Legkisebb meny kérdése:
3 éve vagyunk házasok az arab muszlim férjemmel, itthon élünk, itt volt a polgári esküvőnk, de mecsetben nem volt nem tudom, hogy "utólag" lehetséges-e?
Figyelt kérdés
Nem vagyunk egy átlagos pár, 3 éve együtt élünk (előtte másféli évig tartott az udvarlás), én özvegy voltam, van egy 15 éves fiam, közös gyereket nem tervezünk, úgyhogy lehet, hogy ez nem is venné jól ki magát, amikor az imám a születendő gyerekek vallására utal. :( Ismerem a feltételeket, wali, 2 tanú, öltözék stb, mahr csak jelképesen, mert nem ezen múlik már nálunk, inkább erre nem olvastam sehol választ, hogy a polgári esküvőt követően van-e mód mecsetben is megházasodni? Meglepetésnek szánnám, ezért nem a férjemet nyúzom vele. Tudom, hogy jelképes, a magyar jog szerint semmis az értéke, csak a férjemnek fontos talán, részemről meg gesztus. Én stabilan keresztény vagyok, nem térek be, nem hordok kendőt sem, de a férjemen érzem, hogy nem teljes neki a dolog, szívesen megtenném érte, ha van rá mód. Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?Köszönöm, ha valaki megosztja velem az információját!2017. jún. 5. 21:13
11/47 anonim válasza:
Ha meg aktualis, akkor irok neked en is:). En a teljesen standard eljarast fogom leirni, illetve amit en tudok, hallottam a dologrol. Ha valami nem pontos, akkor aki jobban tudja, az ugyis kijavit (remelhetoleg:)). Szoval, jelenleg ti vallasi eskuvo kereteben nem hazasodhattok ossze, mert "parazna" (nem szeretem ezt a szot, olyan odivatu :D) eletmodot eltek (feltetelezem egyutt eltek, kozos az agyatok, es a sakkozason kivul mar mast is csinaltatok ott :D). Hogy ez megszunjon, egy honapig betartva az iszlam vallasi szabalyokat, amik idegen ferfira es nore vonatkoznak kellene elnetek. Az az nincs egyutteles, nincs erintes, nincs olyan, hogy kettesben maradtok egy szobaban, nincs lenge oltozet (ugye itt mar az is beletartozik, hogy egyaltalan latja a hajadat). Ezutan, ezt betartva lehet hazasodni. Enelkul a legszigorubb ertelmezes szerint egy hazassag ket parazna kozott nem ervenyes. Viszont ez a leghivatalosabb ertelmezes, feltetelezem egy lazabb mecsetben osszeadnak enelkul is, en csak a "hivatalos" menetet akartam neked leirni:). Ezenfelul az iszlamban a hazassag nem lehet meglepetes, mert az ott nem egy szentseg hanem ugymond szerzodes a ket fel kozott, ami kotelezettsegeket ro mind rad, mind pedig a leendo ferjre. Meg hozza eleg komoly anyagi kotelezettsegeket (ezenfelul meglepetesbol nem tudtok hazassagi szerzodest sem kotni egymassal, mert azt meg kell beszelni - itt lehet olyanokat kikotni minthogy nem vehet mas asszony maga melle, o mit var toled stb.) a ferj reszere. Ugyanigy valaki kedveert sem lehet hazasodni, mert szinten nem lesz ervenyes. Az nem indok a hazassagra az iszlamban, hogy szeretnek keresztenykent meglepni egy idegen muszlim ferfit azzal, hogy hozzamegyek. Ilyen nincsen. A hazassaghoz komoly szandek kell, maskulonben nem ervenyes. Egy hivot pedig nem hiszem, hogy boldogga tenne az, hogy a kedveert elmesz hazudni egy mecsetbe. Szoval ha rendesen akarod csinalni, akkor ezt meg picit gondold at, mert keresztenykent te sem akarsz gondolom hazudni jarni "isten hazaba".
12/47 A kérdező kommentje:
Szerintem az eredeti kérdésen kicsit túlhaladtunk :) Mi az utolsó hozzászólás, hog nem hülyék, hogy így házasodjanak? Azért szerintem úgy 99 %-ban muszlim országban muszlim nők élnek, nekik ez van és kész, ha meg nem muszlim él muszlim országban az 2 okból lehet, vagy ott dolgozik mondjuk a szintén nem muszlim párjával és akkor se baj, vagy keresztényként oda ment férjhez, szerintem, akik ennyire elszántak, hogy kint (is) élnek, azoknak belefér a muszlim esküvő, akkor is, ha nem lesznek muszlimmá.
2017. jún. 7. 22:44
13/47 anonim válasza:
Remélem, azért elolvastad a válaszomat, mielőtt kitörölték?
14/47 anonim válasza:
Mit olvasson a butaságon? :D Szerintem hallott már ilyeneket eleget.
