38
"ti az egyik szarv vagytok a patás ördög katolikusok fején"
Márhogy mi, anglikánok? Engem nem zavar, ha én vagyok a másik szarv a patás ördög katolikus fején. :-D
Gondolom, az ortodoxok a harmadik szarv?
Engem az adventisták sem zavarnak, de mit csipkedik ennyire a katolikusokat? Foglalkozzan mindenki magával.
Nincs elég baj a világon, a keresztények meg egymást idegesítik?
Bár lehet keverem és az általuk szajhának tartott katolikusok leányai vagytok. Nehéz követni ezeket az őrült magyarázatokat. Múltkor fejtegette egyik két pipás.
Amúgy nem tudom, hogy miért ez a gyűlölet bennük irántunk, de mint kiderült, mi vagyunk a fenevad és a nagy Babilon is a kedves adventista hozzászóló szerint. Bár tudok néha morcosan nézni, azért fenevadnak nem tartom magam o.O
"Többféle fenevad van a Bibliában a 4. a tengerből feljövő az a pápaság is. A Babilon név is jelenti a pápaságot. Több oldalról mutatja be."
Nem akarok beleszólni a vitba, de azért ehhez fűznék egy pár megjegyzést annak, aki esetleg ide téved, és nem jártas a témában, mert az adventisták igen meggyőzen tudják mondani a magukét.
1. Az adventista magyarázat a historikus vonalon mozog, amely Dn és Jel-ből a világtörténelmet olvassa ki (természetesen adventista szemszögből). Ez a magyarázat ma már túlhaladott, és ehhez nem is kell a katolikus kommentárokhoz fordulni. A Magyar Bibliatársulat által kiadott, magyarázó jegyzettel ellátott Rúf 2014 protestáns bibliakiadásból ez látszik. Ha jól emlékszem, ugyanazokat a jegyzeteket illesztették oda, mint az 1990-es revideált kiadás magyarázó jegyzetes verziójaba.
2. Dániel könyvében (2. és 7. fejezet) négy birodalom van. Ezek feltehetően babiloni, a méd, a perzsa és a görög világbirodalmakat jelképezik. Utóbbi fejezetben van még a negyedik vadállaton tíz szarv, ezek hellenista uralkodókat jelképeznek, majd kinő még egy kis szarv, ez IV. Antiochus Epiphanesz. Szóval itt nincs szó a Pápaságról.
3. Az adventista magyarázat szerint Jel 17-ben a parázna asszony a Katolikus Egyház, a lányai (paráznák) meg a protestáns egyházakat jelképezik, legalábbis némelyiket. Túl azon, hogy a parázna asszony várost jelent (Náhum 3,1-5), ráadásul Babilon megnevezésével az ókori Róma városáról lehet szó (mert abban az időben Babilon Rómának volt a fedőneve) van itt még valami:
A Katolikus Egyház sokkal szilárdabb alapokon nyugszik, mint az adventizmus. Lássátok itt:
Az adventizmusról csak annyit, a Katolikus Egyház kb. 2000 éve vallja a Szentháromságot, míg az adventistáknak kb. 100 évbe telt, mire elfogadták... A korai adventisták (legalábbis többségük) nem értene egyet a mai adventistákkal krisztológiai kérdésekben. És úgy tudom, Ellen G. White egyszer nem írta le a Szentháromság szót, annak ellenére, hogy 50 000 oldalt írt, ha jól emlékszem... Ma is vannak háromságtagadó adventisták, annak ellenére, hogy a fő vonal háromság hívő. És ez csak egy kis szelet volt az adventizmus ismertetéséből.
"Az nem jutott eszedbe, hogy nem mindenki úgy értelmezi a Jelenések könyvét, mint a millerizmusból kinőtt szekták?"
de akkor te miért vagy adventista?? :D
Valamit benéztél, sose voltam adventista, az ilyen Gábor-félék pedig biztosítottak arról, hogy soha ne is legyek.
"2. Dániel könyvében (2. és 7. fejezet) négy birodalom van. Ezek feltehetően babiloni, a méd, a perzsa és a görög világbirodalmakat jelképezik. Utóbbi fejezetben van még a negyedik vadállaton tíz szarv, ezek hellenista uralkodókat jelképeznek, majd kinő még egy kis szarv, ez IV. Antiochus Epiphanesz. Szóval itt nincs szó a Pápaságról."
Igen, ha így olvasod ki a birodalmakat akkor így nincs. De ez a kiolvasás szerintem egyáltalán nem stimmel. Babilon, Médó-Perzsa, görög és római már sokkal inkább! Ez a magyarázat amit mondtál nem áll meg a bibliai igehelyek alapján ezt én már megnéztem!
"3. Az adventista magyarázat szerint Jel 17-ben a parázna asszony a Katolikus Egyház, a lányai (paráznák) meg a protestáns egyházakat jelképezik, legalábbis némelyiket. Túl azon, hogy a parázna asszony várost jelent (Náhum 3,1-5), ráadásul Babilon megnevezésével az ókori Róma városáról lehet szó (mert abban az időben Babilon Rómának volt a fedőneve) van itt még valami:"
Én azt hiszem ha valaki Jel. 17-et elolvassa és a jelképeket értelmezi akkor ott világos hogy a Pápaságról van. (Ennek a mélyebb elemzésébe most itt nem megyek bele mert ez hosszabb terjedelmű lenne!)
"Az adventizmusról csak annyit, a Katolikus Egyház kb. 2000 éve vallja a Szentháromságot, míg az adventistáknak kb. 100 évbe telt, mire elfogadták... A korai adventisták (legalábbis többségük) nem értene egyet a mai adventistákkal krisztológiai kérdésekben. És úgy tudom, Ellen G. White egyszer nem írta le a Szentháromság szót, annak ellenére, hogy 50 000 oldalt írt, ha jól emlékszem... Ma is vannak háromságtagadó adventisták, annak ellenére, hogy a fő vonal háromság hívő. És ez csak egy kis szelet volt az adventizmus ismertetéséből."
Én több White művet olvastam és ott a Szent háromságról van szó ő így beszél róla. Mindhárom személyiséget Isteni személynek tartja az írásaiban. A Bibliában sem szerepel a szentháromság szó de a tartalmából ez következik. De valóban vannak olyan adventisták is akik nem fogadják el a szentháromságot de a fővonal tényleg nem ez.
41 vagyok
Na, én akkor a 44 alapján kimaradok ebből az adventista szajha családfából:
"a parázna asszony a Katolikus Egyház, a lányai (paráznák) meg a protestáns egyházakat jelképezik, legalábbis némelyiket"
Lehet, hogy a római katolikus egyházból nőttem ki, de protestáns nem vagyok. (Bár ezt nálunk jobb nem feszegetni.)
Nyugalom, 550 éve az őseink mind római katolikusok voltak. Az adventistáké is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!