Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért szükséges a vér a...

Miért szükséges a vér a bűnbocsánathoz?

Figyelt kérdés
Miért volt szükség mindenféle állatok leölésére ahhoz, hogy bocsánatot nyerjenek az emberek és végsősoron miért volt szükség Jézus kereszthalálára? Egy megbocsájtó istennek mi szüksége van a vérre? (és ha megbocsájtó akkor miért nem lehet vér nélkül megbocsájtani?)
2020. jún. 30. 11:13
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
100%

"Azért szóltam le őket mert ugyan szavakból állnak de egyáltalán nem válaszolják meg a kérdésem."

Kétféle választ is kaptál: azért van a vérre szükség, mert ha nem lenne a bűnnek komoly következménye, akkor simán félvállról lehetne venni a bűnt - nem mintha most nem így lenne. A másik válasz az volt, hogy a vér kiontása az élet kiontásával egyenlő, mert a bűn zsoldja a halál (ugye mint elég komoly következmény) Szóval akkor megkérdezem: Miért is nem válaszolják meg ezek a kérdésedet? Vagy ha esetleg tudsz a halálnál komolyabb büntit, szívesen elolvasom.

"Pont mint a te válaszod ami szimpla mellébeszélés."

Én csak leírtam a véleményem Rólad, nem hiszem, hogy mellébeszéltem volna, sőt.

"Jól értem akkor te azt nem iktatod ki a törvények közül, hogy nem ehetsz egy csomóféle állatot, vagy hogy a házasságtörőket meg kell kövezni vagy hogy ne viselj kétféle szövetből készült ruhát hanem ezeket mind betartod?"

Nem jól érted. Szóval mostmár én is nevezhetlek "elmebetegnek" (nyugi nem süllyedek odáig).

"Bónusz: ja, aki azt hiszi, hogy a vérben van a vér az tenyleg vagy tökhülye vagy elmebeteg. Egy emberből ki lehet csapolni az utolsó csepp vért, kiönteni a klotyóba majd feltölteni valaki más vérével. Akkor az az ember meghalt lelkileg vagy mi? Vagy valaki más lelke költözött belé?"

A vér biológia, a léleknek viszont köze sincs a biológiához. A vér lecsapolása nem gyilkosság. Nem "kiontás", nem feláldozás. Ő pedig feláldozásról beszélt. A bűnbocsánatért való feláldozásról. Teológiáról. Érezhető a kettő közötti különbség.

2020. jún. 30. 22:28
 32/37 A kérdező kommentje:

Szóval szerinted "az ószövetség törvényei továbbra is érvényesek" de te nem tartod be őket?

Tudok a halálnál komolyabb büntetést: az örökké tartó szenvedést a pokolban. Szivesen.

Az hogy vér nélkül nem lehet komolyan venni a büntetést az egy vélemény, szerintem meglehetősen perverz álláspont. Én anélkül is komolyan tudom venni.

2020. jún. 30. 22:39
 33/37 szp72 ***** válasza:

A bűn olyan cselekedet, aminek rossz következménye van, vagyis büntetést von maga után. Ha bűnt nem követné büntetés, akkor az nem is volna bűn, mert milyen bűn az, aminek nincs rossz következménye? A súlyos bűnöknek természetesen súlyos következménye van, a legsúlyosabb bűnökért halál jár.

A megbocsájtás a büntetés részben vagy egészben való elengedését jelenti. Kétféle módon lehet a bűnt megbocsájtani: Az egyik, hogy megszüntetjük a bűn bűn jellegét, vagyis eltöröljük az érte járó büntetést. A másik, hogy valaki más átvállalja a bűn következményeit, vagyis a büntetést. Harmadik lehetőség nincs. Ha például egy gyerek betöri valakinek az ablakát, ezzel ugye kárt okozott, amiért fizetnie kellene, hiszen helyre kell tennie az okozott kárt. Ha a károsult úgy dönt, hogy igazából nem is kell neki már az az ablak, ezzel eltörli a bűn bűn jellegét. A másik lehetőség, hogy a tulajdonos, maga szenvedi el a helyreállítási költségeket, s felmenti alóla a gyereket.

Isten azonban soha nem törli el a bűn bűn jellégét. Ő megalkotott egy világot a megfelelő törvényekkel. Amire kimondta, hogy bűn, az örökre bűn marad, az örökre büntetést fog maga után vonni. Amire pedig halálos bűnt mondott, az halálos bűn marad.

Vér nélkül nincs bűnbocsánat valójában csak annyit jelent, hogy a halálos bűnért valóban halál jár. A vér az élet jelképe. Amikor az Ószövetség idején állatokat áldoztak bűnökért vagyis szertartásosan kifolyatták a vérét, ezzel az emberek azt akarták megvallani és elismerni, hogy bűneikért halált érdemelnek, amiért cserébe az ártatlan állat vérét vagyis életét ajánlják fel. Az ártatlan állat vére persze nem volt arányban az elkövetett emberi bűnök súlyával, az állatáldozat igazából nem törölte el a bűnöket, nem adott megváltást, nem szabadított meg a haláltól, de nem is volt teljesen haszontalan. Az őszinte bűnbánó ember állatáldozata adott bizonyos bűnbocsánatot, s egyben előképül szolgált Krisztus megváltásához.

