Te megszüntetnéd a magázódást?
"helló kiscsillag, én vagyok a te nagycsillagod..."
Magácska! Én vagyok a maga nagy csillagja... Mindent meglehet oldani:D Akár ezt is: "magát sunáznám" vagy "le tetszik szopni?" vagy "maga jó nagy gyökér". Semmi értelme nyalizni a magázással, mert így is úgy is lehet tiszteleten valaki mással szemben. Bocs, hogy idéztem, de ez van.
Az angolok nem "magáznak" mindenkit, mert nincs a nyelvükben magázás. Volt, de a funkcióját átvették udvarias formák, a tegezés/magázás pedig kiveszett a kommunikáció hatékonyságának javára.
A magyarból is kezd kiszorulni az egymást magázó személyek életkorának kitolódásával. Nekünk persze még így természetes, hogy van magázás, de a jövő generációi nem fognak különböző érzelmi töltetet társítani a tegezéshez / magázáshoz.
A svédek is tegeznek, azt hiszem. Még a királyt is! Ez nem vicc, mert hallottam erről.
Egyébként a magázódást nem szüntetném meg, mert ez az illemtanhoz tartozik. Csak, sajnos sokan (még a pár évvel idősebbek) jobban szeretik a tegezést. Gyerekként mindig udvariasan beszéltem. Felnőttként is ezt csinálom
Az angoloknál is van magázás, csak nem olyan formában, ahogy nálunk. Náluk vannak "tipikus" szófordulatok, stilisztikai elemek, amikből rögtön leszűrheted, hogy épp "magázódnak" vagy "tegeződnek" e.
Nekem semmi bajom a magázással, könnyen tudom használni. Ha meg valakit "lemagázol" mert nem ismered fel, vagy elfelejtetted, hogy már tegeződtök szimplán annyit mondasz, hogy bocsi, elfelejtettem. Nem kell túl komplikálni és az embereknek sem kéne megsértődniük, ha magázzák őket. Kedvencem, amikor a 20/30 éves emberek felháborodva közlik, hogy ne magázzam őket, mert nem olyan öregek. :D
Valaki kifejtené nekem, az angolban hogyan magázódnak? Mondjuk leírna két példamondatot? Én beszélek angolul, hivatalos dokumentációban is használom.
Ha a szabatos precíz fogalmazás és a "konyhanyelv" közti különbséget nevezzük magázódásnak meg tegeződésnek, akkor tényleg vicc az egész...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!