Jézusnak volt-e testvére?
Sziasztok,
Hát ezek nagyon gyenge érvek, ugyanis pont, hogy nem kellett, hogy ott legyen a többi gyerek! A zsidóknál a tizenkettedik életév volt a választóvonal a gyermekkor és az ifjúkor között. Amikor egy héber fiú betöltötte ezt az életkort, a törvény fiának és Isten fiának nevezték. Különleges lehetőségeket kapott a vallásos oktatásra, és elvárták tőle, hogy részt vegyen a szent ünnepeken és szertartásokon. Ennek a szokásnak megfelelően látogatott el a gyermek Jézus húsvétkor Jeruzsálembe. József és Mária - csakúgy, mint a többi hű izraelita - minden évben elmentek, hogy részt vegyenek a húsvéti ünnepen. Amikor Jézus elérte az előírt életkort, őt is magukkal vitték. Nyilván a kisebbek maradtak, ezért nem ír róluk Lukács!
Üdv. Péter
Az adelphos szó egyébként nem csak a Bibliában, hanem pl. Homerosnál is (Az Iliasban és az Odysseiaban) sem csak édestestvért jelentett, hanem a családhoz tartozó férfirokont, olyan formában, hogy hangsúlyozni kívánta, hogy a két ember lelkileg is közel áll egymáshoz.
Arról meg nem beszélve, hogy az 1Kor 15,6-ban, mikor az szerepel, hogy Jézus megjelent több, mint 500 testvérnek egyszerre, ott a szerző szintén az adolphos szót használja. Utána lehet nézni: [link] Gondolom, senki nem érti ezt a részt úgy, hogy egy nő 500 gyereket szült volna... :))
Még egy érdekes, átgondolni való dolog (de jehovisták, adventisták úgyis nekem fognak támadni): érdemes megnézni a zsidóságot és a gondolkodásukat ebben a korban. Várták a Messiást, aki megígért az Isten. Egy hithű zsidó ismerte a próféciákat, ha úgy tetszik, Dávid-házában potenciálisan bármikor megszülethet a Messiás, hogy meg is történt. József kételkedik is, de aztán álmában megjelenik neki az angyal és ezt mondja: "József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert ő szabadítja meg népét bűneitől." (Mt 1,20-21) Kizártnak tartható, hogy egy hívő zsidó férfi, aki a Magasságbelinek a nevét sem mondja ki, később hozzányúlna egy olyan nőhöz, aki a Szentlélek ily módon lefoglalt magának.
@ "A zsidóknál a tizenkettedik életév volt a választóvonal a gyermekkor és az ifjúkor között."
A bar-micvó egyébként 13 éves korban van.
Miert fontos allast foglalni? Legalabbis olyan szempontbol hogy semmin sem valtoztat volt-e vagy sem.
Viszont valakik ezekbe belelatnak dolgokat mint ahogy mindenbe.
Valakik szerint gyereke is volt (Jezusnak!)
erdekelne tehat a "miert?".
Minden szövegértelmezési lehetőséget és belemagyarázást félretéve értelmezzük a kérdést.
A test vér az, akiknek azonosak a szülei.
Na most ha nem hiszünk Jézus istenfiaságában, akkor egyáltalán minek agyalunk ezen.
Ha hisszük, hogy Jézus isten fia, nyilvánvaló*, hogy legfeljebb féltestvérei lehettek, egyébként eléggé elvadult teóriákhoz jutunk.
Tehát legfeljebb a második kérdés helyénvaló:
Máriának volt-e más gyereke? És ez meg kit érdekel? Az evangéliumok írói nem tartották fontosnak, hogy tisztázzák részletesebben a kérdést. Mert valójában nincs is jelentősége a tanítás szempontjából, a vallás alapjainak szempontjából.
* persze a szerintem helyénvaló magyarázat az amit Jézus is tanított. Mindnyájan isten gyermekei vagyunk. Azaz testvérek. Ezt erősíti az utolsó vacsora tanítása: ez az én TESTem... ez az én VÉRem = TESTVÉR
Jézus mondta
Ki az én anyám és kik az én testvéreim?” 34Aztán végighordozta tekintetét a körülötte ülőkön, s csak ennyit mondott: „Ezek az én anyám és testvéreim! 35Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.”
"Szülei minden évben fölmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor tizenkét éves lett, szintén fölmentek, az ünnepi szokás szerint. (Lk 2,41-42)
Lelki szemeim előtt megjelenik, hogy Mária rendszeresen feljár az ünnepekre Jeruzsálembe a gyerekek nélkül. Gondolom felfogadott egy szoptatós dajkát.
Ezek az én anyám és testvéreim! 35
Aki teljesíti az Isten akaratát, az az én testvérem, nővérem és anyám.”
Jezus mondta ezt.
Tehat teis.lehetsz az ö testvere,nem csodallatos?
Teljesitsd az Isten akaratat es az övé leszel, az akit ismer es akirol tud Jezus, a vilagmindenseg es az UNIVERZUM KIRALYA.
Szeretem Jezust ?
"Aki engem szeret szereti azt az Atyam es kijelentem magamat annak."
Jezus neked is kijelentheti magat ha ot valasztod. Valaszd ma mert a holnal LEHET SOAEM JON EL?
bocs a helyesirasert akkor megegyszer:
VÁLASZD JEZUST MA (FOGADD EL A BUNBOCSANATOT, LEGYEN AZ ÉLETED URA) MERT LEHET A HOLNAP SOSEM JÖN EL ES AKKOR A BŰNÖDBEN FOGSZ MEGHALLNI.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!