Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kinek a kezéből érdemes...

Kinek a kezéből érdemes elfogadni az ostyát szentáldozáskor és miért adhatja azt a nem miséző pap is?

Figyelt kérdés

Többször megfigyeltem, hogy a szentmise végén nem csupán a misét celebráló pap, de a segítője, "egy civil öregember" is áldoztathat vagy egy gyóntatószékből kilépett pap is beugrik segíteni, de melyikőjük kezéből a legszentebb/legjobb elfogadni az áldozatot?

Úgy emlékszem, hogy kiskoromban a vallásos nagymamám azt tanította, hogy mindig a misét celebráló paphoz menjek áldozáskor, de azt nem mondta, hogy miért.

A többieké nem érvényes?

És egyáltalán, miért oszthatja "civil" is az ostyát vagy olyan pap, aki nem vett részt a felajánlási ceremónián?

És akkor aki nem a celebráló papnál végzi a szentáldozást, az nem is Krisztus testét veszi magához, mert az nem vett részt a felajánlási szertartáson, hanem csak elzárva pihent?

Párszor már úgy alakult, hogy nem a "főpap"-nál áldoztam és azóta aggaszt ez a dolog, hogy akkor érvényes-e egyáltalán és felmerült bennem a kérdés, hogy nem-e "erősebb/tisztább hatással" bír az az ostya, amit a miséző pap teljes átéléssel átváltoztatás után ad ki a kezéből?

Római katolikus vagyok és nyilván nem ez a legnagyobb problémám, de kíváncsian várom a válaszokat, hogy is van ez, köszi!

2019. okt. 6. 12:11
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
12%
* jó mondjuk lehet, hogy tegnapi vagy tényleg át lett változtatva. Csak ami a misén van, az szűz. (mert 2x nem lehet átváltoztatni).
2019. okt. 6. 13:46
 12/23 A kérdező kommentje:

"Hiszen nálunk azt mondta a pap, hogy átváltoztatáskor akkor sem állhatna meg, ha valaki rosszul lenne."

Ez komoly?!

Miért nem?

És hol a felebaráti szeretet stb?

2019. okt. 6. 13:58
 13/23 anonim ***** válasza:
32%

Feltételezem, hogy a papon és azon az egy emberen kívül, aki rosszul lett, vannak még néhányan, de akár több százan is a templomba. S így van bőven, aki tudja gyakorolni a felebaráti szeretetet. Persze ha egy rosszul lévő emberhez odatódul 40-50 hirtelen a nagy felebaráti szeretet jegyében, akkor többet ártanak vele, mint használnak. A kevesebb néha több, ilyenkor is.

2019. okt. 6. 15:02
 14/23 A kérdező kommentje:
13-as: igazad van, úgy kell a munkához hozzáállni, hogy más is odaférjen! :)
2019. okt. 6. 16:09
 15/23 anonim ***** válasza:
73%

Így van, például ha egy rosszul lévő embert sokan körbefognak, akkor inkább csak rontanak a helyzetén, mintha 1-2 embernek teret engednének, akik szakszerűen tudnak rajta segíteni.

Persze érzem a cinizmusodat, felőlem le is pontozhatsz, nem különösebben izgat. Már egész jól hozzászoktam az okoskodó buta emberekhez itt.

2019. okt. 6. 17:30
 16/23 A kérdező kommentje:

"Már egész jól hozzászoktam az okoskodó buta emberekhez itt."

Már én is egész jól hozzászoktam a személyeskedő megnyilvánulásokhoz, mert aki kifogyott az észérvekből, az már csak erre képes. De ugye ne ítélj, hogy ne ítéltess! :)

2019. okt. 6. 17:44
 17/23 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, de ha én papként azt látnám, hogy ott esik össze előttem valaki, bizony nem tudnám nyugodtan folytatni a misét és megszakítanám, mentőt hívnék és nem várnám meg, amíg MAJD MÁS megteszi helyettem....
2019. okt. 6. 17:48
 18/23 anonim ***** válasza:
25%
Így van, de te kicsiny hitű vagy, aki ráadásul azt hiszi magáról, hogy mindent ő tud legjobban és leghelyesebben megoldani. Egy pap pedig tudja, hogy neki Isten dolgaival kell foglalkoznia, mentőt hívni (ha kell egyáltalán), vagy egy kis szőlőcukrot adni (leggyakrabban a leesett vércukor miatt lesznek rosszul) pedig az ott jelen lévő 1-2-300 ember is tökéletesen képes jelentősebb műfelhajtás nélkül is.
2019. okt. 6. 17:53
 19/23 A kérdező kommentje:

"te kicsiny hitű vagy, aki ráadásul azt hiszi magáról, hogy mindent ő tud legjobban és leghelyesebben megoldani."

Nem tántorítasz el a folyamatos személyeskedéseiddel, de azért már unalmas és befejezhetnéd!

Nem gondolom, hogy mindent tudok, azért kérdezek például, de engem nem tölt el jó érzéssel a tudat, hogy ha mondjuk legközelebb én esek össze a templomban és rajtam kívül csak mozgássérült meg a pap van ott, akkor a pap nem segítene, hanem nyugodtan tovább celebrálná a misért....

És remélem, nem te vagy katolikus, mert akkor egy újabb csalódás, ami a hitemet megingatja a vallásban....

2019. okt. 6. 18:24
 20/23 anonim ***** válasza:
60%
Az biztos, hogy te nem vagy katolikus, már csak a délután feltett többi kérdésed alapján se, de azt hiszem, hogy még csak keresztény sem vagy.
2019. okt. 6. 18:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!