Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Volt már alkalom, hogy beszélt...

Volt már alkalom, hogy beszéltél egy igazi sznobbal? Ez miben nyilvánult meg?

Figyelt kérdés
2011. nov. 21. 16:19
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
100%

basszus, elment a komment. Szóval ismerek egy olyan arcot, akinek középiskolában (jó sznob helyre járt) elmondták, hogy József Attila a legnagyobb magyar tehetség (ebben a suliban állandóan a tehetségességről pofáztak) és hogy Don Juan az európai kultúrtörténet legnagyobb mítosza, egy olyan karakter, aki azért pusztul el, mert a környezete nem érti a felsőbbrendűségét, elemi erejét, ami átformálja a világot,ezért erőszakkal lehúzza, és ezzel el is kárhoztatja. Továbbá elmondták a srácról, hogy ő a legnagyobb tehetség, akit el lehet képzelni. Így a srác rájött, hogy ő igaziból Don Juan és József Attila ötvözete, és a meg nem értett felsőbbrendűség illetve teremtő erő a közös pont, ahol a kettő összekapcsolódik, és benne egyesül, tehát ami végső soron az ő sorsa is. Ezért elkezdte magából ontani a semmitmondó verseket, amiket egy naplóba írogatott, mindenkinek diszkréten megmutogatta, és hosszan kifejtette alkotói aggályait, többször alkotói válságba került. Aztán kikutatta a családfájában, hogy ő azért van predesztinálva a mérhetetlen géniusz meg nem értett zseni tragikus szerepére, mert az első magyar amúgy tragikusan meg nem értett költőnő közvetlen leszármazottja. Az egyetemi jelentkezéshez kötelezően csatolandó önéletrajzot Curriculum Vitae címen írta meg, és alapvetően az érzelmeiről, és Istenhez való konfliktusos viszonyáról szólt. Aztán amikor bekerült az egyetemre, akkor egész jól haladt, de ezen kívül semmi különös. Egy ideig tudta magát tartani azzal, hogy ez a meg nem értettsége miatt van, de aztán ez kipukkadt. Nem tudom, hogy mi került a helyére, mert akkor már nem nagyon ismertem, de azt hiszem hogy a hétköznapi dolgaival kezdett foglalkozni. Annyi előnye volt a sznob epizódjának, hogy rengeteg motivációt adott neki, és végigvitte egy olyan úton (egyetem) ami nem biztos hogy ment volna, ha pusztán a zűrös családi körülményeire van utalva.

Aztán ismertem egy másikat, aki állítása szerint azért mert szerzetesnek, mert egyszer nagy késztetést érzett, és egy évig egy lengyelországi kolostorban néma barátok között a Bibliát tanulmányozta. Mellesleg ő is írogatott verseket, amiket a fennhatósága alatt álló kiadóval ki is adatott, igyekezett minden sznob entellektüel körbe benyalni magát, és francia szavakat használt, mint "az ég oly noir bleu" Meg voltak olyan eszmefuttatásai, hogy a puszta kő a legtökéletesebb műalkotás, mert abban még benne van minden, ami lehetne, ha kifaragod, akkor meg elvész mindaz, amit nem faragtál ki belőle.

Én például ilyen sznobokkal találkoztam. Az volt a közös, hogy mindegyik állandóan különlegesebb akart lenni, mint a többiek, és ezt egy képpel gondolta elérni, és nem valami produktummal. Magát igyekezett meggyőzni a különlegességéről.

2011. dec. 4. 14:35
 32/42 A kérdező kommentje:

Hát végül ingencsak érdekesre sikerült a beszámolód. Én magam is írok verseket, mikor azt a részt írtad, hogy: "mindenkinek diszkréten megmutogatta," egy olyan művészről, aki frissen kezdett írni, már tudtam, hogy nem igazi művész a gyerek. Amúgy a köves mondat tetszett, leszámítva, hogy ez a világon akkor bármilyen tárgyra igaz lenne, azok se tökéletlenebbek, csak azokhoz nem nyúlunk szoboralkotás céljából. Szóval erről el tudnék filozofálgatni vele, de a francia szavak... én rászólnék, hogy nem tudok franciául, ha velem akar beszélni, úgy tegye, hogy értsem, mert rohadt művelt, de nem lehet érteni egy szavát se (sztem egy francia se értetné, hehe). Meg ez az "az ég olyan...[francia jelző]" nekem kicsit olyan, amikor valaki nem beszél teljesen egy nyelvet és magyarul pótolja ki. Tudom, hogy ő nem ezért teszi, vagy legalábbis azt akarja, h mi úgy tudjuk, de tényleg olyan, mintha csak pár szót tudna franciául. Én visszakérdeznék: Was haben Sie zűrzavar?

