Kinek a kezéből érdemes elfogadni az ostyát szentáldozáskor és miért adhatja azt a nem miséző pap is?
Többször megfigyeltem, hogy a szentmise végén nem csupán a misét celebráló pap, de a segítője, "egy civil öregember" is áldoztathat vagy egy gyóntatószékből kilépett pap is beugrik segíteni, de melyikőjük kezéből a legszentebb/legjobb elfogadni az áldozatot?
Úgy emlékszem, hogy kiskoromban a vallásos nagymamám azt tanította, hogy mindig a misét celebráló paphoz menjek áldozáskor, de azt nem mondta, hogy miért.
A többieké nem érvényes?
És egyáltalán, miért oszthatja "civil" is az ostyát vagy olyan pap, aki nem vett részt a felajánlási ceremónián?
És akkor aki nem a celebráló papnál végzi a szentáldozást, az nem is Krisztus testét veszi magához, mert az nem vett részt a felajánlási szertartáson, hanem csak elzárva pihent?
Párszor már úgy alakult, hogy nem a "főpap"-nál áldoztam és azóta aggaszt ez a dolog, hogy akkor érvényes-e egyáltalán és felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e "erősebb/tisztább hatással" bír az az ostya, amit a miséző pap teljes átéléssel átváltoztatás után ad ki a kezéből?
Római katolikus vagyok és nyilván nem ez a legnagyobb problémám, de kíváncsian várom a válaszokat, hogy is van ez, köszi!
Az biztos, hogy te nem vagy katolikus, már csak a délután feltett többi kérdésed alapján se, de azt hiszem, hogy még csak keresztény sem vagy."
Hát tudod, ha olyan egy "igazi", jó katolikus, keresztény, amilyennek te a mai viselkedésed alapján itt bemutatkoztál, akkor én nem is szeretnék az lenni vagy inkább neked kellene önkritikát gyakorolnod, és néha tükörbe nézned két Biblia olvasgatás között....
És tévedsz, mert a többi kérdést nem én tettem fel ma, de nagyon örülök, hogy másban is felmerülnek kérdések és indokot szolgáltatnak neked a felebaráti szeretet hithű gyakorlására. :)
Dicsértessék!
"Hát nem tudom, de ha én papként azt látnám, hogy ott esik össze előttem valaki, bizony nem tudnám nyugodtan folytatni a misét és megszakítanám, mentőt hívnék és nem várnám meg, amíg MAJD MÁS megteszi helyettem...."
Nem kell azért ennyire túldramatizálni.
Nagyapám lett rosszul mise alatt, pár sorral arrébb, mint én. Kb. még alig fogtam fel, hogy mi van, már 2-3 erősebb férfi vitte is ki, aztán úgy 5 perc múlva egy orvos vette kézbe az ellátását - mivel ő is ott volt a misén és szóltak neki a rosszullétről.
A kérdésre válaszolva: vannak világi áldoztatók. Őket külön képzik az egyházmegyében, majd püspöki engedélyt kapnak, hogy áldoztathatnak rendkívüli esetekben. Ilyen pl. ha beteghez kell vinni a Szentséget, vagy misén, ha túl sok a hívő és nagyon elhúzódna az áldoztatás, ha csak a pap végezné. Különbség nincs: ugyanúgy Krisztus teste.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!