Egy ateista arra a kérdésre, hogy vallásos-e, válaszolhatja-e azt, hogy: igen (neki az a vallása, hogy istentagadó)?
".a vallása 'kérdésre' a kiválasztható válaszlehetőségek között volt az is, hogy: ateista"
Azért tudtad azt választani ( azért volt ott opcióként), mint amiért esetleg egy sörfogyasztási szokásokat felmérő kérdőíven a "Milyen márkájú sört fogyaszt a legszívesebben?" kérdésnél a felsorolt és választható sörmárkákon kívül szerepelne a "nem fogyasztok sört" opció is. Attól, hogy azt bejelölöd még nem tekintene senki sörívónak.
Eléggé értelmetlen dolog volt töröltetni a válaszomat azok után, hogy a vallás = ateizmus vélemény, amelyet az #1-es hangoztat színtiszta provokáció, de leírom mégegyszer:
Ha az ateizmus vallás, akkor mi az a nézet, ami isten létezésével kapcsolatos, és nem vallás?
NE toröltesd a válaszomat, kibújva a válaszadás elől, hanem FELELJ. Vagy félsz?
13 vok, nem fejeztem még be, csak 'rossz helyen nyúlkáltam.
....folyt.:..mivel egyik sem igazolható, bizonyítható, így hát csak hit.
Itt reagálnék (talán) 8-as irására: az nem termęszet feletti lét, ha a mi galaxis rendszerükben, vagy azon kívül léteznek még más kultúrák. Attól még, hogy durván kiba..ott messze vannak tőlünk, de léteznek..az nem természet feletti jelenség, mert léteznek (ha vannak, ha léteznek). Vagyis simán tekintheted magad ateistának.,.no para.
11-esnek: látod - látod..(de, ha nem, akkor lásd). A vallás-érdekeltségűek tipikusan használják a te módszereket....vagyis mondanak valamit, ami első hallásra ül..
de valójában hamis, csúsztatás. Persze, kérdőívet szerkeszteni több féle módon is lehet, de, ha te az általad leírt módot választod, azt nem használhatod mintának az adott kérdésre. (éppenséggel közvélemény kutatásban is dolgoztam közel 10 évig. A mi esetünkben a helyes logikai láncú a kérdésekre és: ...Fogyaszt-e sört? Válaszok: (A)igen (B)nem. (B) válasz esetén a köv. kérdés kimarad)
köv. kérdés
Mely márkákat szokta fogyasztani?
ma 12:25
Te csak veszekedni akarsz, csak provokálsz.
Ez viszont engem nem érdekel.
Kérdés nálam törölve.
Kedves Kérdező!
Logikailag szerintem teljesen korrekt, hogy választhatja az ateista, hogy vallásos és a vallása neve az istentagadó. Bár talán empatikusabb megfogalmazás lett volna egy plusz választási lehetőségként megadni ezen felül, hogy "ateista vagyok, nem vallásos".
A gyakorlat azt mutatja ugyanis, hogy aki ateistának tartja magát (miközben legtöbbje materialista, tehát azért itt is van rengeteg árnyalat!), az nemcsak istent vagy Istent tagadja, de a vallást is elutasítja, mert a vallás az ő szótárában az anyagi világon kívüli dolgokkal foglalkozik, ami szerinte nincs. Tehát fel fog háborodni. :)
A vallás az én szótáramban azonban egy rendszer, amit az ember hozott létre, hogy magyarázzon dolgokat, ez alapján a rendszer alapján dönti el, mi jó (ezt imádja) és mi rossz.
Van, aki nem hisz abban, "amit kézzel nem tud megfogni", és erre alapszik a rendszere, a gondolkodásmódja. (Ő materialista.) Ebben az értelemben ez is vallás, tehát logikus, hogy az ateista is egy vallás.
De "az ember nem logikus"! (Állítólag ezt Nietsche írta.) És szerintem itt az igazság! :)
A buddhizmus ateista, mégis vallásnak tartják! (Sőt talán még materialista is, most nem tudom biztosan...)
Nem olyan egységes és logikus az ateizmus sem, mint ahogy azt néhányan be akarják mutatni. Ma modern ateistának lenni nagyon sokak számára azt jelenti: "szembe fordulok a kereszténységgel, és mindent tagadok, amit jónak tart". Nem is foglalkoznak muzulmánokkal stb. Fel sem merül az érveikben, hogy vannak. Egyetlen istenséget tagadnak, a kereszténységét. Nem gondolják ugyanazt Északi sark és a Déli között. :)
Az én megfogalmazásom szerint én nem vagyok vallásos, mert nem az érdekel, mi a jó és mi a rossz és nem szabályok, hanem egy Személy a döntésem alapja. Lehet, ezzel a verzióval még nem találkoztál. :) Most nem fejtem ki.
Nem olyan könnyű szerintem a kérdésedet megválaszolni, mert nem ugyanonnan indulnak el az emberek, amikor megközelítik ezt a témát. Más az alapvetés. Soha nem fogsz elfogulatlan véleményt kapni, mert valamelyik mellett mindenki leteszi a voksát, és azt tartja igaznak. Ezért tűnik úgy, hogy darázsfészekbe nyúl az ember, amikor ilyesmiről kérdez. :)
A vallás a természetfelettibe vetett hit ritualizált és szervezett formája. Szerintem ez a vallás definíciója. Ezek alapján az ateizmus nem vallás, mert:
- Nem hisz a természetfelettiben. Ellentétben a vallással, amelyik mindegyikében jelen valamiféle természetfeletti istenszerűség, legyen az ősök szelleme, Földanya, valamilyen antropomorf isten, vagy istenek kisebb-nagyobb csoportja.
- Nem kell semmilyen szertatást elvégezned, hogy ateista lehess. Nem kell semmilyen szabálynak, előírásnak megfelelned, hogy ateistának mondhasd magad. Ellentétben a vallással, ahol el kell fogadnod a vallásod hitelveit (dogmáit), meghatározott dolgokat nem csinálhatsz, másokat viszont kötelező.
- Ateistaként nem vagy semmilyen szervezett tagja, nincsenek „főateisták”, nincsenek ateista vezetők. Ellentétben a vallással, ahol van törzsi sámán, pap, szerzetes stb. aki közvetíti az állítólagos isten akaratát, és vannak a hívők, akik végrehajtják ezt.
Tehát aki úgy gondolja, hogy az ateizmus is egy újabb vallás, annak nyilván nem okoz gondot rámutatnia arra, hogy hol is tévedek. Esetleg egy frappánsabb meghatározást adnia a vallás fogalmára, amibe belefér az összes vallás (de csak az) és még az ateizmus is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!