A szidóvá váláshoz teljes körülmetélés szükséges, tehát csak a teljesen körülmetélt embereket fogadják el zsidónak egyáltalán?
Sziasztok! Keresztény vagyok de szeretnék áttérni a judaizmusra, de ezzel kapcsolatban több kérdésis felmerült bennem, hallottam a rituális fürdésről és a körülmetélésről és sokat olvastam a judaizmusról, de azt nem tudom :
1,ha körbe is metélnek csak a teljes körülmetélés "érvényes"
2.a betért zsidókat is befogadják, és elfogadják olyan zsidónak mint azt aki annak is született?
3, Hallottam hogy az hogy elfogadnak e az közösségtől függ, aki miskolci és hasonlóan betért zsidó, attól azt szeretném kérdezni hogy őt a miskolci rabbi és közösség "elfogadta" vagy inkább nem is érdemes próbálkozni....
A válaszokat előre is köszönöm
A betért az sokszor csak betért marad, más, mint akinek anyja az volt, így örökölte származását.
De ezeket a kérdéseket miért nem annak a rabbinak teszed fel, ahova be akarsz térni? Mert van sok féle zsidó irányzat, ezek is eltérnek egymástól. Más lesz egy neológ gyülekezet és más lesz egy ortodox.
Milyen a nem teljes körülmetélés?
Amúgy, ha nem csinálod meg, akkor lehet, hogy nem fogadnak el.
Szia!
1.) Felekezettől függetlenül teljes körülmetélés van, még a legliberálisabb ágazatnál is. Kivételt ezalól az képez, ha egészségügyi okoknál fogva nem végezhető el. Ezzel viszont vigyázz, mert sok rabbi ezesetben nem fogja elvállalni a betérítést, hiszen ha nem vagy körülmetélve, nem hívhatnak fel a Tórához, és ez lényegi eleme a zsidó vallásnak. A helyedben ezt a témát nem is firtatnám a rabbival, csak rossz benyomást tesz. Ha eldöntötted, h felveszed a zsidó vallást, vállald a körülmetélést. Hidd el, nem olyan szörnyű, nagyon sokan felnőttként esnek túl rajta manapság.
2.) Ami az elfogadást illeti, megnyugtathatlak, nincs különbségségtétel. A közösségnek általában eleve fogalma sincs, h ki a betért, és ki nem, max onnan lehet néha sejteni, ha valaki feltűnően jól ismeri a liturgiát (az átlag hívő manapság örül, ha úgy ahogy követni tudja az imakönyvben, h mi történik).
3.) Nem vagyok ugyan miskolci, de felmerül a kérdés, hogy egyáltalán van-e aktív közösség arrafelé (mármint rendszeres istentisztelet tóraolvasással). Sajnos vidék ebből a szempontból nagyon gáz. Még Pesten se mindig mindenhol jön össze a minjan, vidékre ez hatványozottan igaz. Ha csak elvétve van istentisztelet, akkor ott eleve nem tudsz betérni, hiszen alapkritérium, hogy meg tudd győzni a vallási bíróságot arról, hogy tudsz aktív zsidó közösségi életet élni.
Eleve nem minden rabbi vállal giur jelöltet, elképzelhető (sőt, szerintem valószínű), hogy Pesten kellene csinálnod a betérést. Mindentől függetlenül, keresd fel a miskolci rabbit, és tedd fel neki a kérdéseidet (kivéve a körülmetélést), hiszen lehet h tévedek, és virágzó közösségi élet folyik.
Nyugodtan kérdezz, ha érdekel még valami!
"betegség miatt is lesz körbemetélés"
Azért azt jó tudni, hogy a brisz (=szövetség,vagyis a körülmetélés, ami a szövetség jele) az egy szertartás és csak úgy érvényes, az orvosi nem az igazi ( pl az orvos nem mondja el az imákat, stb ).
Viszont, ha rituálisan megcsinálták, az orvosilag is megfelel ( pl, ha szûkület miatt kellene amúgy is ).
Ja, és azon ne lepôdj meg és ne is kedvetlenedj el, hogy a rabbi elôszr is igyekszik lebeszélni, aztán meg elutasít, ez ugyanis kötelezô. Sôt, általában másodjára is.
Erre azért van szükség, hogy meggyôzôdjenek a szándék komolyságáról és az álhatatosságodról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!