Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Te megszüntetnéd a magázódást?

Te megszüntetnéd a magázódást?

Figyelt kérdés
A tegeződés egyre inkább terjed és általánossá válik, ahogy történészek szerint az 1700-as évekig a magyar nyelvben egyébként általános is volt. Családokon belül, kollégák között, fiatalok között ma már általános a tegeződés. Egyre inkább zavart okoz a magázódás és a tegeződés megfelelő alkalmazása minden "nem szokásos" területen. Nem volna egyszerűbb visszatérni a gyökerekhez, és az angolszász mintára csak a tegeződést használni?

2013. febr. 15. 16:27
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
69%

Hát, én eléggé formális vagyok.

Tehát, ha a pult másik felén pl. egy üzletben boltban egy velem egyidős. 23 éves eladó van, én azt is magázom.

2013. febr. 16. 01:01
 12/54 A kérdező kommentje:
A céges telefonomban közel 600 név van. Van, akivel egyszer van egy ötperces ügyintézni valóm, és 5-6 év múlva botlok ismét bele egy ügy kapcsán. Az őszintét megvallva, ahhoz túl rossz memóriám, hogy mindenkiről megjegyezzem, hogy tegeződtünk vagy sem. Lemagázom és ezzel leégetem magam, vagy letegezem ezzel tahó vagyok. Eszem ágában nem volt tiszteletlennek lenni, sőt. Na?
2013. febr. 16. 11:24
 13/54 anonim ***** válasza:
85%
A mostani társadalmi normák szerint (amelyek remélem, fennmaradnak) magázd. Ugyanis nagy valószínűséggel ő sem fog emlékezni erre, tehát nem leszel udvariatlan. Ha meg annyira zavar, akkor nyiss egy új oszlopot az "adatbázisodban", és írd bele :) Egyébként a magázással nem lehet félrelőni, csak a tegezéssel.
2013. febr. 16. 12:17
 14/54 rémuralom ***** válasza:
91%

"Az őszintét megvallva, ahhoz túl rossz memóriám, hogy mindenkiről megjegyezzem, hogy tegeződtünk vagy sem. Lemagázom és ezzel leégetem magam, vagy letegezem ezzel tahó vagyok. Eszem ágában nem volt tiszteletlennek lenni, sőt. Na?"

E csapda elkerülésére volt rengeteg próbálkozás az előző századforduló környékén. Például a "kegyed", "kegyelmed", "tekegyelmed" formák. Maguk a megszólítások alakilag tegezők, de egyes szám harmadik személyt kell mellettük használni, az pedig pont ugyanolyan, mintha magáznád az illetőt. Ezért ez ilyen átmenet a tegezés és a magázás között. Groteszk hatású, mára teljesen kikopott. Egy másik próbálkozás volt a többes szám első személy használata. Erről nem akarok beszélni, Karinthy Frigyes a maga idejében zseniálisan kifigurázta: [link] Olvasd végig, meg fogod érteni, miért nem használjuk ma már ezt sem.

Én is a magázást javaslom erre az esetre. Ha az illetőt zavarja, hogy magázod, rá fog mutatni, hogy pertuban vagytok. Ha nem zavarja, akkor meg úgyis mindegy.

2013. febr. 16. 21:06
 15/54 anonim ***** válasza:
73%

Nem.

Egész egyszerűen azért, mert a tegeződés egy közvetlenebb viszonyt enged sejtetni.

Aki az ismerősöm, barátom, természetes, hogy egezem, de egy idegent nem. Természetesen elvárom, hogy idegenek engem se tegezzenek. Egész egyszerűen azért, mert NEM ISMERJÜK EGYMÁST.

2013. febr. 16. 22:57
 16/54 anonim ***** válasza:
63%
Nem.
2013. febr. 17. 14:56
 17/54 anonim ***** válasza:
20%

A magázódás = menekülés a valódi interakciótól.

És persze van egy finom, udvarias kicsengése is, de ez csak fejben dől el.

2013. febr. 20. 14:07
 18/54 anonim ***** válasza:
69%

"A tegeződés egyre inkább terjed és általánossá válik, ahogy történészek szerint az 1700-as évekig a magyar nyelvben egyébként általános is volt."

Fura, én meg azt hallottam, olvastam mindenütt hogy nem is olyan régen még a szülőket is tegezték a gyerekeik.

"Nem volna egyszerűbb visszatérni a gyökerekhez,"

Már ha voltak ilyen gyökerek egyáltalán. Szerintem nem voltak.

"és az angolszász mintára csak a tegeződést használni?"

Felejtsd el az angolszász mintát. Ott is kifejezik a távolságtartást, csak máshogyan: a Mr./Ms/Mrs vezetéknéven szólítják egymást. A keresztnévre való áttérés kb. a tegeződésnek felel meg. Ugyanolyan bunkóság valakit a keresztnevén szólítani, mint itt egyből letegezni.

És nem, szerintem nem lenne praktikusabb. Az udvariassági fokok nem véletlenül alakultak ki. Ha el is tüntetnénk a tegezést, jönne helyette más, ami a szükségszerűségét támasztja alá.

2013. febr. 20. 16:11
 19/54 A kérdező kommentje:

16:11

Fogadd el, régen tegezés volt.

[link]

"A magyarok a 16. században a tegezést használták, mindenki tegező viszonyban állt a másikkal."

"A maga szót a 17. században használták először, mindig rideg, lenéző szerepe volt."

Pallas lexikon, "Megszólítás" szócikk:

"Nálunk még a XVIII. sz. elején tegeztek mindenkit"

"Tegezés" szócikk:

"A régieknél még általános"

Szóval az tény, hogy a tegezés régen kizárólagos volt. A kérdésem a mai környezetre vonatkozik, ti hogy látjátok, van-e értelme a magázódásnak.

2013. febr. 21. 01:29
 20/54 anonim ***** válasza:
50%

Milyen egyértelmű válaszok születtek, szinte senki sem szüntetné meg a magázódást.

Az én véleményem végül is közömbös, én speciel jobban örülnék a tegeződésnek. Én gyűlölöm ha magáznak vagy önöznek, ahogy valaki ezt kiejti, egyből mondom, hogy tegezzen, mert áááá falra mászok ha lemagáznak. :D

2013. febr. 21. 20:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!