Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mi okból javítgatod ITT mások...

Mi okból javítgatod ITT mások helyesírását? Mi motivál, hogy válasz helyett másokat javítgass?

Figyelt kérdés
2010. febr. 15. 13:33
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
54%

Jó, hogy említetted. Nem csak és-el kezdtél mondatot, hanem még nem is helyesen leírva:D

Az "éssel"-t aláhúzza a firefox helyesírás ellenőrzője, az "és-el"-t pedig nem...:P Meg amúgy is ez tűnik logikusabbnak.

Mindenesetre az fix hogy egyik verzióval sem kezdünk mondatot, szóval... nyugi nem annyira ciki:D

2010. febr. 17. 18:44
 22/33 anonim ***** válasza:
34%

nyugi nem annyira ciki:D

De az vagy!

2010. febr. 17. 19:01
 23/33 anonim ***** válasza:
54%
Azért, mert az ést, mint kötőszót nem használunk toldalékkal. De kiemeltem, és nem a jelentés volt a lényege a mondatban. Viszont -val, -vel ragnál az utolsó magánhangzó megkettőződik. (Kivéve pl. az x, mielőtt belekötnétek, tudom:D) Ezért éssel vagy "és"-sel és nem és-el. :)
2010. febr. 17. 19:58
 24/33 A kérdező kommentje:
És-sel. Ez a helyes írásmód.
2010. febr. 18. 16:23
 25/33 anonim ***** válasza:
100%

14:11 - es:

Nyugi, nem veszem zokon, én magam is jót röhögtem magamon, mikor megírtam. Szándékosan volt így megkomponálva a mondandóm. TÉNYLEG nem szoktam másokat javítgatni...soha :o)

ÉS akkor mondjátok már meg légyszi, hogy a Helyesírásiban tényleg benne van-e hogy "és"-sel nem kezdünk mondatot. Momentán nincs nálam egy sem...légyszi pontos oldalszámmal válaszoljatok. Szerintem ez nem helyesírási hiba. Köszike!

2010. febr. 18. 22:35
 26/33 anonim ***** válasza:
2010. febr. 19. 14:32
 27/33 A kérdező kommentje:
endő andó magyarban nem használandó...
2010. febr. 19. 21:47
 28/33 A kérdező kommentje:

1. A nyelvi babonĆk Řs a nyelv nŘpi szemlŘlete

A nyelvhasznĆlattal kapcsolatos, a kiejtŘstől a szövegalkotĆs kŘrdŘseiig terjedő,

közkeletß ĆlszabĆlyokat feltŘtelezhetően a magyar beszŘlők többsŘge ismer. Ezek a nyelvi

babonĆk ĆltalĆban leegyszerßsített, a közlŘshelyzettől elvonatkoztatott, kizĆrólagos hely-

telenítŘsek, tiltĆsok, Řs rĆadĆsul igen gyakran szŘles körben elterjedt nyelvi jelensŘgek-

re vonatkoznak (vö. Szepesy 1986; Wacha 2002). Az egyes konkrŘt nyelvhasznĆlati

babonĆk sokszor nyelvi mítoszokban, vagyis ĆltalĆnos ŘrvŘnyß hiedelmekben gyöke-

reznek (vö. LanstyĆk, ebben a kötetben): így pŘldĆul a

telenítŘse abban a nyelvi mítoszban, mely szerint az azonos funkciók ismŘtlődŘse feles-

leges Řs kerülendő a nyelvhasznĆlatban; a kötőszóval való mondatkezdŘs tiltĆsa pedig

abban a hiedelemben, mely szerint az explicit, teljes mondatokból felŘpülő, egyes írĆs-

beli szövegtípusokra jellemző közlŘsformĆk felsőbbrendßek, jobbak az ŘlőbeszŘdre jel-

lemző közlŘsformĆknĆl.

Bocs.

2010. febr. 19. 21:55
 29/33 A kérdező kommentje:
széles körben elterjedt népi nyelvi babona, az éssel való kezdés tiltása
2010. febr. 19. 21:56
 30/33 anonim ***** válasza:

Akkor köszike! Jómagam is valahogy így gondoltam.

És akkor jó éjszakát mindenkinek!

2010. febr. 20. 00:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!