28
Egy értelmezésre azért én is kiváncsi lennék tőled azzal az Igehellyel kapcsolatban amit hoztál.
"Valának pedig mindketten mezítelenek, az ember és az ő felesége, és nem szégyenlik vala." 1 Móz. 2,25
Ha ezt az Igehelyet úgy olvassuk ki ahogy te gondolod (most tekintsünk el attól amit én mondtam)- tehát hogy Ádám és Éva meztelenek voltak és nem szégyelték magukat egymás előtt. Mert még nem követték el a bűnt. Maradjunk tehát annál, hogy meztelenek voltak de ezt nem tudták! Felmerülhet bennünk így a kérdés miért nem tudták hogy meztelenek? Nem látták egymást? Ha látták egymást akkor pedig miért nem tudták? Az Igehelyből következik hogy látták is egymást és nem is szégyelték magukat. Tehát látták egymást és mégis tudattalanul éltek egymással? Látták egymást hogy meztelenek és mégsem tudták hogy meztelenek?! Ezt a tudatot tehát a bűneset hozta meg?! Ez így nem stimmel.
Nézzünk egy másik verziót:
Ha meztelenek és tudják hogy ők meztelenek.
Ez sem fog stimmelni a következők miatt:
"És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; figefa levelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak." 1 Móz. 3,7
"És monda Ő: Ki mondá néked, hogy mezítelen vagy? Avagy talán ettél a fáról, melytől tiltottalak, hogy arról ne egyél?" 1 Móz. 3,11
Mindkét Igehely rámutat arra, hogy a negatív változás a bűneset miatt történt. A tudatára ébredtek, hogy ők meztelenek. Nyilván ha ezt tudták akkor ennek már nem kellett a tudatára ébredni! A két Igehelyből az következik, hogy meztelenekké váltak amikor a bűn megtörtént.
Kétségkívül a Szentírás leír valamit de el kell gondolkoznunk annak az értelmén is! Ehhez pedig pedig össze kell hasonlítanunk az Igehelyeket is egymással!
Üdv: Gábor
@ "Felmerülhet bennünk így a kérdés miért nem tudták hogy meztelenek? Nem látták egymást? Ha látták egymást akkor pedig miért nem tudták?"
Azért nem tudták, mert nem tudatosult bennük. Életükben nem láttak mást csak meztelen önmagukat, nem volt "mez"-ük, nem volt ruhájuk, mert nem is volt szükségük rá. Mivel nem tudták mi az a ruha, ezért azt se tudhatták, hogy ruhátlanok.
A bűnbeesés után vették észre, hogy nem érzik jól magukat, úgy ahogy vannak, hanem jobb a fügefaleveles takarás, vagyis tudatosult bennük a meztelen és a nem meztelen állapot és fogalom különbözősége és jelentősége.
@ "Kétségkívül a Szentírás leír valamit de el kell gondolkoznunk annak az értelmén is! Ehhez pedig pedig össze kell hasonlítanunk az Igehelyeket is egymással!"
Amit én magyarázok az magától értetődő és egészen mostanáig nem ismertem olyan embert, aki máshogy értette volna. Amit viszont te magyarázol, az szerény véleményem szerint egy oltári marhaság. Amit te magyarázol az hülyeség, mintha a testünk önmagában és eredendően szégyellni való volna.
Felmerülhet még tehát az a kérdés hogy Isten kezdetben tudatos embert vagy tudattalan embert teremtett? Az én válaszom erre a kérdésre az a Bibliából hogy tudatos embert teremtett. Aki képes volt megismerni a körülötte levő világot az állatokat a növényeket és fel tudta fogni a Teremtőt is! Értette a kommunikációt és Isten úrrá tehette Őt (mármint az embert) minden földi művein. Az ember tudatosan tudta értelmezni a dolgokat képes volt a munkára a kert művelésére a tervezésre a gondolkodásra. Ugyan miért élt volna Ádám a feleségével tudattalanul? Nagyon is tudatosan élt vele. A többi követhető az előző írásomból.
