Feléd is él az a szokás, hogy tányért nem illik üresen visszaadni?
Régen volt ilyen. Bevallom, legalább húsz éve nem kaptam senkitől süteményt ilyen kóstoló gyanánt, mondjuk én sem adtam.
Ahol felnőttem, ott egy szoros lakóközösség volt (70-es évek), és nagyon gyakori volt a szomszédolás. Szombat délutánonként három-négy süteményt kaptunk és adtunk is. Aztán a 90-es évektől több helyen laktam és szinte egyáltalán nem ismertem meg a szomszédaimat.
Sokszor gondoltam rá, hogy egy kanál sót vagy lisztet nem kértem kölcsön senkitől felnőttkoromban, pedig gyerekként még rendszeresen engem küldtek a szomszédba. (Hozzánk is jöttek persze ilyen dolgokért.) Pedig hányszor segített volna a szomszédközösség, ami gyerekkoromban megvolt.
Nálunk él. Túlnyomórészt én adok és vissza üresen kapom, persze jön a mentegetőzés..
Ha kapok is ki van számolva. 4 családtagra=4 db vagy szelet 😁
Nem hallottam én se róla, de ha van is ilyen, akkor ennek a szokásnak nincs sok értelme, mert azt mégúgy se illik, hogy bárkibe bármit belekényszerítsünk. Nem illik elvárni azt sem, hogy egyáltalán egyen belőle és azt végképp nem, hogy mindet meg is egye (amit a vendéglátó kitalált).
A szokások egy része nem kedvesség és jó esetben ki is kopik a használatból.
visszasütized :D Ez tetszik.
Nálunk régen volt ilyen szokás, de már jó pár éve nincs. Csak rokonoktól szoktunk sütit kapni, és általában üresen, elmosva adjuk vissza a tányért, de úgyis folyamatosan viszünk egymásnak ezt-azt, szóval nem számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!