Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jehova tanúinak az "Új Világ"...

Jehova tanúinak az "Új Világ" bibliafordítása (ÚVF) mennyire hiteles, szöveghű, pontos?

Figyelt kérdés

Tudom, sokszor megy erről a vita egyéb kérdések alatt, de szeretnék itt összegzett álláspont(ok)at kapni pro és kontra. Konkrét igehelyekkel, amik a kritizálók szerint értelmi szempontból tévesen lettek fordítva, és Jehova tanúinak véleményét is szeretném hallani erről.

Csak civilizáltan vitázzunk kérem :)

2020. jún. 22. 19:22
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
90%

Vidiripi

"Vidiripi, látod pont ilyen túlzó és cseppet sem tárgyilagos hozzászólást vártam tőled. Azért szívesen meglepődnék kellemesen, ha ennek egyszer ellentmondanál!"

Már nem egy esetben kértem tőled más kérdések kapcsán is hogy fejtsd ki mire is gondolsz pontosan.

És most is ezt kérem tőled hogy mit túloztam el és mi nem volt tárgyilagos az általad idézett részben? "amit az Őrtorony szervezet felhasznál érdekes módon mind különféle egyházaktól ered. De legtöbb esetben a katolikus egyháztól származó információkat használ fel!"

"A helyes válasz természetesen az, hogy igaz, amit írtam, nem is cáfoltad meg ezzel."

Persze hogy igaz azért nem cáfoltam meg! Az Őrtorony szervezet annyiféle forrást kutat és használ amely valóban páratlan és még az ENSZ-szel is kapcsolatban volt annak ellenére hogy azt tanítja róla hogy az Sátán szervezete! Természetes hogy ezt nem lehet megcáfolni!

"Természetesen hitbeli kérdéseket az egyházak tanításai alapján vizsgálnak meg a Tanúk, ez miért lenne probléma?"

Nem tudom miért lenne probléma!

"És mivel a katolikus egyház jelenleg a legnagyobb (papíron) a kereszténynek mondott egyházak közül, így az sem csoda, ha annak viszonylatából közelítik meg a kérdést a legtöbbször."

Ezzel már van probléma. Ugyan is nem azért közelítik meg a katolikus egyház viszonylatából mert az a legnagyobb! Szerinted véletlen hogy annak idején elindult a reformáció? Ez nem mennyiségi kérdés egyáltalán!

"De merő félrevezetésnek számít hogy amit Jehova Tanúi felhasználnak információt, az mind más vallásoktól ered! Az élet minden területéről és óriási mennyiségben foglalkoznak információval. Minden fiókhivatal mindenre kiterjedő hatalmas könyvtárat használ."

Elismerem ebben tévedtem! Való igaz hogy nem csak vallással kapcsolatos információkról van szó bár elsősorban én erre gondoltam!

"Erre szokták mondani hogy mindenki magából indul ki! Amint látom a te esetedben nem is tévedtek a Tanúk."

Soha nem voltam Jehova tanúja! De hosszú ideig tanulmányoztam velük! De már írtam neked nem is egyszer és arra is felhívtam a figyelmedet hogy ezt nem egy válaszomban le is írtam évekre visszamenőleg.

Érdekel egyáltalán az igazság?

"Aki az igazságot akarja tudni, az kideríti, mert megtalálható."

Ha valóban érdekel amit erősen kétlek de ha esetleg tévednék akkor már csak az a kérdés hogy miért nem jársz utána? Itt az oldalon!

Egyébként nem egy Jehova tanúja is tudná bizonyítani hogy igazat mondok hiszen privát levelezést folytattam már akkor is tanúkkal amikor tanulmányoztam velük! És azok a levelek nekem megvannak.

Az első levél az 2012-es.

"Benned pedig nem volt mert a megfelelő keresztényi alázat hogy alaposan utána nézz mindennek. Nem lehetett meg, ha ilyen téves ismerettel rendelkezel róluk most is!"

Nem tévesek az ismereteim!

"Ugyanis Jehova a szervezete élére mindenkor kinevezett vezetőket, akik beosztását valódi és Írás szerinti okok nélkül, csak Isten törvényei ellenében kérdőjelezheti meg bárki."

Pont ezt teszem ,megkérdőjelezem az Írások szerint!

Hamis próféciák ,hamis tanítások ,hamis állítások!

"Vagyis ez a kijelentésed is azt mutatja hogy benned nincs meg az isteni vezetés iránti alázat, ami egyáltalán nem diktatórikus, hiszen te is szabadon távozhattál, sok más, ténylegesen kiközösítettel együtt."

