Nehezebb időszakon vagyunk túl amikor nagyon ügyesen kezeltem a pénzt, most, hogy először volt több pénz nálam sajnos felesleges dolgokra költöttem, haragszom is magamra, voltatok már így ti is?
A családi kasszát évek óta én kezelem,mert nagyon jól terveztem idáig ,sosem volt problémánk a szolgáltatókkal,vagy a hitelünk törlesztésével (jövő év elején lejár és felszabadul 65.000 ft havonta ) ,a férjem munkanélküli volt fél évig nagyon nehéz volt beosztanom így a pénzt,pedig én is teljes munkaidőben dolgozom,pár hónapja külföldön dolgozik,mert egyszerűen nem mutatkozott más megoldás a helyzetünkre.
Annak ellenére,hogy az anyagi biztonságunk miatt a spórolás,félretevés lenne a reális amint először volt nálam több pénz amit félretehettem volna én pár nap alatt elköltöttem egy vagyont ,legalábbis nekünk pár hónapja még annak számított volna , mindenféle nélkülözhető luxusdolgokra költöttem-gyerekeknek ruhákat ,téli lábbeliket vettem pedig vannak bőven ruháik ,de én most nagyon extrákat vettem nekik
:-/ ,vettem magamnak is ruhákat ,igaz rám is fért,mert magamnak 1000 éve nem vettem semmit .
Feltöltöttem több hónapra az itthoni készeleteket attól tartván ,hogy ha ismét véletlenül megismétlődne az anyagilag szükös időszak legyen mindenünk (mosópor,öblítő,fagyasztót teletettem,tisztálkodási szereket is bőven vettem ).
Félek magamtól,hogy idáig én voltam az egyedüli józanul gondolkozó ,pénzbeosztó a családban és most már magamra sem tudok számítani ,mert összevásároltam mindenfélét pár nap alatt ami miatt nagyon lelkiismeretfurdalásom van most,nagyon mérges vagyok magamra.
Mit tanácsoltok nekem,hogy ne szórjam a pénzt ész nélkül,hogyan maradhatok józan mint amilyen eddig is voltam ?
"csak akkor kezdenek el tanulni, mikor már záros határidőn belül vizsgáznak. Valószínűleg neked akkor megy a spórolás, ha úgymond indokolt. "
Mielőtt az anyagi nehézségeink jöttek volna soha nem kellett nélkülöznöm, meg is adtunk magunknak mindent a jövőre nem gondolva költekeztünk égette a zsebünket a pénz,eszetlen módon egy fillér félretett pénzünk nem volt,holott nagyon jól jött volna és simán félretehettünk volna előzőleg lett volna bőven miből.
Amikor előállt az új helyzet a férjem munkanélkülivé válása kapcsán akkor eleinte rettenetesen szenvedtem,hogy lejjebb kell adni az igényeinket ,aztán pedig a végén még élveztem is,hogy milyen ügyesen megoldottam az anyagiakat sok-sok szervezéssel,előregondolással,tervezéssel,már képes voltam örülni ha használt ruhát kaptak a gyerekek és ezen is sokat spórolhattam,akkor már azt vallottam,hogy az ember akkor lehet boldog ,hogy ha a lehetőségei szerint a lehető legjobb módon tudja szervezni,megoldani az életét .
Örökre emlékezetes időszak marad ez a pár hónap amikor filléres gondjaink voltak és azért haragszom magamra ,hogy ezek után amint egy kicsit több pénz volt nálam elfeledkezve arról amit megfogadtam ész nélkül rohantam költekezni a magam örömére ahelyett,hogy félretettem volna a nehezebb időkre,hiszen soha nem lehet tudni mikor kerülünk ismét abba a helyzetbe amiben voltunk,nagyon félek tőle,hogy bármikor ugyanabba helyzetbe kerülhetünk még egyik pillanatról a másikra.
"Üveg márkás piák, műkörmös, pedikűrös, szolárium, drága ruhák magadnak, cigi, lazac, kaviár. "
Á ilyesmiket nem vettem :-D !
Kb 80.000 Ft-ot költöttem el olyan dolgokra amik teljesen nélkülözhetőek lettek volna ,a többi kiadás egyébként is indokolt volt.
Ja,még valami.Én rájöttem,hogy sokkal többet költök,ha a kaja vásárlásnál azt csináltam amit te,hogy bespájzoltam.Inkább a pénzt osztom be hetente és,de többet mint eddig,így kis"luxust" is megengedhetjük magunknak,és itt most nem kaviárra v. hasonlóra gondolok.
