Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Te megszüntetnéd a magázódást?

Te megszüntetnéd a magázódást?

Figyelt kérdés
A tegeződés egyre inkább terjed és általánossá válik, ahogy történészek szerint az 1700-as évekig a magyar nyelvben egyébként általános is volt. Családokon belül, kollégák között, fiatalok között ma már általános a tegeződés. Egyre inkább zavart okoz a magázódás és a tegeződés megfelelő alkalmazása minden "nem szokásos" területen. Nem volna egyszerűbb visszatérni a gyökerekhez, és az angolszász mintára csak a tegeződést használni?

2013. febr. 15. 16:27
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
84%

"helló kiscsillag, én vagyok a te nagycsillagod..."

Magácska! Én vagyok a maga nagy csillagja... Mindent meglehet oldani:D Akár ezt is: "magát sunáznám" vagy "le tetszik szopni?" vagy "maga jó nagy gyökér". Semmi értelme nyalizni a magázással, mert így is úgy is lehet tiszteleten valaki mással szemben. Bocs, hogy idéztem, de ez van.

2013. máj. 10. 22:11
 32/54 anonim ***** válasza:
94%
A cselédpertu vagy csendőrpertu jelenséget szüntetném meg, vagyis azt, amikor valaki LEtegez egy másik embert, miközben elvárja, hogy a másik magázza őt, pl. azért mert ő az idősebb. Ez lekezelő és tiszteletlen.
2013. máj. 16. 22:50
 33/54 anonim ***** válasza:
79%
Engem sok év alatt sosem zavart a tegezés/magázás kérdésköre, valahogy mindig tudtam, hogy kit hogy kell szólítanom, pedig munkámból adódóan rengeteg emberrel beszélgetek. Érdekes, hogy neked ez ekkora gondot okoz.
2013. máj. 27. 19:11
 34/54 anonim ***** válasza:
35%

Az angolok nem "magáznak" mindenkit, mert nincs a nyelvükben magázás. Volt, de a funkcióját átvették udvarias formák, a tegezés/magázás pedig kiveszett a kommunikáció hatékonyságának javára.

A magyarból is kezd kiszorulni az egymást magázó személyek életkorának kitolódásával. Nekünk persze még így természetes, hogy van magázás, de a jövő generációi nem fognak különböző érzelmi töltetet társítani a tegezéshez / magázáshoz.

2013. jún. 14. 00:30
 35/54 anonim ***** válasza:
18%

A svédek is tegeznek, azt hiszem. Még a királyt is! Ez nem vicc, mert hallottam erről.

Egyébként a magázódást nem szüntetném meg, mert ez az illemtanhoz tartozik. Csak, sajnos sokan (még a pár évvel idősebbek) jobban szeretik a tegezést. Gyerekként mindig udvariasan beszéltem. Felnőttként is ezt csinálom

2013. júl. 22. 20:54
 36/54 anonim ***** válasza:
62%
Sajnálnám ha teljesen kihalna a magázódás. Tényleg sokszor nehezebb így kifejezni magunkat és sokszor okoz fejtörést a megfelelő megszólítás, tehát tény, hogy nem praktikus...de ez akkor is egy számomra kedves színfolt és szeretném, ha megmaradna.
2013. júl. 22. 20:55
 37/54 anonim ***** válasza:
50%
Nem olvastam el a hsz-eket, de én nem szüntetném meg, inkább azokat az illem "szabályokat" tenném tisztábbá, egyértelműbbé, hogy mikor, kivel melyiket kell használni. Így nem lennének kínos szituk, de mégis megmaradna ez a színezete a nyelvnek, mert megvan annak is a varázsa, hogy nem mindenkivel ugyanúgy beszélsz, és amikor áttértek valakivel a magázódásból a tegeződésbe, ahogy a távolságtartás csökken köztetek. :)
2013. júl. 22. 22:43
 38/54 anonim ***** válasza:
71%

Az angoloknál is van magázás, csak nem olyan formában, ahogy nálunk. Náluk vannak "tipikus" szófordulatok, stilisztikai elemek, amikből rögtön leszűrheted, hogy épp "magázódnak" vagy "tegeződnek" e.

Nekem semmi bajom a magázással, könnyen tudom használni. Ha meg valakit "lemagázol" mert nem ismered fel, vagy elfelejtetted, hogy már tegeződtök szimplán annyit mondasz, hogy bocsi, elfelejtettem. Nem kell túl komplikálni és az embereknek sem kéne megsértődniük, ha magázzák őket. Kedvencem, amikor a 20/30 éves emberek felháborodva közlik, hogy ne magázzam őket, mert nem olyan öregek. :D

2013. okt. 10. 18:25
 39/54 anonim ***** válasza:
57%
Ó, tehát te tudod használni, a 20/30 évesek a hibásak, ha megsértődnek. Látok én itt azért némi ellentmondást, de legalábbis nézőpont kérdése a dolog.....:)
2013. okt. 10. 18:39
 40/54 A kérdező kommentje:

Valaki kifejtené nekem, az angolban hogyan magázódnak? Mondjuk leírna két példamondatot? Én beszélek angolul, hivatalos dokumentációban is használom.

Ha a szabatos precíz fogalmazás és a "konyhanyelv" közti különbséget nevezzük magázódásnak meg tegeződésnek, akkor tényleg vicc az egész...

2013. okt. 15. 09:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!