Van itt aki egyetért a szigorú fegyelemmel?
A rendpártiság a (szélső)jobb mániája. Vannak előnyei, de nem tudok olyan esetről, hogy ne csapott volna át túlzásokba, elnyomásba.
Konkrétan amúgy mire gondolsz kérdező?
Hát de a szabályokat most is betartják, hiszen aki nem teszi, azt megbüntetik. :) Bűnözők persze mindig lesznek, függetlenül attól, hogy mekkora a szigor. Ld. Kínát, ahol hiába lövik főbe nyilvánosan a korrupcióért elítélteket, továbbra is a világ egyik legkorruptabb országa.
Más kérdés a "viselkedés", a közösségi együttélés. Ez már eleve ott lehetetlenné válik, hogy eltérő az emberek vérmérséklete. A normák helyszínenként, koronként is változnak, egy hetvenes idős ember nem úgy viselkedik, mint egy huszonéves, és nem az életkoruk miatt, hanemmert máshogy illett viselkedni az 1940-es években mint most. És ezt még folytathatnánk a végtelenségig.
Ezek örök konfliktusforrások, de tudni kell a helyükön kezelni őket. Engem is zavar a hangos beszéd, de azért erősnek és aránytalannak érzem, hogy ezért büntetést kapjon valaki.
A fegyelmezettségnek, a konzervativizmusnak és a diktatúrának semmi köze egymáshoz. Én például elég fegyelmezett ember vagyok, emellett abszolút liberális. Egy diktatúrában az emberek nem fegyelmezettebbek, csak be vannak fenyítve, és a saját érdekükben alkalmazkodnak.
Sőt, ha megfigyeled, általában a legliberálisabb társadalmakban a legfegyelmezettebbek az emberek. mert belső késztetést éreznek rá, hogy pl. elvisszük a kukáig a szemetet, és betartjuk a közlekedési szabályokat, mert ez mindenki közös érdeke. Nem külső kényszer miatt, hanem eleve így nevelik a gyerekeket. Jellemzően kevesebb az erőszakod bűncselekmények száma is.
Egyszóval: nem, nem értek egyet a szigorú, poroszos fegyelemmel. Az okos szabályokkal, illetve az empátiára neveléssel értek egyet, a lehető legliberálisabb körülmények között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!