Én a mai napig bármikor bemehetek a Királyság Terembe és köszönni fognak nekem mert nem vagyok kiközösített. Mivel nem voltam tanú! Érdeklődő voltam aki tanulmányozott Jehova tanúival és ennyi. De a mai napig tartok fent személyes kapcsolatot olyanokkal akik Jehova tanúi. És több Jehova tanúja is van akik segítséget kértek tőlem. Mondjuk ez oda-vissza így van mert én is kértem már segítséget.

"Te ezek szerint sokkal lazábban képzeled el az isteni irányítást?"

Te azt tartod lazaságnak hogy nem értek egyet a mindenkori HÉR tanításaival? Értelem szerűen ha nem tartom Istentől valónak a HÉR-t akkor nem is értek egyet a tanításaikkal.

Egyébként hogyan nevezte ki őket Isten? Mert az le van írva a Bibliában hogy Jézus hogyan hívta el a tanítványait. De az hogy Isten hogyan hívta el a szolgálatra a mindenkori HÉR tagjait arról miért nem lehet olvasni az Őrtoronyban? Pált megszólítja Jézus Krisztus a damaszkuszi úton. Hogyan ,hol ,mikor szólította meg a HÉR tagjait Isten vagy Jézus vagy Isten egy küldöttje?

"Mert az egy dolog hogy szerinted a Tanúk Vezető Testülete nem Írás szerinti. De ezt még semmiféle valós és hiteles bizonyítékról nem tudtad alátámasztani! Felületesen vizsgáltad mert a tényeket. Ez rengeteg megjegyzésedből látszik."

De igen már írtam erről korábban is és nem is egyszer. Csak ugye te nem akarsz utána járni a dolgoknak hiszen akkor kutatni kellene és az időigényes. Te meg nem akarod vesztegetni az időt az igazságra.

De jó legyen akkor majd ki fogom fejteni neked. Emlékeztess rá hogy kíváncsi vagy erre a témára! Majd meglátjuk hogy figyelmeztetsz-e.

"Igen, én is alá támasztom, de te total rosszul értelmezed az indokom. Tehát "bárki el tudja dönteni" az Írások helyes értelmezését, mint az első században is sok laikus is el tudta dönteni mi az igazság, de ez nem tette szükségtelenné az isteni vezetés és a hozzáértő és avatott szakemberek létét és SEGÍTSÉGÉT! Ma is így van."

Látod barátom ,megint jössz a szakemberekkel. Én is ezt vázoltam neked egy másik kérdésnél ahol a saját fordítású Bibliátokról volt szó!

Azt hogy milyen szakemberek is készítették? Nem adtál választ pedig ott is te hoztad fel elsőként azt hogy kell szakember és itt most megint te hozod fel! De még sem áll rendelkezésedre ez az információ.

"És mit gondolsz, a kb. 20-egynéhány magyar fordításhoz képest, mennyi angol létezik? Ebből a 20-bol is jó néhány csak Újszövetség!"

Te mit gondolsz arról hogy a magyar fordítás esetében elhatárolódik a Magyar Biblia Társulat ettől a fordítástól? De ahogy korábban is írtam "Megjegyzem hogy néhány tudós kivételével csak negatív kritikát kap ez a fordítás a szakmától és nem csak Magyarországon hanem a világ más részein is!" - hogy idézzem magamat!

"A Biblia teljes, ellentmondásmentes igazsága az etalon."

Hahó ,ébresztő! Fordításról van szó! Mutass nekem olyan magyar Biblia fordítást amiben ellentmondás van!

"Ugyanis minden betoldás, félrefordítás, hiba ellentmondásba ütközik a Szentírás más részeivel! Ilyen a lélek/szellem szavak következetlen és a bibliai szövegek szerinti pontatlan használata is pl."

Hm...valóban? Olvastad te a 19. kommentet?

Az ég és a menny közötti különbség tekintetében. Akkor az Ú.V.F. szerint Isten egy anyagi lény. Hiszen azt írja hogy "Égi Atyánk"!

Ez melyik kategóriába sorolható?

De a kegyelem és a ki nem érdemelt kedvesség is jelentős. (amit én is feszegettem már más kérdéseknél írt kommentjeiben.

"Értem én hogy sokszor a hamis tanokat tanító egyházaknak éppen ez a célja, de hát ez bizony nem jó indok arra, hogy például a "kegyelem" szónak univerzális jelentést tulajdonítsunk a sokkal pontosabb, kifejezőbb és érthetőbb "ki nem érdemelt kedvesség" helyett."

Nem! Dehogy érted!

