Kedves cigányok! Mi a különbség az oláh cigány és a magyar cigány között? Miben nyilvánul meg az ellentét vagy a különbség?
(tudod! a barátod!!!!)
nincs olyan, h magyar cigány
magyar az magyar, cigány az cigány...
beás cigány viszont van...
oláh: hagyomány és szokáskövető, patriarchális.
romungro: egyenjogúbb szerepek, a többségi társadalmi szokásokhoz állnak közelebb.
Énis hallottam ilyen külön fajtákról. Oláh, beás, muzsikus, teknős.
Gondolom az a különbség, hogy a 15-16. században más honnan vándoroltak be, meg talán más nyelvet beszélnek.
Mindenesetre, nekünk ugyanúgy néznek ki.
Szia! 3 fő csoportra osztható a magyarországi cigányság:
-Romungrók: őket szokás magyar cigányoknak hívni, az összes csoport közül ők érkeztek legkorábban a Kárpát-medencébe, nagyjából a 15. században. A legtöbben nem beszélik a cigány nyelvet, magyar anyanyelvűek, sokan közülük asszimilálódtak a társadalomba, van köztük olyan is, aki szőke hajú, kék szemű, sosem mondanád meg róla, hogy cigány származású.
-Oláh cigányok: a csoport több alcsoportra oszlik, ezek közül Magyarországon a legnagyobb a lovári, emellett van cerhás, kherár, curár, gurvár, kelderás – a lovárin kívül az összes többinek rohamosan csökken a létszáma.
-Beások: archaikus román dialketust beszélő cigány népcsoport. Magyarországon ők vannak a legkevesebben. 3 kisebb csoportra oszthatók: árgyelán, ticsán, mucsán.
Én származás szerint oláh cigány vagyok, ami azt jelenti, hogy elvileg beszélnem kéne a romani nyelvet (felénk főként a lovári dialektust használják), de nagyon sokan - mint ahogyan az én családom is - már magyar anyanyelvűek vagyunk, és cigány szavakat, kifejezéseket már nem nagyon használunk.
Remélem tudtam segíteni. Ha bármi kérdésed van még, írj nyugodtan.
#5 Ezeket eddig nem tudtam, köszi a felvilágosítást.
Ezek szerint, a beások nagyjából értik a románokat is?
Egyébként meglepődtem, hogy nem sértődtél meg már a főcímnél, "Kedves cigányok!"
Mivel a legtöbben ugranak az ilyen szavakért, viszont találkoztam 1-2 olyan személlyel aki kifejezetten büszke volt a származására és vot hogy valaki kubainak becézte. Ő ezt nem vette jó néven és kikérte magának, hogy nyugodtan hívják inkább cigánynak, mert ő az és nem is szégyenli.
(Amikor már ezt leírtam, eszembe jutott hogy mehetne privátba is, de már mindegy.)
Nálunk kb 3 egyforma a cigány és a roma kifejezés. Viszont a beások kifejezetten rossz néven veszik, ha romának hívod őket, mivel az a romani nyelvből ered és nem sok köze van az ő nyelvükhöz.
Egyébként igen, ha egy román és egy beás elkezd beszélgetni, nagyon sokat megértenek a másik beszédéből
Milyen jo lenne, ha nem itt elne kozottunk magyarok kozott egyik sem!
Csak a baj van veluk...
Miert nem alakitanak ki egy sajat orszagot vhol? Cigany tanarral, cigany orvossal, cigany akademikussal, cigany rendorokkel es katonakkal, cigany mernokokkel?
Nekik nem rossz hogy mindig a magyarokon eloskodnek? Hogy nelkuluk eletkeptelenek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!