Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A szidóvá váláshoz teljes...

Mbk9902 kérdése:

A szidóvá váláshoz teljes körülmetélés szükséges, tehát csak a teljesen körülmetélt embereket fogadják el zsidónak egyáltalán?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Keresztény vagyok de szeretnék áttérni a judaizmusra, de ezzel kapcsolatban több kérdésis felmerült bennem, hallottam a rituális fürdésről és a körülmetélésről és sokat olvastam a judaizmusról, de azt nem tudom :

1,ha körbe is metélnek csak a teljes körülmetélés "érvényes"

2.a betért zsidókat is befogadják, és elfogadják olyan zsidónak mint azt aki annak is született?

3, Hallottam hogy az hogy elfogadnak e az közösségtől függ, aki miskolci és hasonlóan betért zsidó, attól azt szeretném kérdezni hogy őt a miskolci rabbi és közösség "elfogadta" vagy inkább nem is érdemes próbálkozni....

A válaszokat előre is köszönöm

2019. jún. 12. 16:43
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

A betértek papírforma szerint teljes értékű zsidók, sőt, az ortodox betéréseket még Izrael is elfogadja ami azt jekenti, hogy beterés után jogosult vagy az izraeli állampolgárságra, 4 hónapos ingyen héber byelvtanfolyamra, ingyen repjegyre Izraelbe és ingyen szállásra 6 hónapig, havi fizetésre amit van aki akár 2 évig is kap (de hivatalosan asszem 6 hónapig). stb.

Aztán van sokféle zsidó. Most hogy ki hogyan vélekedik, az az ő dolguk, nyilván kozos multad nincs a zsidókkal, de kozos jovod az lesz velunk.

2019. jún. 14. 11:33
 12/16 A kérdező kommentje:

9-es válaszoló. Igen, egyébként fitymaszűkületem is van...

De ha nem az orvos, akkor hol lehet rituálisan körbemetéltetni magad?

2019. jún. 14. 17:20
 13/16 A kérdező kommentje:

Tehát hogyan lehet eljutni odáig, hogy ezt rituálisan is megcsinálják, meghogy ki csinálja ezt pontosan?

Egyébként miben különbözik az imákon kívül, mondjuk az eljárás vagy bármi az orvosi körülmetéléstől?

2019. jún. 14. 17:23
 14/16 anonim ***** válasza:

Figyelj, ezek már elég specifikus kérdések, szerintem kérdezz egy rabbit:

[link]

Szoktam olvasgatni a válaszokat a kérdésekre, mindenre türelmes kedves válasz érkezik. (én nem vagyok zsidó, csak érdekelnek a különféle kultúrák.)

Azt tudom, hogy ha orvosilag már körül vagy metélve, az sem gáz, mert akkor is csinálnak egy szertartást, ahol jelképesen megvágják egy kicsit, és az lesz a betérési szertartásod.

Remélem, van aktív közösség Miskolcon, én örülnék neki, mert színesíti a város kultúráját. Ehhez te is hozzájárulhatsz :)

2019. jún. 14. 23:04
 15/16 Bódi Benjámin válasza:
100%

1, Egy rabbinak kell korulmetelnie de erre csak a betérés után kerül sor. Ha már körül vagy metelve szertartás nélkül, akkor a mohel egy kicsit belevág, és elmondja az imákat.

2, Egy betért zsidó ugyan olyan zsidó betérés után, mint aki annak született.

3, viszont: fontos eldönteni hogy milyen rabbinal tersz be. Ha mondjuk egy neológ rabbinál térsz be, akkor az két három hét alatt meg van, de a világon sehol sem fogadják el az Izraeli rabbinátus sem, csak Magyarországon a neologok. (Magyarországon kívül nem nagyon vannak neologok)

Viszont ha egy ortodox rabbinál térsz be, azt mindenhol elfogadják a világon. Az hogy nem fogadjak el, az azt jelenti hogy úgy tekintenek rád mintha egyáltalán nem lennel zsidó azaz nem számolnak be a minjenbe, nem lesz kóser amit főzöl, stb. Beteresre mindkét esetben csak Budapesten van lehetőség, de Miskolcon két zsidó közösség is működik egy neológ, és egy Chabad vagyis ortodox Haszid.

2019. jún. 20. 22:02
 16/16 anonim ***** válasza:
52%
Hogyhogy nincs női körülmetélés, mint az észak afrikai országokban?
febr. 26. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!