Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan értelmezzük a Jn 5,18-at?

Hogyan értelmezzük a Jn 5,18-at?

Figyelt kérdés
2020. máj. 31. 09:49
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
50%

8-asnak tgt-nek

"Felele nékik Jézus: Nincs-é megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek vagytok? Ha azokat isteneknek mondá, a kikhez az Isten beszéde lőn (és az írás fel nem bontható),Arról mondjátok-é ti, a kit az Atya megszentelt és elküldött e világra: Káromlást szólsz; mivelhogy azt mondám: Az Isten Fia vagyok?!" Ján. 10,34-36

A zsidók elkövették azt a hibát, hogy megkérdőjelezték Jézus Istenségét. Krisztus azonban szembe állította velük, hogy még az emberek is válhatnak Isteni természet részesévé! Erre utalt amikor feltette a kérdést: "Nincs-é megírva a ti törvényetekben: Én mondám: Istenek vagytok?" A Zsoltáríró által korábban kijelentette: "Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan: Mindamellett meghaltok, mint a közember, és elhullotok, mint akármely fõember." Zsolt. 82,6-7 Jézus nem abszolút értelemben értette azokra az emberekre "a kikhez az Isten beszéde lőn", hogy Istenné lesznek. (Hiszen még halhatatlanokká sem váltak.) Akik elfogadták Őt azok "a Felségesnek fiai"-vá váltak. Nem kapták meg a teljes Istenséget, de a Szent Lélek által Isteni természet részesévé lettek! Jézus viszont a legmagasabb értelemben jelentette ki magáról, hogy Ő Isten Fia, amely azt jelentette, hogy ő egyenlő Istennel! Vádlói ezt észrevették és ezért még keserűbb gyűlölettel viseltettek iránta! Jézus nem szólt káromlást amikor Isten Fiának mondta magát de a zsidóknak szükségük volt egy olyan vádra amely alapján Őt elítélhetik! Ezért tartottak ki abban az elhatározásukban

hogy Jézus káromlást szól! De valójában a helyzet éppen a fordítottja volt a zsidók követtek el káromlást amikor Jézust nem mint Istent fogadták!

"Mondának pedig mindnyájan: Te vagy tehát az Isten Fia? Ő pedig monda nékik: Ti mondjátok, hogy én vagyok! Azok pedig mondának: Mi szükségünk van még bizonyságra? Hiszen mi magunk hallottuk az ő szájából." Luk. 22,70-71

"De tudjuk azt is, hogy az Isten Fia eljött, és értelmet adott nékünk arra, hogy megismerjük az igazat, és hogy mi az igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban vagyunk. Ez az igaz Isten és az örök élet." 1 Ján. 5,20

Gábor

2020. jún. 1. 11:19
 12/27 tgt ***** válasza:
0%
Gábor! Jézus nem mondta magáról, hogy egyenlő lenne Istennel. Őt az Atya megszentelte és elküldte a világra, Istent képviseli, ezt jelenti az istenfiaság és nem azt, hogy Isten lenne.
2020. jún. 1. 11:33
 13/27 A kérdező kommentje:

tgt!

Nem én minősitelek hanem a válaszod mínősít téged !!!

2020. jún. 1. 12:47
 14/27 anonim ***** válasza:
32%

12 Kedves tgt!

"Jézus nem mondta magáról, hogy egyenlő lenne Istennel."

Ha nem mondta akkor miért fájt ez annyira a zsidóknak?

"Őt az Atya megszentelte és elküldte a világra, Istent képviseli, ezt jelenti az istenfiaság és nem azt, hogy Isten lenne."

Tudnád az előző Igehelyemet értelmezni, hogy mi áll benne?

"De tudjuk azt is, hogy az Isten Fia eljött, és értelmet adott nékünk arra, hogy megismerjük az igazat, és hogy mi az igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban vagyunk. Ez az igaz Isten és az örök élet." 1 Ján. 5,20

Kiről beszél itt? Ki az az igaz itt? Mit állapít meg Róla? Amit megállapít azt az Isten Fiáról mondja? Jézus Krisztusról?

2020. jún. 1. 13:01
 15/27 tgt ***** válasza:
0%
14-es; Már többször értelmeztem az igehelyet, pontosan mit nem értesz benne?
2020. jún. 1. 13:12
 16/27 A kérdező kommentje:

Ezt János apostol Keresztelő Jánosról írta:

Ján 1:7 Ez jött tanúbizonyságul, hogy bizonyságot tegyen a világosságról, hogy mindenki higgyen ő általa.

Ezt János apostol Jézusról írta:

1Ján 1:5 És ez az az üzenet, amelyet tőle hallottunk és hirdetünk nektek, hogy az Isten világosság és nincsen ő benne semmi sötétség.

Ezeket viszont Jézus magáról mondta:

Ján 8:12 Ismét szóla azért hozzájuk Jézus, mondván: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem járhat a sötétségben, hanem övé lesz az életnek világossága.

Ján 12:46 Én világosságul jöttem e világra, hogy senki ne maradjon a sötétségben, aki énbennem hisz.

Valóban Jézus sosem mondta magáról Isten vagyok ez nem véletlen, mert fontos a felismerés és ez csak a tanítványoknak adtik meg!!!

Most akkor valaki tévtanitásokat írogat ide vajon ki lehet az .......???

tgt tudod rá a választ???

2020. jún. 1. 14:05
 17/27 tgt ***** válasza:
0%

Értem, tehát összeraktad, hogy ha Isten a világosság, Jézus pedig a világ világosságának mondja magát, akkor Jézus = Isten.

Hát, köszönöm a beszélgetést.

2020. jún. 1. 14:16
 18/27 anonim ***** válasza:
32%

15-ösnek tgt-nek

"Már többször értelmeztem az igehelyet, pontosan mit nem értesz benne?"

Én még nem láttam egyetlen értelmezésedet sem! Miért gondolod, hogy én nem értem? De ha te annyira érted mint, ahogy állítod akkor igazán nem gondolom hogy problémát jelent neked ezt a kis egyszerű feladatot megoldanod amit kértem tőled! Már csak azért sem gondolom mert utaltál is rá, hogy többször megtetted! Felteszem tehát hogy jó gyakorlatot szereztél már ennek az Igehelynek a megmagyarázásában! Tehát kérlek ne várass meg mert igazán kíváncsi vagyok a véleményedre! Látni szeretném! Csak nem hagysz itt éhezni!? Ez igazán nem volna szép tőled! Megtennéd hogy válaszolsz azokra a kérdésekre az Igehellyel kapcsolatban amiket leírtam neked?

Gábor

2020. jún. 1. 14:30
 19/27 tgt ***** válasza:
0%
Gábor: a 8-as és a 12-es kommentemet olvasd vissza.
2020. jún. 1. 14:38
 20/27 A kérdező kommentje:

tgt!

Én is köszönöm a beszélgetést !

Péld 14:6 Bölcsességet keres a gúnyolódó, de nincs; az értelmesnek azonban könnyű a tudomány.

Péld 23:9 Az ostobához ne szólj, mert le fogja nézni a szavaidban lévő okosságot.

Préd 2:14 És látám, hogy hasznosabb a bölcsesség a bolondságnál, miképpen hasznosabb a világosság a sötétségnél.

2020. jún. 1. 14:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!