Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Te megszüntetnéd a magázódást?

Te megszüntetnéd a magázódást?

Figyelt kérdés
A tegeződés egyre inkább terjed és általánossá válik, ahogy történészek szerint az 1700-as évekig a magyar nyelvben egyébként általános is volt. Családokon belül, kollégák között, fiatalok között ma már általános a tegeződés. Egyre inkább zavart okoz a magázódás és a tegeződés megfelelő alkalmazása minden "nem szokásos" területen. Nem volna egyszerűbb visszatérni a gyökerekhez, és az angolszász mintára csak a tegeződést használni?

2013. febr. 15. 16:27
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
28%

Igen! Továbbá az angolszász mintára alakítsuk át a nyelvezetet is, hogy lehetőleg minél primitívebb legyen. Használjunk egy szót 10 dologra, ne 10 szót egy dologra.

Javaslom megtekinteni az ősnyelv c. videót a ytb-n Nem kifejezetten a tegeződés, vagy magázódás végett, hanem maga miatt a nyelv végett. Míg az Angol nyelv 12-es számrendszert használ a Magyar 2-es számrendszer szerint gondolkodik.

A másik, ne higyj el mindent amit hallasz, olvasol, mert ha már a történelmünket is rendületlenül hamisítják, akkor akár mást is lehet.

A megoldás kulcsa abban rejlik, hogy nem az egyes szám harmadik személyben való társalgási formát kell eltörölni, hanem "megtanítani a kölöknek az illemet."

Szép is lenne, ha suttyó kamasz beülne a taxiba és letegezné az 50-es 60-as éveiben járó személy szállító kisiparost, lehetőleg Csá vén.....! formában történő megszólítással. Itt megjegyezném, hogy tegező formában is meg lehet adni a tiszteletet és magázó formában is lehet valaki NEVELETLEN. Ez a szó önmagában véve is kifejezi, hogy nem a megszólítástól függ. Emiatt fölösleges bármelyiket eltörölni :)

2013. márc. 7. 14:07
 22/54 anonim ***** válasza:
80%
Megnéztem azt a videót. Egyelőre nem bírtam végignézni. Baromságok halmaza. Már írom a cáfolatát.
2013. márc. 7. 15:14
 23/54 A kérdező kommentje:

Brutalhun, nem értem az érvelésed. Azt mondod, hogy a tiszteletre kell megtanítani az embereket, majd hogy ennek semmi köze a tegeződéshez. Miért offolsz? Akkor miért is tartsuk meg a magázódást?

Az angol nyelvet már bánom hogy beleírtam a kérdésbe, semmi köze hozzá. A magyar nyelvbe német befolyásra került a magázódás, és a fentiek szerint nincs funkciója. Ergo felesleges, de mivel hozzászoktunk, mint a gyűrött párna csücskéhez, nem akarja senki elengedni.

Én a magam részéről azokat tisztelem a leginkább, akiket tegezek, és azokat a legkevésbé, akiket magázok. Ez fura paradoxon, nemde?

2013. márc. 11. 17:11
 24/54 mustafa33 ***** válasza:
44%
2013. ápr. 7. 22:52
 25/54 anonim válasza:
36%
Nem kell megszüntetni a magázódást. Nem tegezhetsz le egy vadidegent, akivel még soha az életben nem találkoztál azzal a felkiáltással: helló kiscsillag, én vagyok a te nagycsillagod...
2013. ápr. 8. 12:57
 26/54 anonim ***** válasza:
79%
Nem tudom. Az "ön egy idiót@", az tiszteletteljesnek számít, csak mert magázom? Nem ezen múlik.
2013. ápr. 8. 13:05
 27/54 mustafa33 ***** válasza:
44%
2013. ápr. 11. 20:50
 28/54 anonim ***** válasza:
58%
Valóban sokkal egyszerűbb lenne, és őszintén szólva csak önbizalomhiányos embernek van szüksége ilyen kommunikációbeli megkülönböztetésre. A kommunikáció legyen hatékony, inkább tettekkel tiszteljük meg a másikat.
2013. ápr. 20. 21:01
 30/54 anonim ***** válasza:
64%
Én legszívesebben mindenkit tegeznék. Tiszteletet másképp is lehet megadni. Magázva is ellehet valakit küldeni a jó k** anyjába, szóval értelmetlen dolog a magázás. Minek kell nyalizni? Amúgy meg szerintem is az angolok tegeződnek és nem magáznak le mindenkit. Ha ott is élnek értelmes tisztelettudó emberek tegeződéssel akkor semmi értelme ennek a szigorú erkölcshöz.
2013. máj. 10. 22:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!