"Az hamis indok szerintem hogy "magyartalan", mert a Biblia ősi szövegében és a későbbi évszázadok rengeteg különféle fordításában is szerepel sok-sok nehezen érthető, a mai fülnek idegenül hangzó szöveg, melynek alaposan utána kell kutatni, ha pontosan érteni akarjuk."

Ébredj már fel! A 2017-es átdolgozott kiadásban is ezt olvashatod! És ez a 2017-es szöveg is idegenül hangzik. És bizony amikor először hallottam ezt a kifejezést bizony nem volt egyértelmű hogy mit is jelent!

"Ezekhez képest az Isten ki nem érdemelt kedvessége kiválóan értelmezhető és a Biblia összes helyén, ahol eredetileg e gondolatot alkalmazzák, lefedi az eredeti gondolatot. Igen, még a "kegyelem" szimpla értelmét is!"

Inkább csak te nem vagy tisztában a kegyelem szó jelentésével és azért vagy ezen a "szimpla" véleményen!

"Ez az érved pont ugyanolyan, mint amikor a Biblia szerint az első sz-i tanítványoknak "mindenütt ellene mondanak". Hú, micsoda felfedezés! Vidiripi, ez ugye szerinted egy Írás szerinti kritika?"

Nem barátom ez nem egy Írás szerinti kritika! Az Ú.V.F. negatív kritikákat kap a szakmától külföldön és Magyarországon egyaránt! Ez puszta tény!

És még egy tény! Nem mondtak mindenütt ellent az első századi tanítványoknak! Akarod hogy elmondjam erről hol olvashatsz a Bibliában?

2020. jún. 27. 00:37
 22/23 anonim ***** válasza:
100%

Idézek a 20-astól:

„Jehova a szervezete élére mindenkor kinevezett vezetőket, akik beosztását valódi és Írás szerinti okok nélkül, csak Isten törvényei ellenében kérdőjelezheti meg bárki. … Mert az egy dolog hogy szerinted a Tanúk Vezető Testülete nem Írás szerinti. De ezt még semmiféle valós és hiteles bizonyítékról nem tudtad alátámasztani!”

Bocs, Vidiripi, ez annyira magas labda volt, hogy muszáj lecsapjam, pont az ÚVF helyessége témájában.

Máté 23:10 ÚVF szerint:

„VEZETŐnek se szólítsanak benneteket, mert csak egy VEZETŐtök van, a Krisztus.”

Jézus itt nem kért nagy dolgot.

Csak annyit, hogy ezt az elnevezést, hogy „Vezető”, hagyjuk meg neki.

De nem, a Vezető Testület nyíltan szembeszállt Jézus Krisztussal, és ahelyett, hogy Irányító Testületnek vagy Kormányzó Testületnek, vagy netán Nagyfőnökök Csapatának vagy bármi másnak nevezték volna magukat, Vezető Testületnek neveztetik magukat.

Ez miért gond?

Mert Jézus a Máté 23: 8-10-ben pont arról beszél, hogy a keresztények Tanítója és Vezetője maga Jézus Krisztus, nem pedig valaki vagy valakik a keresztények közül.

Azzal, hogy a Vezető Testület a csakis Jézus Krisztusnak kijáró nevet vette fel, ezzel Krisztus helyébe helyezte magát, más szóval földi képviselőjének, helyettesének nevezte ki magát (vö: Pápa) (vö2: Jehova szócsöve).

És milyen szót használ a Biblia azokra, akik Krisztus helyébe helyezik magukat?

ANTIKRISZTUS

[link]

„A görög szónak két jelentése is van.

Egyrészt utalhat bárkire vagy bármire, aki vagy ami Krisztus ellen van. Másrészt egy hamis krisztusra is utalhat, aki Krisztus helyébe emeli magát …..”

Ekkora öngólt rúgni….

2020. jún. 28. 15:18
 23/23 anonim ***** válasza:
100%

Ja, és még valami:

20-astól idézet:

„Jehova a szervezete élére”

Hol írja a Biblia, hogy Jehovának lenne „Szervezete”

Akár az ÚVF?

A Bibliában ilyen kifejezéseket találunk:

Isten népe, felesége, gyermekei, kiválasztottjai, Krisztus teste, nyája, juhai, ecclésia (=”kihívottak”, ezt fordítják egyháznak, vagy gyülekezetnek) stb.

„Szervezetet” még az ÚVF-ben sem találni.

Szervezete egy cégnek van, vagy Egyesületnek, vagy az államigazgatásnak.

Nem csoda, hogy Jehova Tanúit egy könyv és folyóirat kiadó vállalatnak tartják…

2020. jún. 28. 15:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!