Amúgy azért kértem csak ilyen történeteket, mert olyan nehéz elhinnem, hogy tényleg vannak ilyen emberek.

Jöhetnek még történetek.

2011. dec. 4. 20:25
 33/42 anonim ***** válasza:
"az ég oly noir bleu" azt jelenti, hogy "az ég oly sötétkék". Az ilyeneket mindig olyan fellengzősen adja elő, lassan, szinte énekelve, és közben a kezével lágyan legyez. A francia szavakat azért nyögi be, mert rohadtul kifinomultnak akar látszani. Mintha számára a pórias magyar nem lenne elég differenciált gondolatai kifejezéséhez. (mellesleg felhívom a figyelmedet a vicces kis "oly" szócskára) A köves gondolattal az a baj, hogy max fizikailag van benne minden, ami lehetne, de ha ránézel egy kőre, akkor nem jut eszedbe róla, hogy mi lehetne belőle. Semmi nem jut róla eszedbe. Ez egyszerűen erőltetett. Ez megint csak arra jó, hogy a rohadt nagy elvont géniuszságát fitogtassa. Ja mellesleg ismertem egy olyat is, aki arról szeretett értekezni, hogy vajon az óhéber nyelv is hozzátartozik-e az igazi műveltséghez, vagy csak a latin és az ógörög. Meg egy olyat, aki állandóan az amerikai választási rendszer hiányosságait illetve a brit monarchia jellegét taglalta minimum 3 órában, azon az alapon, hogy ő Angliában és Amerikában élt (16 éves volt, amikor megismertem). Meg volt egy, aki azért választotta a magyarfaktot középiskolában, hogy "Pallérozza az elméjét". Én egy rakat ilyen művészkedő meg elitkedő sznobot és eminens k*csögöt ismerek.
2011. dec. 5. 00:23
 34/42 A kérdező kommentje:
Értem, amiket leírtál, mármint az írásod első fele magyarázta az előzőeket. értem, csak olyan fura, sokan tényleg ennyire idióták. Amúgy én is magyar faktos vagyok, de érdekes módon senki nem jár oda, akit sznobnak neveznék.
2011. dec. 5. 01:53
 35/42 A kérdező kommentje:
Ja, ezt csak úgy mondtam, nem értettelek félre.
2011. dec. 5. 01:53
 36/42 anonim ***** válasza:
én is magyarfaktos voltam, de nem volt valami kellemes. Tekintettel a 80%-os sznob arányra
2011. dec. 5. 23:15
 37/42 Antimod ***** válasza:

Érdekes a sznobságot a versek felől megközelíteni. Eddig a sznobokról más fogalmaim voltak.

Egyébként jellemző ez az idegen szavak beletoldogatása a mondataikba. Szánalmas.

2011. dec. 6. 09:05
 38/42 A kérdező kommentje:
nem a versek felől tették szerintem.
2011. dec. 6. 14:04
 39/42 anonim ***** válasza:
semmiféle versek felől megközelítés nem hangzott el. Továbbra is az a sznob, aki az elitizmus jegyeit akarja magára ölteni, azért hogy a többi fölöttinek tűnjön. Az hogy milyen elitizmust választ (művész, értelmiségi, akár sport, fogyasztási, kozmopolita) attól függ, hogy milyen környezetben mozog.
2011. dec. 6. 20:47
 40/42 A kérdező kommentje:
Persze. De elvesztettem a fonalat, mert nem tudom, hogy Te új válaszoló vagy-e, vagy egy régi, és ezért hogy most védesz vagy támadsz egy álláspontot.
2011. dec. 7. 14:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!