Honnan tudod, hogy miként élt az ember bűnbeesés előtt, ha erről szinte semmit se ír a Biblia? Mi értelme olyanokat belemagyarázni, amire még utalás sincs? Szinte minden amit írsz, a te személyes (vagy szektádban tanult) fikció, erről zéró, nulla információ van. A legnagyobb baj, hogy te ezt a fikciót megpróbálod olyan tényként eladni, mintha a Szentírás állítaná, holott pont ennek ellenkezőjét állítja. De tudjuk, dilettáns volt az írója, maga Isten is, amiért azt sugalltat, csak te tudod jól.
@ "Felmerülhet még tehát az a kérdés hogy Isten kezdetben tudatos embert vagy tudattalan embert teremtett? Az én válaszom erre a kérdésre az a Bibliából hogy tudatos embert teremtett."
Az elbeszélés szerint természetesen tudatosat, ami nem jelenti, hogy akkor mindent tudtak. A kísértő éppen egy nagyobb isteni tudást ígért, mert nem tudtak mindent. A kígyó persze becsapta őket, mert a tudásuk ugyan nagyobb lett, de semmi olyasmiben, ami kívánatos lett volna. Megtudták milyen a bűn, milyen a szégyenkezés, a rendetlen kívánságok, s majd milyen a szenvedés, milyen a betegség, milyen az Istentől távol lévő állapot.
"Azért nem tudták, mert nem tudatosult bennük. Életükben nem láttak mást csak meztelen önmagukat, nem volt "mez"-ük, nem volt ruhájuk, mert nem is volt szükségük rá. Mivel nem tudták mi az a ruha, ezért azt se tudhatták, hogy ruhátlanok."
Tehát te azt állítod, hogy tudatlanul éltek ott egymással. Egyébként ezeket, hogy Ádám és Éva nem tudták mi az a ruha honnan veszed? Gondolom úgy képzeled hogy hűvös alkonyatkor amikor Isten a kertben járt azt ruha nélkül meztelenül tette?! Mert abban biztos lehetsz, hogy nem akkor találkoztak a saját Teremtőjükkel először!
"És meghallák az Úr Isten szavát, a ki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között." 1 Móz. 3,8
A másik az egészen biztos hogy Ádám és Éva azt meg tudta különböztetni hogy van e magán valami vagy nincs! Ennél sokkal értelmesebb volt! Azt mondod, hogy az volt a természetes állapot hogy ruha nélkül voltak, de a mennyei lények sincsenek ruha nélkül!
A Bibliában nem látsz meztelen mennyei lényeket!
"A bűnbeesés után vették észre, hogy nem érzik jól magukat, úgy ahogy vannak, hanem jobb a fügefaleveles takarás, vagyis tudatosult bennük a meztelen és a nem meztelen állapot és fogalom különbözősége és jelentősége."
Tehát azt mondod itt megint hogy tudattalanul éltek egymással és nem tudatosult bennük hogy ők meztelenek! Minden más persze tudatosult bennük csak ez nem! Továbbá itt azt is állítod, hogy az embert a bűneset tette tudatosabbá tehát úgymond enélkül még csak meg sem látta volna a maga tudatlanságát?!
Ezzel szemben ha Ádámnak és Évának olyan fényruhája volt mint az angyaloknak akkor egyáltalán nem kell feltételeznünk azt hogy tudatlanul éltek egymással. Ez a fényruha nem olyan volt mint a mai ruhák. A testük fénybe volt burkolva. Amikor vétkeztek ez a fény eltűnt. A hűtlenségük miatt elvesztették ezt a "ruhát". De Isten helyette bőr ruhákat csinált nekik.
"Amit én magyarázok az magától értetődő és egészen mostanáig nem ismertem olyan embert, aki máshogy értette volna. Amit viszont te magyarázol, az szerény véleményem szerint egy oltári marhaság. Amit te magyarázol az hülyeség, mintha a testünk önmagában és eredendően szégyellni való volna."