Krisztus nem azért halt meg a kereszten, mert Isten vérszomjas, hanem egyszerűen úgy működik a dolog, hogy az emberek bűne szenvedést okoz. Az ártatlan szenvedés tudja csak a bűn okozta szenvedéseket semlegesíteni, a megérdemelt halált csak az igazságtalanul elszenvedett halál váltja meg. A bűn zsoldja ugyanis a halál. Nem egyszerűen a biológiai halál, hanem a szellemi halál, amely a Sátán osztályrésze, s amelyben az ember is részesül, ha bűnt követ el, vagyis ha a Sátán szolgálatába szegődik.

2020. jún. 30. 23:24
 34/37 anonim ***** válasza:

"Szóval szerinted "az ószövetség törvényei továbbra is érvényesek" de te nem tartod be őket?"

Senki sem tudja betartani. Aki azt mondja, hogy Ő mindent betart, az hazudik. Mindenki követ el bűnöket, mindenki bűnös.

"Tudok a halálnál komolyabb büntetést: az örökké tartó szenvedést a pokolban. Szivesen."

És ez meg is fog valósulni azokkal az emberekkel, akik nem fogadták el Jézus Krisztus keresztáldozatát a bűneik eltörléséért. A halál elkerülhetetlen, ez az alapvetően is bűnös ember életének a velejárója. Azonban az nagyon nem mindegy, hogy azok közé tartozol, akiknek a halál nyereség, vagy azok közé, akiknek a haláluk egyenesen a kárhozat útjára vezet.

Mert nekem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség. (Fil 1:21)

A Benne hívőknek a halál tulajdonképpen nem is létezik, mert a biológiai halál után azonnal megy át az örök életbe, tehát magyarul nem fog rajta a halál.

"Az hogy vér nélkül nem lehet komolyan venni a büntetést az egy vélemény, szerintem meglehetősen perverz álláspont. Én anélkül is komolyan tudom venni."

Nem arról volt szó, hogy vér nélkül nem lehet komolyan venni. Leírtam, hogy vérrel sem veszik komolyan, ezt tapasztaljuk. Viszont a vér kiontása elég komoly következmény, másrészt a kegyelemben részesülőt is visszatartja attól, hogy visszaéljen a kegyelemmel. Az, hogy szerinted ez egy perverz álláspont, az csak egy vélemény.

"Én anélkül is komolyan tudom venni."

Nem hiszem, hogy bárki is arra hivatkozna a bűntől tartózkodása okán, hogy fél a vérének a kiontásától. Jézus már elvállalta, hogy helyettünk az Övé ontasson ki. Nekünk csak el kell fogadnunk. Én azért próbálom magam minél távolabb tartani a bűntől, mert hűséges akarok lenni az Istenhez, és nem akarok visszaélni a kegyelmével, mert tudom, hogy mekkora árat fizetett ezért.

2020. jún. 30. 23:33
 35/37 anonim ***** válasza:

"Tudok a halálnál komolyabb büntetést: az örökké tartó szenvedést a pokolban."

"Jelenések 20:13 A tenger kiadta a benne levő halottakat, a Halál és a Pokol is kiadták a náluk levő halottakat, és megítéltetett mindenki cselekedetei szerint.

Jelenések 20:14 És a Halál és a Pokol belevettetett a tűz tavába: ez a második halál, a tűz tava."

Hol írja a Biblia azt, hogy a pokolban örök szenvedés vár? Próbáld összerakni a két infót. Szívesen.

2020. júl. 1. 05:48
 36/37 anonim ***** válasza:

És az ördög, a ki elhitette őket, vetteték a tűz és kénkő tavába, a hol van a fenevad és a hamis próféta; és kínoztatnak éjjel és nappal örökkön örökké.

Jelenések 20:10

És a tenger kiadá a halottakat, a kik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, a kik ő nálok voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.

Jelenések 20:13

A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.

Jelenések 20:14

És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték.

Jelenések 20:15

Próbáld összerakni a négy infót! Szívesen.

2020. júl. 1. 07:29
 37/37 pelgrim ***** válasza:

Nem volt rá szükség. De Jézus aki a népek, az emberek (ön-)tudatának felemelését látta feladatának, vállalkozása sikerének érdekében hajlandó volt akár a legnagyobb áldozatot hozni, amire egy ember képes lehet. Helytelen magyarázat az, hogy az Atya küldte volna egyszülött fiát véres martalékul, csak azért hogy kiengesztelődhessen. Jézus a színeváltozása alkalmával megkapta a biztonságot, hogy bármi is történik vele Ő tovább fog élni. Akkor képes volt vállalni a megalázást, a szenvedést, a gyötrelmes halált. Ell lehet képzelni tanítványai lelkiállapotát, mikor az első alkalommal találkoztak vele azon emélékezetes nap után mikor a kereszten látták meghalni. Tudatuk akkor a 'magasba' emelkedett egy embertársuk lehetőségeinek láttára, aki isteni kilétére ébredve a Krisztust hozta kifejezésre.

Jézus ábrázolása mint áldozati bárány nem más mint vakbuzgó hitoktatok okoskodása. Jézus valóban értünk vállalta a halált és megváltotta azokat, akik tanítását komolyan veszik, de nem a bűneiktől, sem azok következményeitől, ahanem a tudat szánalmas állapotából.

2020. júl. 1. 11:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!