Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Te megszüntetnéd a magázódást?

Te megszüntetnéd a magázódást?

Figyelt kérdés
A tegeződés egyre inkább terjed és általánossá válik, ahogy történészek szerint az 1700-as évekig a magyar nyelvben egyébként általános is volt. Családokon belül, kollégák között, fiatalok között ma már általános a tegeződés. Egyre inkább zavart okoz a magázódás és a tegeződés megfelelő alkalmazása minden "nem szokásos" területen. Nem volna egyszerűbb visszatérni a gyökerekhez, és az angolszász mintára csak a tegeződést használni?

2013. febr. 15. 16:27
1 2 3 4 5 6
 41/54 anonim ***** válasza:
24%
Mi az ellentmondás abban, hogy valaki felkapja a vizet azon, hogy a "szia, tudnál segíteni" helyett azt mondom, hogy "elnézést, tudna segíteni"?
2013. okt. 17. 19:56
 42/54 anonim válasza:
44%
egyáltalán nem szüntetném meg, nekem az is tetszik ahogyan a szüleim a nagyszüleimet még magázták, vagy régen a férfiak a nőket meg persze fordítva is, csak mivel lány vagyok ezért hoztam ezt előre :P egyébként én azt nem szeretem mikor valakit magázok már kiskorom óta és 20 év után az mondja tegezzem...nem tudom tegezni, engem az feszélyez. a barátom édesanyját sem tudom tegezni, pedig már kért rá és így már illene :/
2013. nov. 22. 01:14
 43/54 anonim ***** válasza:
85%

"Valaki kifejtené nekem, az angolban hogyan magázódnak? Mondjuk leírna két példamondatot? Én beszélek angolul, hivatalos dokumentációban is használom. "

"Jack, open the window, will you?" - tegezés

"Would you be so kind as to repeat your last sentence Ms. Robinson?" - magazás

Amúgy annyi leginkább, hogy keresztnéven szólítás esetén van tegezés, míg a megszólítás + vezetéknév a magázás. Angol egyetemeken pl. sokszor tegezik a tanárokat, nem azt mondják nekik, hogy "Mr. Wilson", hanem azt, hogy "Paul."

Egyébként én ezt nem is tegezés-magázásnak hívnám, hanem udvariassági fokoknak. Mert teljesen máshogy hangzik egy megszólítás, hogyha "Sir"-rel kezded, mintha anélkül mondanád, amit akarsz.

"Ha a szabatos precíz fogalmazás és a "konyhanyelv" közti különbséget nevezzük magázódásnak meg tegeződésnek, akkor tényleg vicc az egész..."

Ilyet szerintem senki nem mondott, ez inkább igényesség meg műveltség kérdése.

2013. nov. 22. 10:29
 44/54 A kérdező kommentje:

Köszönöm, így már értem az angol nyelvi magázódás természetét. Ezek szerint az üzleti tárgyalásaimon rendre szembetegezek mindenkit és még senki nem akadt fenn ezen. :)

Mindamellett szerintem ez a fajta "magázódás" az angol nyelvben is őskövületnek számít, ahol még az amerikai elnököt hivatalosan is nemrég William helyett Bill (Clinton) néven neveztek. Kb. mintha Orbán Vitya vagy Gyurcsány Feri lenne a hivatalos kommunikációban... :)

Vagyis a gyakorlatban az angolok sem magázódnak, tehát kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez.

Szóval az előző hozzászóló is csak a szokást tudta megemlíteni, ha valakit 10 éve magázol, macerás átállni a tegeződésre akkor is, ha ő maga kér erre. Egyszerűen mert MEGSZOKTA valaki. Ennyi. Ettől még mindig sokkal egyszerűbb és még mindig tud udvarias lenni egy tegeződés.

2013. nov. 24. 12:24
 45/54 mustafa33 ***** válasza:
57%
Akkor mégiscsak udvariasan kérdezték Tolditól az utat Budára? ☺
2013. nov. 24. 20:44
 46/54 anonim ***** válasza:
100%

"Mindamellett szerintem ez a fajta "magázódás" az angol nyelvben is őskövületnek számít, ahol még az amerikai elnököt hivatalosan is nemrég William helyett Bill (Clinton) néven neveztek."

Nem tudom, ez mennyire jó példa, szerintem nem ennyire nagy a kontraszt a két névváltozat között, hogy párhuzamba lehessen állítani azzal, mint mikor mi becézünk. Ez nem olyan, mint a becézés, és semmiképp sem lehet általános szabályként mondani, hogy "az amerikaiak még az elnöküket is tegezik." Thomas Jeffersont se hívja senki Tomnak. Szerintem a William meg a Bill közötti különbség inkább olyasmi, mint mondjuk a Gergely meg a Gergő között.

