Egy üzletben miért hagynak az emberek borravalót?
Mondjuk egy egyszemélyes, élelmiszerüzletben, ahova akár napi szinten jár az ember. Miért hagynak sokan 20-30, vagy akár 80-100 forint jattot? Azt értem, hogy egy étteremben, vendéglőben miért, de egy sima élelmiszer üzletben? Jelent ez valamit? Elégedettséget, vagy csak ne kelljen cipelni a fémet?
Mit jelent, ha ellenkező nemű a vevő és az eladó? Pl. ha egy nő rendszeresen 100 forintokat hagy ott az eladófiúnak, jelent az bármit, vagy csak nem szereti az aprót?:D
Akik hagytok, ti miért hagytok borravalót pl. egy vegyes kisboltban?
Én nem hagyok borravalót a boltban.
Nem is kell szerintem.
Maximum, ha 5 forint járna vissza, azt otthagyom, de többet nem.
Az eladonak nagyon faraszto a munkaja, es nagyon minimalis berert dolgozik
Hát ezzel nagyon nem értek egyet. Két okból kifolyólag is:
1: mindenkinek meg volt adva a lehetőség, hogy vagy jól kereső szakmát, vagy egyéb más végzettséget szerezzen
2: a kukásnak, takarítóknak stb miért nem adunk borravalót???
15.40 - úgy tudom, hogy pl. szállodákban szoktak hagyni a takarítónak/szobaasszonynak 100Ft-ot a párnán...
A régi lakhelyemen volt egy kisbolt, egy nagyon aranyos néni dolgozott ott, jókat lehetett vele beszélgetni (olyan Lenke-néni típus volt), és ha kértem tőle valamit, pl. egy különleges lekvárt, akkor mindig megszerezte, nagyon kedves volt tényleg. Neki szoktam hagyni borravalót... Ahol most lakom, ott is van egy kisbolt, ott volt már olyan, hogy kaptam az eladó nánitől egy ajándék csokit Mikuláskor, nála is hagyok néha borravalót. Azért, mert kedves és jó fej...
Ne értsétek félre, nem azt a 10 forintot sajnálom az eladótól, amit ott hagynék.
De szerintem nagyon nem jó az, hogy kialakul az a dolog, hogy mindig, mindenkinek adni "kell" és "illik" ennyi-annyi pénzt.
A hálapénz sem magától alakult ki, elkezdték adogatni gondolom egyre többen, aztán még többen, a végén meg már tejesen ELVÁRT volt, hogy adni KELL.
Én amúgy a mai napig nem értem, hogy miért van mondjuk a hálapénz, és az, hogy muszáj adni, és nem is keveset.
Az orvosnak az a munkája, kap fizetést, az eladónak meg az, ő meg ezért kap fizetést.
Én, mint szociális munkás kitől várjak borravalót?
Vagy kinek adjak még?
A tanítónak, hogy tanítja az ABC-t, vagy az óvónéninek, hogy vigyáz a gyerekemre? Vagy a lépcsőházban takarító Terikének, hogy kitakarított?
Ennyi erővel bárkinek adhatnék először 10 forintot, aztán 100-at, aztán egy ezrest, aztán meg tízezreket, ahogy a kórházban.
Hol van ennek a vége?
Még egyszer mondom, nem 10 forinton kínlódok.
Csak magát az elméletet gondolom végig.
Miért nekem kell kiegészíteni valakinek a fizetését?
OFF: Nem, egyáltalán nem volt meg mindenkinek a lehetőség. Pl. nekem sem, éppen ezért most munka mellett tanulok, de ha meg lett volna a lehetőség, akkor már rég meglenne a végzettségem. Amikor ilyen általános hülyeségeket írtok, nem jut eszetekbe, hogy egyrészt nem mindegy hány éves az illető - ugyanis egy huszonévesről talán nem kellene elsőként feltételezni, hogy ez a maximum amire ő képes és onnan fog nyugdíjba menni -, másrészt nem mindenkinek adott a támogató szülői háttér? Én pl. örültem, hogy 18 évesen 12 órát dolgozhattam, bérelhettem szobát és megszabadulhattam az otthoni terrortól.
ON: én pl. az 5-10 forintokat nem szoktam visszakérni, mert az már egyszerűen semmi, csak a helyet foglalja, persze csak kisebb boltokban, ahol feltételezhetően megkapja az eladó.
De vannak akik 80 forintokat is hagynak, az érdekelne, hogy miért, és az, ha pl. egy nő hagy borravalót, az jelent-e valamit... Köszi, ha válaszoltok erre is!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!