Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért kell mások dolgába...

Miért kell mások dolgába beleszólni?

Figyelt kérdés
Miért van az, hogy ismeretlen emberek beleszólnak mások dolgába? Ma is megyek az utcán és egy öreg nő odaszól egy férfinak, aki a kisfiával volt, hogy: "de szép fiú, gratulálok hozzá!". Jó, ez csak egy dicséret, ami jól is eshet, nem erről van szó, hanem mi értelme ennek? Nem tudnak már mit kezdeni magukkal és ezzel foglalják le magukat? Nem gondolnak arra, hogy a másik éppen nem akar csevegni, és sietne? Vagy ha nem magyar, akkor nem is érti, hogy mit akar ez az öreg nő. Ezen mindig felhúzom magam, mert én nem szólogatok oda egy idegennek se, és nem szeretem, ha valaki "csak úgy" mond valamit nekem. Ha társaságban van az ember pl. egy szórakozó helyen, vagy bárhol, ahol van valami közös téma, az megint más. De így utcán mi értelme?
2009. júl. 31. 13:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
64%
Te miért szólsz bele más ember dolgába? Miért akarod korlátozni pl. az öreg nénit? Ezzel a megnyilatkozással, te jobban beleszolsz abba, hogy ő mit csinál, mit ő a "szép gyerek", gratulálok"-kal.
2009. júl. 31. 13:52
 2/11 A kérdező kommentje:
Nem erről az egy esetről van szó, hanem általában. Miért nem foglalkozik mindenki a saját dolgával?
2009. júl. 31. 14:05
 3/11 anonim ***** válasza:
95%

Elöttem a benzinkútnál egy csávó rosz rendszámra kért autópályamatricát, és eltelt egy év mire kijavították neki az elütést. Majdnem mondtam neki hogy legközelebb vegyen SMS-el, kényelmesebb is. Nem azért mert bele akartam szólni, hanem azért mert segíteni akartam neki, én is örülnék neki ha kapok egy jó tippet, akárkitöl, ez az oldal is erről szól. Nem ismerjük egymást, mégis a legtöbben segítünk egymásnak. Ennek is akkor mi értelme?

A példára amit mondtál meg annyit hogy a babákkal mindenki gügyög mert elvileg hú de aranyosak. Az öreg nénikékről meg annyit hogy nincs szociális kapcsolatuk, ilyenkor már mindenkihez próbál beszélni, mert attól érzi hogy vannak körülötte emberek.

Ami meg téged illet kedves kérdező, mintapéldája vagy a nagyvárosi közönynek.

2009. júl. 31. 14:06
 4/11 A kérdező kommentje:
Itt nem a segítségadásról van szó. Jó hogy segítünk a másikon.
2009. júl. 31. 14:19
 5/11 anonim ***** válasza:
92%
Az se volt igazi "mások dolgába beleszólás" amit te mondtál. Az utcán az emberek a másik gyerekét dicsérgetik vagy megkérdezik hogy mikor ment el a busz, hasonlók. Akkor mégis mire gondolsz?
2009. júl. 31. 14:22
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az ilyesmi simán belefér, és elég sivár lenne az életünk, ha ismeretlenül egy mukkot sem szólhatnánk egymáshoz "csak úgy" az utcán, akár egy dicsérő szót, akár egy aprócska segítséget adva a másiknak... A mediterrán országokban (pl. Spanyolország, Olaszország, Görögország) nem számít illetlennek, ha egy csinos nőt megdicsérnek az utcán ismeretlenül, vagy mellédülnek a buszon, mikor van egy csomó hely, és netán még beszélnek is hozzád...

... de azért valamennyire azt is meg lehet érteni, amit te érzel, hogy "miért kell mások dolgába beleszólni", de szerintem az tök más, mint amiket az előbb említettem. Az például teljesen elfogadható, ha az öreg néni azt mondja, "milyen szép fia van", de az meg engem is idegesítene, ha pl. bele akarna szólni, hogyan neveljem. Ha mondjuk sírna a gyerek a boltban, mert nem akarok neki csokit venni, és azt mondaná a néni: "hát miért ilyen szívtelen, vegyen már annak a gyereknek egy csokit, ha annyira szeretné, legalább nem ordítana...", mert tényleg vannak ilyenek is, és ez valóban bosszantó.

Tehát nem kéne összekeverni, hogy mi az "egymáshoz szólni" és mi az "egymás dolgába beleszólni".

2009. aug. 1. 10:26
 7/11 A kérdező kommentje:
jó, rosszul fogalmaztam, tényleg ilyen esetekre gondoltam inkább amit az utolsó írt. (csak ez is biztos egy ilyen öreg nő volt.) :D
2009. aug. 1. 21:18
 8/11 anonim ***** válasza:
Emberek vagyunk nem? En azt furcsalom hogy pl egy nagyvarosban az emberek meg a sajat szomszedjukat sem ismerik. Ez nem normalis. Abban egyetertek h nem illik beleszolni masok dolgaba mint pl: mien ruhat hord a masik, vagy me csinalja amit csinal akkor, de az a sdzep es emberseges ha mindenkivel tudsz beszelgetest kezdeni. En szereztem igazi baratokat, ugy hogy egyszeruen megdicsertem alamiert vagy egy megfelelo megjegyzest tettem. Ebben semmi rosz nincs. Ha zavar akkor keruld a tarsasagot. Mert ahol emberek vannak ott ilyen is elofordul.
2009. aug. 3. 19:36
 9/11 anonim ***** válasza:

Én személy szerint falnak megyek az öreg nyanyáktol akik mindenfélét hadoválnak nekem a buszon/metrón/villamoson/utcán. Tényleg nem fogják fel, hogy le se sz*rom őket? Nem értem miért kezdenek

papolni... Van nekem is elég bajom vagy épp mással beszélek akkor minek szól be? :S

Volt, hogy beszélgettem metrón bnőmmel és egy nő beszól nekem, hogy "ilyen szép szemeket kár eltakarni". Mi köze van neki az én hajviseletemhez(frufrum van)?? Meg elmeséli az életét...Kiaf*om kiváncsi rá? Van jobb dolgom is.

Nagyvárosi közöny vagy nem, engem nem érdekel.

2009. aug. 4. 18:32
 10/11 A kérdező kommentje:
:D:D
2009. aug. 5. 08:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!