Ami azt illeti a Biblia szerint az el nem bukott angyalok csodaszép lények mégis fényruhában járnak. A szégyenérzetet a bűn hozta magával a világba addig nem volt!
"Honnan tudod, hogy miként élt az ember bűnbeesés előtt, ha erről szinte semmit se ír a Biblia? Mi értelme olyanokat belemagyarázni, amire még utalás sincs? Szinte minden amit írsz, a te személyes (vagy szektádban tanult) fikció, erről zéró, nulla információ van. A legnagyobb baj, hogy te ezt a fikciót megpróbálod olyan tényként eladni, mintha a Szentírás állítaná, holott pont ennek ellenkezőjét állítja. De tudjuk, dilettáns volt az írója, maga Isten is, amiért azt sugalltat, csak te tudod jól."
Ajánlom figyelmedbe a bibliai leírást az 1 Móz. 2. fejezetében.
Egyébként lenne még egy két kérdésem feléd (nem rosszindulatból) csak kíváncsiságból kérdezem. Hogy te hogy gondolod ha nem lett volna bűneset akkor meztelen lényekkel népesült volna be a föld? Illetve a mennyben a feltámadottak ruhában vagy ruha nélkül lesznek?
Nem tudom ezt kitől kérdezed, de mi értelme meg nem történt dolgokból hipotéziseket felállítani? Mit tudsz igazolni a "mi történt volna ha..." kérdésekkel? Honnan a bús nyavajából tudná bárki? Ellenben Isten tudta, hogy lesz bűnbeesés, tehát értelmetlen a felvetésed.
Arról sincs konkrét leírás, hogy a mennyben miként vannak az emberek. A Jelenések könyvében fehér ruhában jelennek meg, ami a lelkük állapotára utál, mint írja is "fehérre mosták a bárány vérében".
Ismerem a Teremtés könyvének 2. fejezett, ott viszont nem ír részletesen ezekről. Ellenben veled, én nem találok ki plusz dolgokat, egyszerűen elfogadom, amit a szent írók Isten sugalmazására leírtak. Nekem ennyi pont elég, nincs szükségem olyan dolgokat kitalálni, amikről említés sincs benne. Például olyan ökörséget, hogy fényruhát hordtak az emberek.
"Nem tudom ezt kitől kérdezed, de mi értelme meg nem történt dolgokból hipotéziseket felállítani? Mit tudsz igazolni a "mi történt volna ha..." kérdésekkel? Honnan a bús nyavajából tudná bárki? Ellenben Isten tudta, hogy lesz bűnbeesés, tehát értelmetlen a felvetésed.
Arról sincs konkrét leírás, hogy a mennyben miként vannak az emberek. A Jelenések könyvében fehér ruhában jelennek meg, ami a lelkük állapotára utál, mint írja is "fehérre mosták a bárány vérében"."
Ha nem tudod hogy kitől kérdeztem akkor nem te vagy az akivel idáig vitáztam. Így nyilván nem érted miről van szó. A kérdésem ahhoz a személyhez szólt akivel vitáztam és a vitatémánkhoz kapcsolódott amelyben ő állított valamit ezzel kapcsolatban tettem fel a kérdést.
Amúgy nem a bűnbeesés a kérdés. Igen fehér ruhában jelennek meg ez kapcsolódik a korábbi vitatémánkhoz a másik személlyel.
"Ismerem a Teremtés könyvének 2. fejezett, ott viszont nem ír részletesen ezekről. Ellenben veled, én nem találok ki plusz dolgokat, egyszerűen elfogadom, amit a szent írók Isten sugalmazására leírtak. Nekem ennyi pont elég, nincs szükségem olyan dolgokat kitalálni, amikről említés sincs benne. Például olyan ökörséget, hogy fényruhát hordtak az emberek."
Nem ökörség de ha nem voltál a vitában érthető módon nem értheted amiről beszéltem.
Az szp72 válaszolónak címeztem a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!