Kinek a kezéből érdemes elfogadni az ostyát szentáldozáskor és miért adhatja azt a nem miséző pap is?
Többször megfigyeltem, hogy a szentmise végén nem csupán a misét celebráló pap, de a segítője, "egy civil öregember" is áldoztathat vagy egy gyóntatószékből kilépett pap is beugrik segíteni, de melyikőjük kezéből a legszentebb/legjobb elfogadni az áldozatot?
Úgy emlékszem, hogy kiskoromban a vallásos nagymamám azt tanította, hogy mindig a misét celebráló paphoz menjek áldozáskor, de azt nem mondta, hogy miért.
A többieké nem érvényes?
És egyáltalán, miért oszthatja "civil" is az ostyát vagy olyan pap, aki nem vett részt a felajánlási ceremónián?
És akkor aki nem a celebráló papnál végzi a szentáldozást, az nem is Krisztus testét veszi magához, mert az nem vett részt a felajánlási szertartáson, hanem csak elzárva pihent?
Párszor már úgy alakult, hogy nem a "főpap"-nál áldoztam és azóta aggaszt ez a dolog, hogy akkor érvényes-e egyáltalán és felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e "erősebb/tisztább hatással" bír az az ostya, amit a miséző pap teljes átéléssel átváltoztatás után ad ki a kezéből?
Római katolikus vagyok és nyilván nem ez a legnagyobb problémám, de kíváncsian várom a válaszokat, hogy is van ez, köszi!

"Hiszen nálunk azt mondta a pap, hogy átváltoztatáskor akkor sem állhatna meg, ha valaki rosszul lenne."
Ez komoly?!
Miért nem?
És hol a felebaráti szeretet stb?

Feltételezem, hogy a papon és azon az egy emberen kívül, aki rosszul lett, vannak még néhányan, de akár több százan is a templomba. S így van bőven, aki tudja gyakorolni a felebaráti szeretetet. Persze ha egy rosszul lévő emberhez odatódul 40-50 hirtelen a nagy felebaráti szeretet jegyében, akkor többet ártanak vele, mint használnak. A kevesebb néha több, ilyenkor is.

Így van, például ha egy rosszul lévő embert sokan körbefognak, akkor inkább csak rontanak a helyzetén, mintha 1-2 embernek teret engednének, akik szakszerűen tudnak rajta segíteni.
Persze érzem a cinizmusodat, felőlem le is pontozhatsz, nem különösebben izgat. Már egész jól hozzászoktam az okoskodó buta emberekhez itt.
"Már egész jól hozzászoktam az okoskodó buta emberekhez itt."
Már én is egész jól hozzászoktam a személyeskedő megnyilvánulásokhoz, mert aki kifogyott az észérvekből, az már csak erre képes. De ugye ne ítélj, hogy ne ítéltess! :)

"te kicsiny hitű vagy, aki ráadásul azt hiszi magáról, hogy mindent ő tud legjobban és leghelyesebben megoldani."
Nem tántorítasz el a folyamatos személyeskedéseiddel, de azért már unalmas és befejezhetnéd!
Nem gondolom, hogy mindent tudok, azért kérdezek például, de engem nem tölt el jó érzéssel a tudat, hogy ha mondjuk legközelebb én esek össze a templomban és rajtam kívül csak mozgássérült meg a pap van ott, akkor a pap nem segítene, hanem nyugodtan tovább celebrálná a misért....
És remélem, nem te vagy katolikus, mert akkor egy újabb csalódás, ami a hitemet megingatja a vallásban....

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!