Nekem ami bevált a félretevéssel kapcsolatban,hogy nyitottam egy másik bankszámlát,amihez nincs kártya,és be kell mennem a bankba felvenni róla ha kell.A fizetésemből minden hónapban utaltatok rá,ami automatikusra van állítva,aznapra amikor a fizetésem érkezik,így nem is látom,és annyit költök ami marad.A kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad :-)
Mi nyaranta mindig többet keresünk mint telen, igy valahol tudom, hogy milyen ez a helyzet.
Nalunk az valt be, hogy evente 2 nagy bevasarlasunk van, összel es tavasszal. Ilyenkor rengeteg tartosabb elelmiszert veszünk meg (teszta, liszt, rizs, hus, stb.) es a tisztito szereket is ilyenkor vesszük meg. Igy vegülis boltba maximum heti egyszer megyünk, felvagottat, sajtot venni. Kenyeret itthon sütök, sokbol nem tart bepakolni a gepbe mindent, annyi idöm mindig van :)
Ruhakat mi is inkabb turiba vagy vateran, tesz-veszen veszünk. Egyedül a cipöre vagyunk finnyasak mind a ketten.
Ha szabad idönk van (amikor jön altalaban a kisertes, hogy vasarolni kellene menni) inkabb ugy tervezzük a napot, hogy közösen elmegyünk mozogni egy kicsit (mondjuk ez jo ha havonta 2 nap), korcsolyazni, bowlingozni vagy csak szimplan setalni egy kicsit.
Azelött rengeteg problemank volt telen, mert ami bejött a nyaron azt esz nelkül el is költöttük felesleges dolgokra (uj cipö, uj ruha, uj kabat, uj nadrag, stb...)
Igy is nagy a kisertes neha, de 3-4 eve müködik szepen ez a rendszer :)
a spórolási, pénzköltési mintákat az ember otthonról hozza.
sajnos a nehéz helyzetben élők hajlamosan arra, hogy ha több pénz van a zsebükben, akkor el is költik, mert félnek, ha nem lesz, akkor másképp nem jutnak hozzá jobb termékekhez.
nálunk szerencsére sosem voltak filléres gondok, számlára, kajára mindig jutott bőven, de 2x megnéztük mennyibe kerül a ruha, cipő, luxusabb dolgok.
furcsa, mert el tudnék menni én is a plázába, vehetnék pár drága ruhát, de amikor belegondolok, h a turiban ezért a pénzért 2 zsákkal vihetek haza, akkor rögtön arrafelé veszem az irányt :) sőt, már évek óta nem vettem újnak mondható dolgot, kivéve fehérnemű és cipő. :)
sosem értem mikor a csóróbb barátaim sírnak, h 10 rugót eltoltak pár darab semmilyen ruhára, én meg mondom nekik, h a turiban ennyiért 10 olyan göncöt kapok, amire még ő is rácsodálkozik. persze megy a finnya, h én nem veszek használt ruhát, fúúúj... hát akkor ott egyen meg a fene, én abbahagytam a kampányolást :P
a legegyszerűbb, ha megnézed mi hol olcsóbb. a neten ingyen van a keresgélés :) ruhát csak turiban, kaját a diszkont áruházakban, és 2x gondolt át, h valóban szükség van-e rá.
persze tartós élelmiszerből nem baj, ha betárazol, az mindig jól jön.
"a spórolási, pénzköltési mintákat az ember otthonról hozza. "
Na ez nálam biztosan nem így van ,mert a szüleim felépítettek egy több szintes családi házat ,gyönyörűen berendezték kemény lemondások árán,apunak több mint 200.000 nyugdíja ,anyu is nyugdías már,nem költekeznek ész nélkül,vannak megtakarításaik bőven ,most ha rájuk nem számíthattunk volna a nehéz időszakunkban akkor már a hid alatt lennénk a hitelünk miatt (jövő év elején lejár-akkor biztosan megünnepeljük !!!) ,persze a férjem első pár havi fizetéséből visszadtuk a többszázezres tartozást a szüleimnek ez volt az első dolgunk.
Van egy másik házunk amit a férjem örökölt azt szeretnénk eladni jövőre,de ott is félő,hogy nem tudunk elég bölcsek lenni,a férjem el tud csábulni egy szép autó,vagy egy ígéretes nyaralás lehetősége miatt,nehezen fogom tudni kordában tartani ,ha pénzhez fog jutni,de muszáj lesz gyökeresen változtatni az eddigi pénzköltési szokásainkon a gyerekink jövője miatt !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!