Melyik magyarázatos Bibliát érdemes megvenni?
Angol nyelvterületen az ESV Study Bible a legnépszerűbb, és ennek a magyar fordítása is elkészült, de a kiadás valamiért csúszik.
Ezen kívül még a Philip Yancey és Tim Stafford által jegyzett magyarázatos Biblia amit találtam, de erről viszont nem találtam véleményt.
Ti milyet használtok, melyiket lenne érdemes beszerezni?
Ha kimondottan magyarázatos Biblia kell, akkor én például egy SZIT Újszövetséget használok, amiben viszonylag tömören, csak a legszükségesebb információkkal magyarázzák az adott részeket. A magyarázatban így nem vész el a szöveg, viszont segíti a megértést.
Ha vaskosabb magyarázat kell, akkor az inkább külön könyv, sőt könyvek. De netről is tölthetsz le, ha nem akarsz külön költeni rá.
A linkelt oldalról az Újszövetséghez tartozó kommentárok doc formátumban leszedhetők, sajnos az ószövetségi nem, ahogy látom.
Lényegében neves szerzők munkáit fordították magyarra.
Szentírás-magyarázatban szerintem egyértelműen a katolikus a best. Most egy olvasok katolikus bibliakommentárt, és lenyűgözőnek tartom.
Ez azért is fura, mert a népi katolikus hitet ismerő átlag ember nincs is tisztában azzal, hogy az Egyháznak milyen tudományosan korrekt szentírás-magyarázatai vannak.
A Dániel illetve az 1Kor kommentárjukat leszámítva azt mondom, hogy ők magyarázzák a legjobban a Bibliát
A Szent István Társulat Bibliáját ajánlom, amely bőséges magyarázó jegyzettel van ellátva.
Mely fordításokat olvastad egészen pontosan, s tételesen azoktól mitől jobb az általad linkelt?
A Kzitus által ajánlott "fordítást" semmiképpen sem ajánlom.
Azt ugyanis nem bibliatudósok készítették, hanem JT vallásszervezete adta ki, a készítőknek pedig nincs végzettsége bibliai nyelvekből. A végeredmény pedig még pocsékabb lett, mint amilyen egy iskolázatlan társaságtól elvárható lett volna, hiszen nem hibák, hanem szándékos ferdítések vannak benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!