"Vagyis a gyakorlatban az angolok sem magázódnak"

Egyrészt ez nem igaz (miből vontad ezt le? egy elnök nevének a példájából?), másrészt meg azt értsd meg, hogy náluk nincs olyanfajta tegezés-magázás különbség, mint nálunk. Náluk ezek a fogalmak nem így működnek, mert nincs olyan eszköz a nyelvükben, mint nálunk az igeragozás, ami egy egyértelmű, éles határvonalat alkot tegezés meg magázás között. Náluk inkább udvariassági fok van, ami inkább megszokáson alapuló dolog, inkább érzésre történik, inkább szófordulatokkal meg a vezetéknév kontra keresztnév használattal oldják meg. Ha tudsz oroszul, ahhoz tudnám hasonlítani, hogy valakit a keresztnevén + az apai nevén szólítanak, vagy csak simán a keresztnevén. Az angolban nem úgy működik, mint más nyelvekben, hogy vagy azt mondod, hogy "nézd" vagy azt, hogy "nézze" és akkor már egyből tudod, hogy milyen udvariassági fokot, tegezést vagy magázást használsz. Ott formalitás van, ami pl. abban látszik, hogy Sir/Madam-t, Mr/M(r)s-t, vagy vezetéknevet használnak. Nem igaz tehát, hogy nem magázódnak, mert "magázódnak", csak nem magázás által, hanem máshogy fejezik ki azt a megkülönböztetést, amit mi "magázódás"-nak hívunk.

2013. nov. 26. 22:52
 47/54 anonim ***** válasza:
81%
Én ha tehetném, megszüntetném akár most!
2014. okt. 17. 18:33
 48/54 anonim ***** válasza:
55%

Az angoloknál a "you" éppen a magázó forma volt, a "thou" volt a tegezés, az tűnt el náluk. De azzal egyetértek, hogy nem kell kétféle megszólítás, elég csak egy, és a tegezés egyszerűbb, barátságosabb, közvetlenebb. A magázás merev, hivatalos, távolságtartó, barátságtalan, és szükségtelen.

Nem is beszélve arról, hogy néha nehéz eldönteni, ha pl. egy nálam 10-15 (vagy még több) évvel idősebb ember tegez, akkor vajon visszategezhetem-e. Gyerekkoromban otthon azt mondták, hogy nem, de az egyetemen már kifejezetten azt tanították (környezetmérnök szakon, Mérnöki kommunikáció és magatartás című tantárgyból), hogy aki tegez, azt tegezzem vissza. Ilyenkor mindig zavarban vagyok, mert nem tudom, illik-e erre rákérdezni.

Amúgy tegeződni jobban szeretek és jobb lenne, ha csak a tegezés maradna, de kölcsönös alapon sem a tegezés, sem a magázás nem zavar. De csak KÖLCSÖNÖS alapon. Az egyoldalú tegezést meg kellene szüntetni! Ha egy nálam idősebb ember úgy tegez, hogy nem tegezhetem vissza, akkor egyszerűen nem állok vele szóba. A fiatalabbaknak meg mindig megengedem, hogy tegezzenek. Én is csak tegezni tudom őket, akkor ők miért magázzanak? Szeptemberben betöltöttem a 35-öt, de még mindig megengedem akár egészen pici gyerekeknek is a tegezést, mert így érzem természetesnek. Ha nálam fiatalabbak magáznak, attól mindig nagyon öregnek érzem magam...

De szerencsére ahogy halad a világ, 50 év múlva valószínűleg kihal a magázás és teljesen áttérünk majd a tegezésre. Sokkal könnyebb úgy beszélni, kapcsolatot teremteni akár idegennel is, ha egységes a megszólítás.

2016. jan. 20. 15:38
 49/54 anonim ***** válasza:
57%

"éha nehéz eldönteni, ha pl. egy nálam 10-15 (vagy még több) évvel idősebb ember tegez, akkor vajon visszategezhetem-e [...] De csak KÖLCSÖNÖS alapon. Az egyoldalú tegezést meg kellene szüntetni!"

Nem nehéz eldönteni és mindig kölcsönös. Ha letegez, visszategezheted. Tegezést visszautasítani nem illik.

2016. jan. 20. 15:57
 50/54 anonim ***** válasza:
62%
Megszüntetném.
2016. aug. 4. 15:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!