15/47 A kérdező kommentje:
Ejha már..... NEM, NEM LESZEK muszlim, ahogy a bőröm színe is marad hófehér a szemem pedig kék.... Nem akarok senkit megsérteni, de kb ilyen volumenűnek tartom a muszlimmá válás állítását is. Kérdezem a kommentelőt, hogy honnan informálódik? Muslim-e a férje vagy muszlim országban él, netán ő maga ""félvér""? Mielőtt hozzámentem a férjemhez, gyűjtöttem 20 évig (!!) az arab irodalmat, nagyon nagyon érdekelt, "teljesen képben voltam és nagyon okos" az összes szaúdi hercegnőt stb illetően. Mondhatom, a valóság kissé más...Kérem a nőket szapuló kommentelő ne feltétlenül szóljon hozzá a témámhoz, mert nem is a kérdésemhez tartozik a reakciója. Aki pedig hivatalos menetet írta le, köszönöm. De kiegészíteném egy téves olvasat eloszlatásával. NEM AZ ESKÜVŐ lenne/lett volna meglepetés, hanem maga a tény, hogy elmondom a férjemnek, készen állok rá. Ez pont olyan, mint amikor simán igent mond egy lány, amikor a pasi epekedve várja a választ. Ennyi és NEM TÖBB. nyilván nem bekötött szemmel vezetem én az imám elé az embert és megelőzi némi adminisztráció, imámmal való találka stb, úgyhogy ez NYILVÁN nem lehet meglepetés. Nem, nem csapom be a férjem. Az a férfi, aki a felesége "kedvéért" megházasodik, holott ő el lett volna nélküle, az becsapja az aráját? Ugye . hogy nem... Ja, és még a vérszomjas kommentelőnek: nem hiszem, hogy a bármilyen magyar városban élő "Abdul" majd idejön és jól lemészárol engem, ha a férjemtől elválva, arab nevemet nyilván letéve hozzámegyek "Karcsihoz"... Egy dolog tisztában lenni az arab világ VALÓS veszélyeivel, igen, vannak, tapasztaltam, más dolog butának, tájékozatlannak, paranoiásnak lenni... Ne, ne válaszold kérlek kedves Vérszomjas, hogy majd jól meglátom, ha idejön Abdul és jól lemészárol.. mert nem látom meg. Lehet, hogy nem vagy járatos muszlim országban, de sokat nézed a tv-t, én járatos vagyok muszlim országban KERESZTÉNY feleségként és mondhatom, még senki nem akarta az életemet... A legdurvább atrocitás az volt, amikor egy rendőr el akarta venni a telefonom, de neki volt igaza: lefényképeztem egy kormányépületet, amit nem szabadott volna, nem tudtam, hogy mi az. Köszönöm, szerintem a topic ki is futotta magát, hiszen a kérdésem összesen annyi volt, hogy lehet-e polgári esküvő után hivatalosan muszlim esküvő.
2017. jún. 8. 08:47
16/47 anonim válasza:
"Meglepetésnek szánnám, ezért nem a férjemet nyúzom vele." - ne haragudj, engem ez vezetett felre, mert szovegkornyezetbol kiveve nekem azt jelentette, hogy meglepetesnek szanod az eskuvot. De igy hogy csak a tenyt szanod annak, akkor szerintem a ferjed is tud segiteni. Akkor elg ha egyszer meglepodik a hazassagi szandekon :). Utana meg ugyis kozosen mentek vegig a szervezesen, es akkor nem lesznek megvalaszolatlan kerdesek :).
17/47 anonim válasza:
"Az a férfi, aki a felesége "kedvéért" megházasodik, holott ő el lett volna nélküle, az becsapja az aráját?" - itt pedig nem ara es ferjrol volt szo abban a reszben, amire reflektaltal, hanem ararol es istenrol. Valakinek a kielegitese (marmint a boldogsagae) nem lehet szandek az iszlamban a hazassagra, igy ha azert mennel oda hazasodni, akkor az egy ervenytelen hazugsag lesz. A vallasban, nem a ferjed fele termeszetesen :).
18/47 A kérdező kommentje:
Mivel nem vagyok muszlim, nem is leszek, sem önszántamból sem egy papír révén, azért én nem fogok elkárhozni emiatt. Mint ahogy azok a keresztény férjek sem, akik a feleség kedvéért belemennek a habos-babos-romantikus-bazilikás esküvőbe. :)
2017. jún. 8. 09:47
19/47 anonim válasza:
Igen, bocsánat kérdező, nem kellett volna a kérdésed alatt veszekednem, bocsánat mégegyszer, csak mindig felhúznak a félreinformált, paranoiás emberek akik aztán feleslegesen vészmadárkodnak.
Bocsi mégegyszer és sok boldogságot továbbra is.
A férjed biztosan örülni fog ha elmondod neki. :)
20/47 anonim válasza:
Nem tudom... én csak egyet kérek:
10 év múlva gyere vissza ide, és írd meg, hogyan alakultak a dolgok. Én itt leszek, és várom. Volt már ilyenre példa itt, hogy ennyi idő után szóltak hozzá a kérdéshez.
Ha nem írod meg, az is egyfajta visszajelzés lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!